Kiša usporila žetvu, padavine povoljno utiču na kukuruz

Kiša usporila žetvu, padavine povoljno utiču na kukuruz

252
0
Deli

Žetvena sezone 2018. godine ostaće upamćena po učestalim prekidima zbog obilnih padavina. Uljana repica i ječam su ovršeni, dok rod pšenice još nije skunut sa oko 4.000 hektara površine na kojima deluje Poljopivredna stručna služba Kikinda, odnosno na teritoriji grada Kikinda i opštine Novi Kneževac.

Prinosi ječma i uljane repice su šaroliki, u zavisnosti od perioda žetve. Krajnji prosečni prinos ječma je 6,5 tona po hektaru, a uljane repice 2,9 tona po hektaru. Još oko osam odsto od ukupne površine pod pšenicom treba da se vrši.

Na parcelama malih poljopirvednih proizvođača hlebno zrno je požnjeveno, dok je na površinama velikih proizvođača ostalo još posla. Prosečni prinos, prema rečima savetodavca Poljoprivedne stručne službe Kikinda Aleksandra Papa, je 6,4 tona po hektaru, ali je ovogodišnji rod lošijeg kvaliteta. – Prinos je nešto veći, ali kvaliet je za nijansu slabiji u odnosu na višegodišnji prosek. Hektolitarska masa je manja. Standard je 76, a praktično niko nije bio u standardu i kako je žetva prekidana i nastavljana tako je hektolitar sve više padao – objasnio je Pap.

U junu mesecu, prema zvaničnim podacima, palo je 165 litara kiše po kvadratnom metru, dok je višegodišnji prosek 64 litre. Obilne padavine nastavljene su i tokom juna. Samo juče u Kikindi je palo 56 litara kiše po kvadratnom metru.

Ove padavine, s druge strane, povoljno su uticale na kukuruz zasejan na strukturnim zemljištima, gde je dobar vodno-vazdušni režim i nema vodoleža, objasnio je Pap. – Kukuruz je intenzivne zelene boje, u fazama oprašivanja i oplodnje i čak negde imamo i mlečnu zrelost, klipovi su već formirani. Ovo vreme mu izuzetno pogoduje. Suncokretu ne toliko, mada još uvek ne pokazuje znake da mu ne prija ovoliko kiše, ali za očekivati je da će se pojavljivati mnogo više bolesti na suncokretu, ako se nastavi ovakvo vreme – rekao je savetodavac PSS Kikinda.

Osim suncokretu, potrebno je obratiti posebnu pažnju i na povrće. Trenutni uslovi, prema rečima Papa, idelani su za nastanak infekcija.

S obzirom na to da su padavine bile lokalnog karaktera i pojedini delovi kikidnskog atara dobili su više kiše u odnosu na druge, pa su prisutni i vodoleži. Primer tome je i potez Stankić, prema Iđošu, gde je zemljište lako, pa se voda zadržava na njivama, što nepovoljno utiče na kukuruz.

Na području Poljoprivredne stručne službe Kikinda ove godine pod pšenicom je zasejano 24.400 hektara, kukuruza na 28.500, suncokreta na 17.900, uljane repice na 3.800, soje na 2.100 i šećerne repe na 1.700 hekatra.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *