Kikinda domaćin internacionalnom kulinarskom kampu

Kikinda domaćin internacionalnom kulinarskom kampu

348
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Intenacionlni kamp u Kikindi okupio je oko 40 mladih kuvara iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Rumunije koji će tokom narednih pet dana sticati praktična znanja iz kulinartsva različitih etničkih grupa i promovisati kulturološku različitost kroz kulinarstvo. Kamp je započet projektom „Omladinska kuhinjska laboratorija“ danas, 26. juna.

Dragana Dukić iz projektnog tima objasnila je šta mlade kuvare čeka na predavanjima i kako su došli na ideju za realizaciju ovog projekta. – Oni će biti obučeni kako po pitanju pripreme sirove hrane, tako i po pitanju zdrave hrane, ali i hrane koja nema glutena, budući da nam je u populaciji evidentan rast onih koji su intelorenatni na gluten. Negde smo smatrali da je važno da obučimo i ove mlade generacije kako da pripremaju bezbednu hranu upravo za tu grupaciju ljudi – rekla je ona.

Radionice u okviru kampa volonterski drži Maja Volk, poznata nacionalna promoterka sirove hrane. Ona je priznala da je imala strah od moguće reakcije mladih kuvara, jer u školi uče drugačije stvari. – Međutim bili su vrlo otvoreni. Znam ja kao profesor da nije toliko bitno da im preneseš znanje, znanja ima svuda, nego motivacija. Moj zadatak ovde je bio da ih malo motivišem, zainteresujem i možda ekološki da razmišjaju na jedan drugi način i mislim da je u tome cela svrha ovoga. Pomeraju se granice, ne može više da se kuva na stari način, čak iako ste profesionalac – rekla je Maja Volk.

Pored Maje Volk, radionice u okviru kampa držaće lokalni  kulinarski ekspert, ali i Adrijana Bručić, uticajna hrvatska blogerka u oblasti bez-glutenske ishrane.

Zamenica gradonačelnika Bosiljka Srdić, koja je zvanično i otvorila kamp, istakla je važnost realizacije ovog projekta, osvrnuvši se na njegov moto koji glasi „Isti sastojci čine različita jela različitih nacionalnih kuhinja“. – U prilici smo da okupimo grupu mladih iz tri zemlje i na taj način podignemo na viši nivo ne samo međunarodnu saradnju, već i kapacitete i ugled naših obrazovnih ustanova u regionu. Svima nam je poznata jedna lepa poruka saradnje, razumevanja, toleranicije, a to su vrednosti koje negujemo i na kojima svakako lokalna samouprava radi – rekla je zamenica gradonačelnika.

Nosilac projekta je „Resurs centar za održivi razvoj“ iz Beograda, „Panonska inicijativa“ je lokalni partner,  aktivnosti se realizuju u saradnji sa gradom Kikinda, a zvaničan partner na projektu je Ekosomsko-trgovinska škola.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *