“Iđoške đakonije” čuvaju tradiciju Iđoša

“Iđoške đakonije” čuvaju tradiciju Iđoša

319
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Manifestacija “Iđoške đakonije” nastala je sa ciljem da prezentuje i sačuva tradicionalnu gastronomuju Iđoša, ali i da promoviše stare zanate. Na štandovima postavljenim u centru sela, danas su se mogle naći iđoške krofne, mekike, kolači pravljeni po bakinom receptu i nezaobilazni kitnikez. Pored toga, upriličena je i izložba vezenih peškira, kao i takmičenje u kuvanju iđoškog paprikaša.

Ovaj događaj, u organizaciji Udruženja “Vreteno”, drugi je po redu, a prema rečima predsednice tog Udurženja Brankice Mikalački ovogodišnje “Iđoške đakonije” su masovnije u odnosu na prethodne. – Mnogo više takmičara je prijavljeno i mnogo više ljudi se odazvalo ovom našem pozivu. U Iđošu postoji toliko stvari koje bi trebalo da pokažemo drugima i puno vrednih domaćica koje znaju da prirpeme kolače, kuvaju lepo, vezu i rade druge ručne radove – rekla je ona i dodala da im je cilj da tradiciju očuvaju prenošenjem znanja i iskustva na mlađe generacije.

Marija Budovalčev iz Iđoša napravila je starinsku tortu od dunja, za koju kaže da je vrlo ukusna. Recept je nasledila od svoje majke, a kako je u njemu napisano, dunje se špinuju u šećeru, doda se grožđe i orasi, a potom se napravi piškota kako su to stare bake radile.

Član Gradskog veća Imre Kabok prilikom otvaranja “Iđoških đakonija” pohvalio je rad Udruženja “Vreteno”. – Vidim kroz ovu manifestaciju da se oni bave raznolikim stvarima, uglavnom čuvanjem svog identiteta, između ostalog, kroz hranu i rukotvorine. Mi kao Gradska uprava kroz program ruralnog razvoja podržavamo takve stvari jer smatramo da treba preneti generacijama to što su naši preci radili, jer to su prave vrednosti. Pored toga, među izlagačima prisutna su udruženja sa strane, što predstavlja vid saradnje koji ćemo mi podržavati i u buduće – rekao je Kabok.

Na “Iđoškim đakonijama” učestvovala su udruženja sa teritorije grada Kikinda i iz okolnih opština, a organizovano je takmičenje u pravljenju najboljih tradicionalnih kolača, vezenih peškira i kuvanja iđoškog paprikaša.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *