Kikindske “Noći muzeja” protekle u znaku zdravlja, slobode i sveta nafte

Kikindske “Noći muzeja” protekle u znaku zdravlja, slobode i sveta nafte

296
0
Deli

Tradicionalna manifestacija “Noć muzeja” privukla je veliki broj naših sugrađana da obiđu Kuriju, muzej “Terra” i NIS-ov muzej u Kikindi gde su se ove manifestacije održavale. Blizu 2000 ljudi posetilo je sinoć Narodni muzej u Kikindi gde je kroz panoe, interaktivne radionice za decu, tematski predstavljena bogata  istorija zdravstva u Kikindi :

,, Noć muzeja se održava po 13. put, prvi put je održana 2007. godine i kao i svake godine imamo po jednu temu, ove godine tema je bila istorija zdravstva u Kikindi. Ona se bavi kompletnim razvojem zdravstva, ali i biografijama lekara poput dr Nestora Teodorovića, dr Vladimira Jakovljevića i drugih koji su radili u Kikindi od osnivanja grada pa sve do nekih osamdesetih godina dvadesetog veka, ali obuhvaćen je i istorijat apoteka u Kikindi gde deca imaju jedan mali interaktivni kutak u vidu jedne male apoteke. Spratni deo izložbe posvećen je lekovitom bilju, a u svečanoj sali predstavljene su kikindske apoteke, srednja škola “Miloš Crnjanski”, kikindski Dom zdravlja i protetičari kako bi posetiocima pribilžili njihove struke i šta to sve oni rade. Sa svojim redovnim programom u dvorištu je bila i organizacija Crvenog krsta Kikinda, jer mislimo da je važno da Crveni krst malo jasnije predstavi sugrađanima šta to oni sve rade, budući da imaju jako puno aktivnosti iz različitih oblasti delovanja “ – rekla je direktorica kikindskog Narodnog muzeja Lidija Milašinović.

Na drugoj strani grada, u “Terra” muzeju održana je 15. Evropska noć muzeja kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi. Oni najmlađi su se najpre takmičili u tapanju glinom , da bi potom, svečanu manifestaciju Noći muzeja otvorio nadaleko poznat i čuveni  muzičar Milan Vašalić koji je održao koncert ,,Banatske gajde” gde je zabavio publiku svirajući šajkačke pesme, logovac, veliko i malo kikindsko kolo i druge pesme:

,, Ovo je jedan sjajan ambijent, nesvakidašnji, vanredan za mene, jedno divno životno iskustvo zaista, svirao sam u brojnim dvoranama širom sveta, ali svirati u svojoj zemlji, svojoj kući je sasvim nešto drugačije. Okružen sam zemljom, a i danas sam svirao samo za zemlju” – izjavio je tom prilikom Vašalić.

“Terrina” 15. Evropska noć muzeja, ove godine obeležena je u znaku slobode:

,, U umetničkom smislu sloboda je zapravo baza,osnova svakog stvaralaštva, dakle ako čovek nije slobodan, teško da može da stvori nešto dobro i nema mogućnost čak ni da pogreši. Sloboda je preduslov bilo čega. Pripremili smo izložbu kojom smo otvorili galeriju muzeja “Terra” koja je do sada bila isključivo fotografska, a sada ćemo početi da održavamo ozbiljne izložbe u njoj. Ovog puta opredelili smo se za figuraciju iz “Terrinog” fundusa – tu su pet skulptura monumentalnog karaktera i dalje smo imali program interaktivnog karaktera- za decu, mlade i sve one koji hoće da se prisete nekih starijih dana, a kasnije smo pripremili zabavan muzički program”  – izjavio je Igor Grandić, organizator programa u “Terri”.

I Kompanija NIS je deveti put zaredom učestvovala u manifestaciji „Noć muzeja“, predstavljajući svoje muzeje u Novom Sadu i Kikindi i pokazujući da u isto vreme čuva sećanje na istoriju i neguje budućnost jedne od najvažnijih privrednih grana u zemlji. Ovogodišnja, šesnaesta „Noć muzeja“, zbog koje su posetioci u mnogobrojnim gradovima i mestima širom Srbije ostali budni do kasnih sati, još jednom je iznela sjajnu postavku i pokazala nemerljivo kulturno blago naše zemlje. Kao tradicionalni učesnik ovog jedinstvenog kulturnog događaja, NIS je svojim poseticima u Novom Sadu i Kikindi sa ponosom predočio bogatu istoriju rafinerijske prerade kompanije i upoznao ih sa virtuelnim svetom nafte, kroz interaktivan sadržaj i zanimljive priče, prilagođene svim uzrastima i interesovanjima. Muzej NIS-a u Kikindi otvorio je vrata svima koji su želeli da učestvuju u jedinstvenoj avanturi – virtuelnoj potrazi za naftom, kroz spoj najsavremenije naučne tehnologije iz raznih inženjerskih disciplina na terenu i u laboratoriji. Za najmlađe posetioce, NIS je pripremio zanimljiv prikaz pronalaženja nafte i gasa kroz interaktivne igrice, pri čemu su mladi naučnici imali priliku da savladaju ceo proces traganja za naftom.  Kompanija NIS je za posetioce svojih muzeja pripremila i razna iznenađenja, tako da su zainteresovani gosti muzeja u Kikindi imali priliku i da učestvuju u nagradnim igrama, prilagođenim i „malim i velikim“ posetiocima.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *