Kikindska bolnica dobila sedmogodišnju akreditaciju

Kikindska bolnica dobila sedmogodišnju akreditaciju

425
0
Deli

Opšta bolnica Kikinda dobila je semogodišnju akreditaciju i time se svrstala u trećinu zdravstvenih ustanova u Srbiji koje imaju ovaj, najviši stepen, vrednovanja kvaliteta rada. Kako je objasnio v.d. direktora Agencije za akreditaciju zdravstevnih ustanova Srbije Vladimir Arsenović, prilikom uručivanja sertifikata, za sedmogodišnju akreditaciju potrebno je da više od 70 odsto ocena bude četiri i pet, kao i da nijedan bezbedonosni kriterijum ne bude ocenjen manje od četiri.

– Ovde je situacija takva da imate skoro 90 odsto ocena četiri ili pet, što je izuzetan uspeh. Mnogo iznad proseka zdravstvenih ustanova koje mi pratimo. Procenat sam po sebi možda ne govori ništa ako ne kažem da je Opšta bolnica Kikinda ocenjena u 23 različite oblasti, da je ocenjeno skoro 1100 različitih kriterijuma bezbednosti. Ovakav uspeh svakako ne biste ostvarili bez timskog rada  – rekao je Arsenović obraćajući se zdravstvenim radnicima, koji su bili prisutni na svečanoj dodeli sertifikata.

Iako je akreditacija dobrovoljan proces, nakon prethodno ostvarene trogodišnje cilj kikindske bolnice bila je sedmogodišnja akreditacija. Kako je objasnio direktor Opšte bolnice Kikinda dr Mirko Stojisavljević želja im je da postanu lideri u ovom regionu. – Odnosno da postignemo najviši nivo standarda u kvalitetu i bezbednosti u pružanju zdravstvenih usluga uvek imajući na umu da možemo više i bolje. To znači da se usavršavamo, kako u našem znanju tako i u našim veštinama, da maksimalno i racionalno koristimo sve naše resurse, da održavamo i unapređujemo kvalitet našeg rada, da se držimo procedura i standarda koji garantuju najkvalitetniju uslugu od ulaska pacijenta pa do njegovog izlaska – rekao je direktor dr Stojisavljević ističući da zasluga za stečenu akreditaciju pripada svim zaposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Kao preduslove kvaliteta rada dr Stojisavljević napominje postojanje dobrog kadra uz sve prisutniju mogućnost zapošljavanja novih zdravstvenih radnika, dobrom snabdevenošću opremom i dodatnim prostorom za napredak. – Uvek postoji nešto novo što mi možemo da radimo u ovoj ustanovi i to novo je već zacrtano od jedinice za moždane udare, gde čekamo samo da dobijemo skener, koji treba da stigne od dobavljača, a prošao je svu proceduru. Takođe i uvođenje polipektomija. Dobili smo aparat i sad treba da se obuči kadar kako bi se krenulo i sa tim – rekao je on.

Kako je navedeno u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti akreditacija je postupak ocenjivanja kvaliteta rada zdravstvene ustanove na osnovu primene optimalnog nivoa utvrđenih standarda rada zdravstvene ustanove u određenoj oblasti zdravstvene zaštite, odnosno grani medicine.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *