Hiton Gospodnji još danas u Hramu Svetih Kozme i Damjana

Hiton Gospodnji još danas u Hramu Svetih Kozme i Damjana

1010
0
Deli

Veliki broj pravoslavnih vernika svečanom liturgijom dočekao je Hiton gospodnji u hram Svetih Kozme i Damjana u Kikindi. Spas, veru i nadu u isceljenje sa radošću su dočekali i oni bolesni, i oni zdravi sa nadom i verom u spasenje. Hiton Gospoda Isusa Hrista je deo Hristove odeće, koju je, prema tradiciji napravila Presveta Bogorodica njenim najčistijim rukama. Ova odeća je bila na Hristu Spasitelju tokom njegove spasiteljske patnje. Prema istraživačima ove svetinje ovaj delić njegovog plašta je ” zasićen Hristovom krvlju” .

Hiton(tkanina) je napravljena u jednodelnoj tkanini bez jednog šava od tanke kamilaste kose. Svetinja je nestajala bez traga i nekoliko puta je bila pronalažena. Početkom devetog veka, Hiton je doniran Karlu Velikom prilikom njegovog krunisanja. Nakon toga, svetinja je postavljena u opatiju francuskog grada Aržantej, gde se i čuvala. Nedavno je čestica Hitona Gospoda data u Jaroslavsku eparhiju.

Postoje zapisi o tome kako su se čudesa dešavala u različitim godinama i uz pomoć Boga je došla do mnogih ljudi koji su uspeli da dodirnu ovu svetinju ili da se samo mole oko nje. Hiton Gospodnji izložen je još danas u Hramu Svetih Kozme i Damjana u Kikindi, a sutra od 07:30 ona kreće put Zrenjanina, kada će u 08:30 u tom gradu biti služena liturgija i dočekana svetinja.

Foto: Focus Media pro

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *