“Jovini pčelari” vredno vrcali med u Osnovnoj školi “Jovan Popović”

“Jovini pčelari” vredno vrcali med u Osnovnoj školi “Jovan Popović”

153
0
Deli

U letnjim danima, već četvrtu godinu za redom, u Osnovnoj školi “Jovan Popović” iz Kikinde održava se pčelarska sekcija gde oko 25 učenika vrca med i bavi se aktivnostima iz oblasti pčelarstva:

,, Decu smo prilično obučili što se tiče pčelarstva, rade gotovo sve poslove, prestali su da se plaše pčela, navikli su na pčelinje ubode i imaju manje strahove čak i od nekih starijih i iskusnijih pčelara. Osim toga što su se privikli pčelama, već polako shvataju i sam razvoj pčelarstva i po neko dete već razmišlja da se u nekoj daljoj budućnosti bavi pčelarstvom, što nam je negde bio i jedan od ciljeva ove sekcije. Drugi cilj je bio da decu izvučemo u prirodu, da deca razmišljaju na drugačiji način od onog što piše na monitorima i displejima i vidimo da to daje vrlo dobre rezultate” –  izjavio je pčelar Saša Čolak.

Direktorica škole “Jovan Popović” Jelena Krvopić izrazila je lično zadovoljstvo što se upravo u ovoj školi po prvi put, održavaju ovakve vannastavne aktivnosti:

,, Naši dobro poznati “Jovini pčelari” kao i protekle četiri godine,  i ove godine su vredno radili i danas smo imali finale njihovog rada, odnosno vrcanje meda. Svedoci smo da su ove godine kikindski pčelari pretrpeli velike gubitke, a na našu veliku sreću i zadovoljstvo “Jovine pčelice” su i to preživele. Tačan podatak o proizvodnji meda nam nije poznat, ali nam dečiji osmesi govore dosta toga. Iz ovog dela obezbeđujemo u nekom vremenu užinu za sve učenike naše škole, a s druge strane, ovo je prešlo u jednu ozbiljnu delatnost i naša sledeća aktivnost jeste osnivanje učeničke zadruge da bismo te neke plasmane mogli i da usmerimo na uplaćivanje učeničkih ekskurzija” – izjavila je Krvopić.

,, Neka deca misle da je dosadno kada vrcamo med, ali kad se sa pozitivne strane gleda, vrcanje meda je kada probamo taj med, i kada vidimo pčele, jako je zanimljivo, veoma je zabavno, gledamo kako donose med iz cveta i to je meni jako zanimljivo. Ovo mi je druga godina da učestvujem na sekciji i prijaviću se i kada budem bila i starija i zato što volim da pomažem. Često jedem med, to je jako zdravo za sve nas, jer to dolazi iz cveta i mislim da sva deca to vole” – rekla nam je desetogodišnja Nevena Iličin.

,, Jednom kada sam bio jako mali sam vrcao med zajedno sa ujakom koji je tada imao košnice. Nije puno teško da se radi, veoma je zabavno kada se vrca med, a učestvujem po prvi put ovde na sekciji” – izjavio je jedanaestogodišnji Mihajlo Savić.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *