Imunizacija i preventivni pregledi efikasna mera u sprečavanju raka grlića materice

Imunizacija i preventivni pregledi efikasna mera u sprečavanju raka grlića materice

388
0
Deli

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 28. januara do 3. februara sa ciljem da prenese poruku o značaju dostupnih mera prevencije radi sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Ovo oboljenje duže od decenije predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji.

U našoj zemlji 2014. godine regiostrovane su 1122 novoobolele žene od raka grlića materice, dok 415 žena izgubi život od ove vrste raka, koji pripada grupi napreventabilnijih.

20180202_110716Načelnica odeljenja za prevenciju i zaštitu bolesti Zavoda za javno zdravlje Kikinda dr Tatjana Pecarski Karać istakla je da na teritoriji Severnobanatskog okruga godišnje u proseku oboli oko 20 žena, a umre devet. – Ovo jesu poražavajući podaci s obzirom da postoji efikasna mera prevencije, a to je imunizacija protiv Humanog papiloma virusa kao i redovni preventivni pregledi. Dovoljno je da se žena jednom godišnje javi svom ginekologu, da uradi papa test i na taj način žena prati svoje zdravstveno stanje – objasnila je dr Pecarski Karać.

Srbija se i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grllića materice. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske. Po umiranju od ove vrste raka kod žena, Srbija se nalazi na trećem mestu u Evropi, odmah posel Rumunije i Moldavije.

Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80 odsto slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvanzivnoj fazi. Međutim, prema rečima dr Tatjane Pecarski Karać na teritriji Severnobanatskog okruga organizovani skrining na rak grlića materice još uvek nije zaživeo zbog nedostatka kadrova koji bi ga sproveo. Radi se samo oportuni skrining pri poseti žene ginekologu.

Prethodne godine, Kikinda je bila deo pilot projekta gde su devojčice od devet do 13 godina, na dobrovoljnoj osnovi, vakcinisane protiv Humanog papiloma virusa (HPV). Kako je objasnila načelnica odeljenja za prevenciju i zaštitu bolesti Zavoda za javno zdravlje rezultati nakon vakcinacije su bili dobri. – Nije bilo neželjenih reakcija, a dalje pratimo decu pa ćemo videti dugoročno da li smo imali efikasnu zaštitu. U našoj zemlji je ova vakcina u domenu preporučene za devojčice od devet do 13 godina, da li će ona postati obavezna to jeste neka naredna priča i videćemo kada će ući u naš kalendar imunizacije, za sada je ona preporučena – rekla je ona.

Prva Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležena je 2007. godine posle intervencije Interesne grupe za rak grlića materice kada je Savet Evrope doneo preporuku o započinjanju Kampanje i obeležavanju Evropske nedelje. Srbija već 12. godinu aktivno učestvuje u njenom obeležavanju, a ovogodišnjui slogan je  „Stop raku grlića materice“.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *