Kikindski Muzej po četvrti put domaćin Kampa razmene omladine

Kikindski Muzej po četvrti put domaćin Kampa razmene omladine

99
0
Deli

Narodni muzej Kikinda po četvrti put je domaćin Kampa razmene omladine (Youth exchange camp). U periodu od 5. do 12. jula, 30 učesnika, mahom mladih osoba od 14 do 23 godine iz Slovačke, Norveške, Francuske i Srbije boraviće u Kikindi. U sklopu kampa koji nosi naziv “Uhvaćeni uzmeđu” (Caught in between) baviće se temom migranata, ali i univerzalnim temama kao što su tolerancija i demokratija. Nosilac projekta je organizacija Narviksenteret iz Narvika (Norveška) sa kojom muzej na ovom projektu sarađuje od 2016. godine. Tim povodom, predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak danas je u Gradskoj kući ugostila ovogodišnje učesnike kampa poželevši im dobrodošlicu:

,, Zadovoljstvo mi je što Muzej uopšte učestvuje u ovakvim razmenama mladih i pokazuje da je institucija koja ima kapacitet da aplicira takvim projektima i obezbedi da Kikinda, posle 2016. godine ponovo bude domaćin, a  naročito je zadovoljstvo što su došli mladi iz Norveške, Slovačke i Francuske, iz Žilina, iz Narvika, to su naši bratski gradovi. Kroz ovakve kampove oni uče o drugačijim kulturama, tradicijama, istoriji, umetnosti i sigurna sam da je to dodatno bogatstvo za svakoga od njih pojedinačno. Kikinda ima taj potencijal i želimo da im ukažemo na gostopimstvo i da su dobrodošli u ovaj grad” – izjavila je Hrnjak.

,, Nama je jako drago što smo četvrtu godinu za redom nosioci ovakvog Kampa, čiji je organizator  Dragan Kiurski, kustos-pedagog pri Muzeju. Najveći izazov je privući omladinu kao publiku i mi smo negde i krenuli u tom pravcu, gde se upoznajemo i sa našom omladinom i omladinom iz Evrope i mislimo da je to korisno i jako važno. Tokom dvanaest dana, za sve učesnike osmišljene su različite kreativne i edukativne celodnevne radionice, gde će učesnici obići i neke naše ustanove. Danas su bili u Crvenom krstu, sutra imaju planirano putovanje u Suboticu da se upoznaju sa nekim našim bližim okrugom, a ono što je najvažnije želimo da ih naučimo toleranciji” – izjavila je direktorica Muzeja Lidija Milašinović.

Šesnaestogodišnji Džošua Ponćju iz Francuske kaže da je veoma zadovoljan Kampom kao i da ga veoma raduje što je stekao nove prijatelje:

,, Ovo mi je prvi dolazak u Srbiju i mislim da je Kikinda veoma lep grad. Mislim da je ovogodišnja tema veoma interesantna jer vidimo i neke druge stvari koje se dešavaju u svetu” – izjavio je Ponćju.

 

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *