Jačanje kapciteta Sektora za vanredne situacije kroz IPA projekat

Jačanje kapciteta Sektora za vanredne situacije kroz IPA projekat

173
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srbije (RS) i Inspektorat za vanredne situacije u županiji Mehedinci u Rumuniji realizuju projekat “Jačanje kapaciteta rumunskih i srpskih vlasti za reagovanje u slučaju poplava i zemljotresa” u okviru Interreg IPA Programa Evropske unije. Aktivnostima predviđenim projetkom jača se saradnja nadležnih isntitucija za zajednički odgovor u vanrednim situacijama.

Kako je objasnio menadžer projekta Dragan Dončevski iz Sektora za vanredne situacije MUP-a RS cilj projekta je jačanje kapaciteta Sektora za vanredne situacije. – Tema projekta je jačanje prekogranične saradnje, nabavka opreme, obuka ljudstva za spasavanje iz poplave i rad na vodi, što bi dovelo do povećanja bezbednosti građana i sa jedne i sa druge strane granice. U okviru projekta potrebno je izgraditi standardno-operativne procedure u slučaju potreba za prekograničnom saradnjom između Republike Srbije i Republike Rumunije – objasnio je Dončevski.

Projektom je obuhvaćeno šest okruga u Srbiji, odnosno Severnobanatski, Srednjebanatski, Južnobanatski, Borski, Podunavski i Braničevski. Prema rečima Dončevskog iz svake vatrogasno-spasilačke jedinice po 20 vatrogasaca spasilaca treba da bude opremljeno i obučeno za intervenisanje u slučaju poplava. Projektom je predviđena nabavka terenskog vozila, kombi vozila čamci sa prikolicama, lična zaštitna oprema za spasioce, kao i jedan deo prateće IT opreme.

Načlenik Odeljenja za vanredne situacije u Policijskoj upravi Kikinda Dragan Berić istako je da oprema koju poseduju ne zadovoljava potrebe ovog Odeljenja u potpunosti, te će oprema dobijena putem projekta mnogo značiti. – Pored toga, važno je reći da će 20 naših pripadnika proći odgovarajuću obuku za spasavanje na vodi. Tako da ćemo moći da formiramo jedinicu koja je specijalizovana za te namene i koja će moći da interveniše kako na teritoriji naše zemlje tako i na teritoriji susednih zemalja i gde je to potrebno – rekao je Berić.

Kroz teritoriju Severnobanatskog okruga prolazi reka Tisa, koja spada u vodotoke prvog reda. Prema rečima načelnika Odeljenja za vanredne situacije Kikinda obala Tise je dobro uređena, ali u prolećnom periodu postoji opasnost od nastanka poplava. Na teritoriji grada Kikinde postoji opasnost od podzemnih voda.

Dragomir Florentin iz Inspektorata za vanredne situacije istakao je da je Rumunija dosta napredovala kada je u pitanju delovanje u slučaju vanrednih situacija. – Sa ovim projektom ćemo da poboljšamo našu opremu u saniranju poplava i zemljotresa. Ali je najvažniji rezultat ovog zajedničkog projekta, jeste taj da možemo da podelimo iskustva svakog od nas. Da se poboljšaju procedure kod delovanja. Rumunija ima veliki rizik od poplava, a posebno od zemljotresa – rekao je Florentin.

Realizacija projekta započeta je jula 2017. godine, a aktivnosti u vezi sa projektom trajaće do sredine 2019. godine. Finalna aktivnost podrazumeva pokaznu vežbu sektora za vanredne situacije obe partnerske zemlje. Ukupna vrednost projekta je dva miliona evra.

 

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *