Kikindski đaci „Istraživali kroz noć, jer u znanju je moć“

Kikindski đaci „Istraživali kroz noć, jer u znanju je moć“

241
0
Deli

Manifestacija posvećena popularizaciji nauke „Noć istraživača“ već treću godinu održava se i u Kikindi, uz podršku Centra za stručno usavršavanje. Tokom ove nedelje, pod sloganom „Istražuj kroz noć, u znanju je moć“, učenici su na organizovanim radionicama na zanimljiv način sticala znanja iz raznih naučnih oblasti.

Učenica petog razreda u Osnovnoj školi „Feješ Klara“ Katarina Vukobrat i ranijih godina bila je deo „Noći istraživača“. – Prošle godine smo bili u naučnom kamionu i mogli smo da učestvujemo u raznim radionicama, svidelo mi se, pa sam došla ponovo. Zanimljiva mi je sada ova matematička radionica jako, nisam do sada ovo videla. Bilo bi dobro kada bi se ovako učilo i u školi, da postoji neki predmet – predložila je mlada Kikinđanka.

Nastavnik matematike Danilo Borovnica kroz radionicu „Nacrtaj svoje ime“ učenicima je predstavio matematiku iz potpuno drugačijeg ugla. – Ova radionica posvećena je Noći istraživača, tako da ćemo crtati pojmove koji su u vezi sa tom manifestacijom, a to su nauka, matematika, astronomija, svemir, istraživanje, kao i pojmove u vezi sa Kikindom, kao što je ludaja, tako da ćemo to spojiti i napraviti jednu izložbu slika koje su matematiči zasnovane, u pitanju je pravougli koordinatni sistem i rotacija zajedno. Deca se tu zabavljaju i na kraju dobiju divnu sliku čija je osnova matematika – objasnio je Borovnica.

Ivana Plemić, koja ide u osmi razred Osnovne škole „Sveti Sava“ rado učestvuje u radionicama Centra za stručno usavršavanje, a kako je rekla već je bila i deo matematičke radionice. – Najviše mi se svidala upravo ova radionica, jer smo imali komunikaciju sa decom iz drugih država, kao što su Hrvatska, Turska i druge. Pratična nauka mi se mnogo sviđa, bolje je nego samo teorija – rekla je ona.

„Noć istraživača“, prema rečima diretkora Centra za stručno usavršavanje Dejana Karanovića, je samo nastavak aktivnosti koje Centar već godinama realizuje. Kako je rekao, primetno je veliko interesovanje kikindske dece za ovu manifestaciju. – Deci smo hteli da približimo nauku na jedan drugačiji način nego što se radi u školi, deca jako pozitivno reaguju i njihov osmeh nam govori sve najpozitivnije za sve ove aktivnosti. Posebno želim da se zahvalim svim nastavnicima koji su uzeli učešće, jer bez njih ne bismo mogli da ostvarimo ove aktivnosti – rekao je Karanović.

„Noć istraživača“ 13 godina za redom obeležava se u 27 evropskih zemalja, a u Srbiji se održava u organizaciji Centra za promociju nauke.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *