Kikindski gimnazijalci na učeničkoj razmeni u Nemačkoj

Kikindski gimnazijalci na učeničkoj razmeni u Nemačkoj

161
0
Deli

Đaci Gimanzije „Dušan Vasiljev“ i ove godine bili su deo programa razmene učenika, koju kikindska Gimnazija realizuje u saradnji sa školom „Eugen Šmalenbah“ iz Helfera u Nemačkoj. U periodu od 23. novembra do 3. decembra jedanaestoro učenika, zajedno sa dva mentora, boravili su u porodicama domaćina, gde su bliže mogli da se upoznaju sa kulturom, običajima i znamenitostima države u kojoj su boravili.

Poseta Nemačkoj za gimazijalku Marinu Terzin bila je prilika da usavrši nemački jezik, koji uči već sedam godina. – Bila sam smeštena u izuzetno ljubaznoj porodici. Moja domaćica Nela se potrudila da mi obezbedi prijatan boravak i vodila me je na razna mesta. Pored toga, jedan dan bio je rezervisan za posetu školi i ono što mi se dopalo tamo jeste to što je sve veoma organizovana. Deca su fina, kulturna, lepo su se ponašala prema nama – prenela je svoje utiske ona.

Dugogodišnju saradnju sa školom iz Nemačke, prema rečima profesorice Miljane Kitanović, nije lako održati, uzimajući u obzir životne uslove. Međutim, kako je istakla, nastoje da održe saradnju zbog benefita koje ona ima za učenike, školu i sam grad. – Učenicima to mnogo prija, oni na jedan izuzetno lep način upoznaju zemlju, običaje, kulturu. Kroz neformalan oblik učenja mogu da osete koje su to različitosti i na kraju krajeva da te različitosti bolje razumeju i prihvate. Oni su u porodici domaćina 24 sata tokom jedne nedelje, koliko traje razmena. Na ovaj način otvaramo im prostor da uče za život, ne samo za školu – rekla je profesorica Kitanović.

Gimnazija „Dušan Vasiljev“ već dugi niz godina sarađuje i sa školom „Sveti Kliment Ohridski“ iz Ohrida, kroz mrežu pridruženih UNESCO škola. Prilikom posete delegacije kikindske Gimnazije ohridskoj školi, podovom obeležavanja 120 godina postojanja, dogovren je i zajednički rad na projektima, koji bi takođe, između ostalog, podrazumevao razmenu učenika.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *