Kikinda se i po “Mamutfestu” prepoznaje

Kikinda se i po “Mamutfestu” prepoznaje

300
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Narodni muzej Kikinda zajedno sa najmlađim sugrađanima i kolegama iz države i inostranstva ovog vikenda proslavlja Kikin rođendan organizujući 12. Mamutfest. U okviru ove dvodnevne manifestacije posetioci mogu da uživaju u raznim zabavnim i edukativnim radionicama, kao i da pogledaju izložbe domaćih i muzeja iz regiona.

Mamutfest je muzejski festival pre svega namenjen najmlađim sugrađanima i roditeljima, a prema rečima direktorice Narodnog muzeja Kikinda Lidije Milašinović svake godine Festival ide korak napred uz drugačije sadržaje, čuvajući radioničarski program kao suštinu. – Nudimo deci mnogo veći asortiman radionica, mnogo raznovrsnije programe. Zapravo, učimo ih da kikindski Muzej nije jedini, da u drugim gradovima takođe postoje muzeji koji jako dobro rade. Oni treba da budu ti koji će dobiti podsticaj kroz ove radionice u Kikindi da kada otputuju negde imaju želju da posete i neki drugi muzej – rekla je direktorica.

Na ovogodišnjem Mamutfestu Regionalni istorijski muzej Ruse iz Bugarske predstavio se izložbom o mamutu, jer oni u svojoj zbirci, takođe, imaju ostatke ove životinje, dok se Pomorski i povijesni muzej iz Rijeke Kikinđanima predstavio izložbom Karpatia-Titanik.

Kako je objasnio Nikša Mendeš, muzejski savetnik Pomorskog i povjesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, ova izložba po prvi put je prikazana u Rijeci 2012. godine kada je obeleženo sto godina od potonuća Titanika. – Karpatija je bila poznati brod Kunard lajna koji je 1912. godine održavao redovnu liniju Rijeka-Njujork i bila je jedini brod koji se odazvao signalu sa Titanika, za pomoć brodolomcima. Nama je to bitno jer je na Karpatiji bilo skoro 80 mornara i članova posade iz Hrvatske, od njih 300 ukupno. Što se tiče Titanika danas znamo da je spašeno troje putnika od njih 30 iz Hrvatske koliko ih je bilo na brodu – objasnio je on.

Na izložbi su, između ostalog, istaknuta imena Hrvata koji su preživeli brodolom Titanika, a prikazana je i replika spasilačkog prsluka sa ovog broda. Original tog prsluka izložen je u Muzeju u Rijeci i jedini je u Evropi za koji se zna, dok u Americi postoji još nekoliko primerka.

Kako sve izložbe prate i radionice, deca su na ovom mestu mogla da vide plovne pravce broda na interaktivnoj mapi, ali i da prave brodove od papira, dok je predškolcima priređena slikovnica koja sadrži scene Titanika.

Donošenje novih sadržaja prilikom organizacije Mamutfesta, predsednica Skupštine grada Kikinde Stnislava Hrnjak ističe kao bitnu osobinu ovog Festivala, pored toga što traje već duže od deset godina. – Mamutfest je manifestacija koja postaje mali kikindski brend, s obzirom na to da je mamut veliki kikindski brend, a ova manifestacija prati tu priču. Međutim ona ima edukativni karakter, ali uvek pokaže korak napred koji Muzej napravi, a to je uspostavljanje novih tematskih saradnji sa kolegema iz drugih država – rekla je ona.

S obzirom na to da je tema ovogodišnjeg Mamutfesta ‘brod’, u ovkiru “Bazara muzeja i ideja” gostujući muzeji priredili su i odgovarajuće radionice. Pa su tako korz igru deca više saznala o postavkama Muzeja afričke umetnosti, Muzeja grada Beograda, Muzeja Vojvodine, Galerije slika Sava Šumanović, Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra. Održana je i strip radionica Epika, a Udruženje „Slama“ iz Osjeka vodi radionicu izgradnje mamuta u prirodnoj veličini od slame. Mamutfest će biti završen predstavom „Avanture sa Karlsonom“ u izvođenju Dečijeg pozorišta Subotice.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *