“Inkluzivna umetnost” u Ateljeu “Terra”

“Inkluzivna umetnost” u Ateljeu “Terra”

403
0
Deli

U Ateljeu “Terra” tokom ove nedelje realizuje se radionica “Terra Youth” namenjena deci iz marginalizovanih grupa, odnosno romskoj i deci sa posebnim potrebama. Mali vajari uz podršku mentora tokom sedmodnevne radionice izrađuju predmete od gline koji će kasnije i biti predstavljeni široj javnosti.

Vesna Šavija, nastavnica u Osnovnoj školi za učenike sa teškoćama u razvoju „6. Oktobar“, objasnila je da učešće u radionici deci predstavlja dragoceno iskustvo. – Naši učenici izuzetno vole da se bave umetnošću. Te neke veštine su za njih vrlo često direktan način da izraze svoje emocije, svoje stanje. Inače je ambijent sam po sebi terapeutski, tu je i priroda i nekako je izolovano od dnevne buke. Imali su mogućnost da rade u glini i oni vole rad u takvim materijalima i mislim da su stvarno svi zajedno uživali – rekla je nastavnica.

Radionica za mlade „Terra Youth“ predstavlja jednu od aktivnosti u okviru projekta „Inkluzivna umetnost- pristup kulturi za mlade i decu sa posebnim potrebama“ (InclusiveArt – Access to Culture for Disadvantaged Children and Youth), koji se finansira u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.

Aleksandar Lipovan iz Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ objasnio je da projekat podrazumeva uključivanje marginalizovanih grupa u kulturni i socijalni razvoj. – Pored sitnih galerijskih formata koje deca sada rade, radi se na jednom stubu od dva metra, gde deca utiskuju predmete i prirodne tvorevine koje su ovde pronašli i pored toga ispisuju poruke na srpskom, rumunskom i romskom jeziku. Taj stub će se ispeći i na kraju projektnog ciklusa biće doniran Temišvaru i njihovoj romskoj zajednici u okvriu ovog projekat – objasnio je on i dodao da će radovi nastali na ovoj radionici biti prikazani na izložbi u u Galeriji “Terra” i propraćeni katalogom gde će svaki rad biti prikazan i potpisan imenom i prezimenom mladog autora.

Na radionici učestvuje 20 dece iz Osnovne škole „6. Oktobar“ i Osnovne škoel „Feješ Klara“. Na radionicama sa decom radi 20 mladih umetnika i studenata umetnosti likovnog departmana Akademije umetnosti u Novom Sadu i studenti Akademije umetnosti Zapadnog univerziteta iz Temišvara uz mentorstvo zaposlenih u CLPU „Terra“.

Studentkinja druge godine Zapadnog univerziteta u Temišvaru Andrea Pipi jedna je od učensica projekta. – Studiram keramiku tako da ovo za mene predstavlja ogromnu priliku jer možemo da učimo, a i ono što radimo sa decom je jako interesantno za nas. Prvi put radimo sa decom na ovaj način. Sviđa mi se “Terra”. Nikada nismo radili u tako velikom ateljeu i sa ovakvom vrstom gline, tako da je za nas jako interesantno i imamo svašta da naučimo – rekla je ona.

Pored uloge edukatora deci, studenti vajarstva imaju priliku da stvaraju svoja umetnička dela od gline u Ateljeu “Terra”. Radenko Orović student je četvrte godine vajarstva na Akademiji u Novom Sadu i ova radionica pružila mu je priliku da prvi put poseti “Terru”. – Doneo sam neke skice iz Novog Sada, te sam odlučio da uradim nešto veće, pošto sam neko vreme to planirao a i ovaj prostor nekako inspiriše. Radim apstraktnu formu. Inspirišu me dosta biološki oblici i forme, na primer morski plodovi i slične teme, ali trudim se da ih ne kopiram već kroz određeno pamćenje i stilizaciju ja ih prevodim u ovom materijalu – objasnio je mladi vajar.

Nosilac osamnaestomesečnog projekta koji će biti završen novembra 2018. godine je Inerkulturalni institut iz Temišvara, a partneri su Udruženje „Nevo Parudimos“ iz Rešice, Grad Zrenjanin i Centar za Likovnu i Primenjenu Umetnost “Terra”, Kikinda. Ukupan budžet projekta je nešto više od 460.000 evra

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *