Kolektivnim ugovorom definisana prava zaposlenih u javnom sektoru

Kolektivnim ugovorom definisana prava zaposlenih u javnom sektoru

459
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Potpisivanjem kolektivnog ugovora između lokalne samouprave i predstavnika javnih preduzeća i institucija, ustanova kulture i fizičke kulture, danas 23. maja, prava zaposlenih u javnom sektoru jasno su definisana za naredne tri godine. Novopotpisani ugovor donosi i određene novitete.

Prema rečima gradonačelnika Grada Kikinde Pavla Markova novim kolektivnim ugovorom napravljen je iskorak. – Otvaraju se vrata za neke buduće ugovore da budu još kvalitetniji i kako Grad bude jačao tako će i materijalni položaj zaposlenih u javnom sektoru jačati. Posebno bih želeo da istaknem, uvažavajući određene promene koje su se desile u kolektivnom ugovoru, to što smo odobrili pomoć svima onima koji se bore za buduće naraštaje. To je deo naše gradske populacione politike i to je jedan od odgovora na koji način možemo, u skladu sa postojećim sredstvima, da pomognemo svim onim parovima kojima je vantelesna neophodna – rekao je Markov.

Pomoć za vantelesnu oplodnju podrazumeva novčanu pomoć u visini prosečne zarade u Republici Srbiji na godišnjem nivou. Pored toga, novim kolektivnim ugovorim zagarantovano je pravo zaposlenih za naknadu za dolazak na posao, takozvani „cipelići“, zatim dnevnice, solidarna pomoć, pravo na topli obrok i regres, dok je jubilarnim nagrada sada obuhvaćeno i 40 godina rada.

Predsednik Veća Saveza smaostalnog sindikata Ilija Drljić istakao je da su pregovori bili krajnje korektni i dobronamerni.  – Sve ono što je projektovala naša država kroz potpisivanje konvencija međuanrodnih organiazcija rada i kroz potpisivanje direktiva Evropske unije sve se nalazi u ovim kolektivnim ugovorima. Naši ljudi su sada potpuno zaštićeni, njihova prava su unapređena i nadamo se da je ovo jedan kamen temeljac da sledeći kolektivni ugovori budu još bolji i još kvalitetniji i da imamo što veći prosek zarada kada je u pitanju sam naš grad – rekao je Drljić.

Kolektivni ugovor odnosi se na zaposlene u Gradskoj upravi grada Kikinde, Predškolskoj ustanovi „Dragoljub Udicki“, Domu zdravlja, JP „Toplana“, Centru za stručno usavršavanje, Narodnom pozorištu, Narodnom muzeju, Istorijskom arhivu, Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“, Centru za likovnu i  primenjenu umetnost „Terra“, Kulturnom centru Kikinda.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *