Izmene zakona o zaštiti potrošača uz obaveze i učešće lokalne samouprave

Izmene zakona o zaštiti potrošača uz obaveze i učešće lokalne samouprave

110
0
Deli

Naš grad danas je posetila Višnja Rakić, pomoćnica ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija RS i rukovodilac Sektora za zaštitu potrošača.

Povod njenog dolaska su izmene Zakona o zaštiti potrošača koji će se u većem obimu naslanjati i proširiti obaveze i učešće lokalnih samouprava.

Predstavnike Ministarstva ugostio je  gradonačelnik Kikinde Pavle Markov, načelnik Severnobanatskog okruga Nikola Lukač i Darko Cvijan, predsednik Udruženja potrošača Kikinde a jačanje prekogranične zaštite prava potrošača, saučestvovanje u zajedničkim projektima, regionalno savetovalište za region AP Vojvodine, osnivanje centra za prijem potrošačkih poziva na nivou Republike Srbije, turistički potencijal Kikinde neke su od tema ovog važnog sastanka:

,, Kikinda je  prvi grad koji je obišao  Sektor zaštite potrošača svih naših Udruženja koja se nalaze u različitim gradovima u Srbiji. Potrošači imaju prava na ostvaranje svojih prava i želimo da dobijemo povratnu informaciju šta se dešava između trgovaca i potrošača, i pružanja usluga od opšteg, ekonomskog interesa i samih potrošača. Od gospodina Darka Cvijana ispred kikindskog Udruženja potrošača  obavešteni smo da je najveći problem snabdevanje gasom, odnosno isključenje sa gasne mreže a da se korisnicima i dalje isporučuju računi. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija što se konkretno tiče Sektora za zaštitu potrošača želimo da podignemo na jedan viši nivo. Zakon o zaštiti potrošača je krovni zakon, a zaštiti potrošača idemo logikom da trgovci pre svega moraju biti edukovani. Trenutno smo u fazi izmene i dopune zaštite potrošača kako bi imali isto zakonodavstvo kao i Evropska unija. Kao Sektor, činimo sve da bi naši potrošači bili zadovoljni a i trgovci jer obe strane moraju da poštuju propise i zakone. Imamo fantastičnu međusektorsku saradnju i sa sektorom tržišne inspekcije, turističkom inspekcijom i telekomunikacija. Dve godine smo već uključeni u projekat “Jačanje zaštite potrošača” u saradnji sa Mađarskom i Slovačkom, u avgustu završavamo saradnju sa njima ali smo jako puno toga uradili. Doneli smo novu strategiju za narednih pet godina a tiče se zaštite potrošača,kao i izmene i dopune postojećih. ” – izjavila je Rakić.

,, Za nas je ova tema veoma važna zbog svojih građana i svega onog što se na tržištu dešava a što je pre svega u pojavi masovne proizvodnje i normalno, a to je da kvalitet u određenim oblastima opada ili se razlikuje. Imamo veoma dobru saradnju sa Udruženjem potrošača iz Kikinde i mislim da smo uspostavili jasne cilje – da mora postojati posebno telo koje na jedan nezavistan i poseban način vodi računa o svim problemima sa kojima se naši sugrađani susreću” – izjavio je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov.

 

,, Grad Kikinda, kao centar Severobanatskog okruga postaje polazna tačka za određene stvari koje se dešavaju na teritoriji cele Srbije. Najvažnije je da informisanost potrošača bude na jednom višem nivou uz veliku podršku Grada Kikinde, naravno uz Udruženje zaštite potrošača Kikinde radi na jednom vrlo dobrom nivou, a lično ću se potruditi da Udruženje proširi svoje aktivnosti i na ostale opštine u okrugu što smo na nekim ranijim sastancima i potencirali, a inspekcije koje su na republičkom i pokrajinskom nivou na teritoriji Severobanatskog okruga, uvek su otvorene za razgovor kako sa potrošačima, tako i sa poslodavcima i preduzetnicima” – izjavio je načelnik Severobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač.

,, Vrlo smo zahvalni na prvoj poseti Ministarstva našem gradu i Udruženju, jer se pokazalo interesovanje da se neke stvari rade, pomeraju i rešavaju i van prestonice. Udruženje potrošača “Kikinda” već 12 godina posluje u tom obliku kakvom je i sad i trudimo se da u skladu sa mogućnostima ispunjavamo standarde i norme koje se ispred nas i postavljaju” – izjavio je Drako Cvijan ispred kikindskog Udruženja potrošača.

 

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *