Kikindi uručena „Evropska zastava časti“

Kikindi uručena „Evropska zastava časti“

180
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Nakon godinu dana od dobijanja „Evropske diplome“ Gradu Kikinda dodeljeno je i drugo po redu prestižno priznanje Saveta Evrope, odnosno „Evropska zastava časti“. U prisustvu mnogobrojnih zvanica počasni član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Erih Fric uručio je ovo priznanje gradonačelniku Grada Kikinde Pavlu Markovu.

U uvodnom obraćanju, počasni član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope istako je da se veoma važnim smatra to što Kikinda kontinuirano i na visokom nivou nastavlja međunarodne i interkulturalne radove, koji se ogledaju u konkretnim prekograničnim projektima gde, prema njegovim rečima, Kikinda gradi mostove ka Mađarskoj i Rumuniji, unapređuje integraciju manjina, stvara šansu ugroženima i jača veze između granica.

Erih Fric objasnio je da je Kikinda dobar primer jednog grada u kojem se gaje intekulturalni odnosi, gde se planira zajednička međunarodna budućnost. – Na području Banata zapanjujuće je to što ima puno prekograničnih kontakata, projekata, a znamo da ta prekogranična i internacionalna saradnja nije uvek bez nekih tenzija. Zato je veoma važno da ostanemo u dijalogu, da slušamo jedni drugi, jer tek tada možemo naći jedan zajednički jezik – poručio je on.

Gradonačelnik Grada Kikinde Pavle Markov zahvalio se Savetu Evrope na dobijenoj nagradi, a građanima Kikinde čestitao na njihovom doprinosu koji je uticao na osvajanje ovog priznanja. Kako je on rekao, „Zastava časti“ sa sobom nosi i određene obaveze, ali i pozitivne promene. –  Ona sve nas čini posebnim, ali sa druge strane nas i obavezuje da u narednim godinama još više radimo, još više negujemo sve ove posebnosti i da celokupan grad i sve žitelje ovog grada podignemo na još jedan viši nivo i da svojim budućim pokolenjima ostavimo ovako značajno nasleđe  – naveo je gradonačelnik.

Markov je istakao da ovo priznanje Saveta Evrope doprinosi povećanju kapaciteta i imidža grada, a da utiče na same građane, potencijalne investitore, partnere i saradnike. –   To je jedan lična karta koja na neki način daje i otvara određena vrata koja možda u nekim drugim okolnostima i ne bi bila otvorena. Naravno, sa druge strane i svi oni koji rade u Kikindi i svi oni koji iz Srbije dolaze u Kikindu i odlučuju se za život u ovom gradu daje potvrdu i jedan motiv da se tako nešto dogodi, da se grad razvija i bude grad u koji se dolazi, a ne grad iz kojeg se odlazi – rekao je gradonačelnik Grada Kikinde Pavle Markov.

Savet Evrope dodeljuje priznanja na četiri nivoa, gde je „Zastava časti“ druga po rangu. Parlamentarna skupština Saveta Evrope Kikindi je dodelila „Evropsku diplomu“ 2017. godine. Uručivanjem „Zastave časti“ Kikinda je korak bliže ka dobijanju i najvećeg priznanja, odnosno „Evropske nagrade“.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *