Kikindski kuvari pobedili na takmičenju “Kuhinjski kalfa”

Kikindski kuvari pobedili na takmičenju “Kuhinjski kalfa”

611
0
Deli

Učenici Ekonomsko-trgovinske škole Kikinda osvojili su prvo mesto u sedmoj sezoni televizisjkog serijala “Kuhinjski kalfa” u produkciju Radio-televizije Srbije. U takmičenju u pripremi i aranžiranju zdravih i pristupčnih obroka, recept mladih Kikinđana za “Krompiricu”, po mišljenju stručnog žirija, bio je najbolji.

Učenica prve godine Ekonosmko-trgovinske škole, smer kuvar, Jelena Miletić objasnila je da su se, pripremajući “Kormpiricu”, vodili idejom da jelo treba da bude jeftino, zdravo, kao i da se lako priprema. Njen kuhinjski kolega, učenik drugog razreda, Danijel Silađi otkrio je i recept za pripremu pobedničke užine. – Sastojci za pripremu su krompir, luk, jaje, semenke, so, biber. To se sve formira u kalupe, stavi se u pećnicu na 250 stepeni i peče se 15 minuta – objasnio je on.

Uz pomoć svojih nastavnika, učenici ugostiteljskih škola, koje su se takmičile, pripremali su specijalitete sredine gde se nalazi njihova škola. Pažnja je usmerena na nutritivnu vrednost obroka kao i na cenu, koja treba da bude prihvatljiva. Snimanje i priprema jela odvijalo se u školskim kuhinjama, gde se i polažu ispiti iz kuvarstva.

Profesor kuvarstva u Ekonomsko-trgovinskoj školi Milan Maletić podsetio je da su njegovi đaci početkom školske godine pobedili na takmičenju u kuvanju ajvara, a da je osvojeno priznanje u “Kuhinjskoj kalfi” bio savršen završetak školske godine. – Naši đaci su osvojili prvo mesto od svih ugostiteljskih škola, njihova užina je bila najzdravija, najjeftinija, najlakša je bila za pripremanje. Hvala učenicima što su se trudili zajedno sa mnom i mislim da smo zaslužili prvo mesto – rekao je profesor i poručio da svi koji vole ovo zanimanje i koji se trude mogu mnogo da postignu.

Jeleni, Danijelu, ali i Antoniji Sili, učenici druge godine kuvarstva, osvajanje ovog prizanja predstavlja podstrek za dalje školovanje i nastavak karijere. – Volim da kuvam, gledala sam na televiziji kuvarske emisije, mnogo mi se dopalo i zato sam upisala ovo. U ovoj školi mogu puno toga da naučim. Hoću da upišem i četvrtu godinu i da jednom otvorim i svoj restoran – rekla je Antonija.

O uspehu učenika koji pohađaju smer kuvar u Ekonomskoj-trgovinskoj školi svedoče postignuti rezultati, učešće u mnogobrojnim projektima, ostvarena međunarodna saradnja sa školama istog profila u okolnim zemljama. Prema rečima direktora Ekonomsko trgovinske škole Tomislava Bartolića smer kuvar je vrlo popularan među kikindskim učenicima. – Prošle godine, kod upisa u svim kikindskim školama svega dva profila su upisana po prvoj želji, kuvari i medicinski tehničar. Izuzetno sam ponosan na obrazovni profil konobari-kuvari. Deca ovog momenta, nakon dosadašnjih obuka, su spremna da uđu u restorane da rade dobar deo zadataka tamo, kako konobari tako i kuvari – rekao je direktor.

On je još dodao, da na osnovu dogovora sa lokalnom samopuravom, ove školske godine neće upisivati novu generaciju kuvara i konobara. – Kako ne bismo pravili hiperprodukciju jednog profila, ove godine opredelili smo se za trogodišnji smer trgovci, koji je isto tako potreban kikindskoj uslužnoj delatnosti. Mislim da ćemo sledeće godine ponovo otvoriti smer konobar-kuvar, ali će on biti četvorogodišnji. Deca koja žele da nastave svoje školovanje neće morati da odlaze u Zrenjanin, Novi Sad, nego će to kod nas završiti – objasnio je Bartolić.

Kabinet za kuvarstvo u kikindskoj školi opremeljen je profesionalnom kuhinjom zahvaljujući sredstvima koje su obezbedile lokalna samouprava i Pokrajina, što je budućim kuvarima stvorilo bolje uslove za sticanje praktičnog znanja.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *