Književno veče posvećeno slavnim pesnicima u Prvom svetskom ratu

Književno veče posvećeno slavnim pesnicima u Prvom svetskom ratu

204
0
Deli

U Narodnoj biblioteci ,,Jovan Popović“ u Kikindi  6. decembra održano je književno veče posvećeno srpskim pesnicima u Velikom ratu. Kako je istakao istoričar Dejan Ristić, kada se govori o Prvom svetskom ratu, čini se da je naše znanje o tom dramatičnom periodu nacionalne istorije dosta  stereotipno.

“Naše viđenje i vrednovanje Prvog svetskog rata dominantno zasnivamo na činjenicama o velikim bitkama, velikom junaštvu, nesumnjivim, velikim  pobedama, ali Prvi svetski rat je bio mnogo više od toga. To je pre svega bio period velikog junaštva, ali i velikog stradanja. Sa druge strane, jedan tako značajan istorijski događaj treba sagledavati iz različitih uglova i perspektiva. Vrlo je zanimljiva, dinamična i uzbudljiva perspektiva umetničkog sagledavanja što je za nas kao državu možda neobično, međutim u drugim zemljama koje baštine nasleđe Prvog svetskog rata itekako je pažnja u prethodnih sto godina posvećena pre svega nauci, i onome što bi savremeni stvaraoci tog vremena mogli da nam kažu o Prvom Svetskom ratu. Narodna biblioteka Jovan Popović u Kikindi  je jedna od najboljih i  najznačajnijih Ustanova kulture u Srbiji i ovo je jedan hrabar iskorak pri spajanju  nauke i umetnosti istovremeno“ – istakao je Ristić.

Pored istoričara Dejana Ristića, na književnoj večeri je učestvovao mladi pozorišni i filmski glumac Milutin Milošević, koji je govorio stihove Dušana Vasiljeva, Miloša Crnjanskog i drugih velikana srpske poezije.

“Uvek se trudim da razumem šta je to što je pisac hteo da kaže, da razumem sve te reči, njihov smisao, simbole. Značenja su negde višeslojna, negde su ono što i jesu, ali najčešće na likovnom nivou imam potrebu da pesme koje govorim razumem kroz slike. Trudim se da tumačim to na jedan način da  ljudi i u realnom vremenu imaju pred svojim očima upravo te slike koje i razumeju. Za poeziju je potrebna životna zrelost“, istakao je Milošević.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *