Konkretnom podrškom do smanjenja nezaposlenosti osoba sa invaliditetom

Konkretnom podrškom do smanjenja nezaposlenosti osoba sa invaliditetom

528
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Broj nezaposlenih osoba sa invaliditetom u Vojvodini smanjen je za četiri odsto, dok je broj zapošljavanja istih povećan za pet odsto, izjavio je zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Pavle Počuč gostujući na interaktivnoj radionici u Kikindi, koju je organizovalo Udruženje preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Republike Srbije (UIPS). Kako je rekao, mere podrške zapošljavanju osoba sa invaliditetom daju rezultate, te je potrebno da pokrajinska administracija, privatni sektor i nevladin sektor nastave sa što konkretnijom podrškom osoba sa invaliditetom.

– Iako su ovi pokazatelji pozitivni, kao i mere koje svi zajedno preduzimamo, još uvek na evidenciji nezaposlenih imamo blizu sedam hiljada osoba sa invaliditetom u Vojvodini. Primarni cilj nam je da i dalje pokušavamo da kroz alernativne modele ekonomije pomognemo zapošljavanju ovih kategorija – rekao je zamenik pokrajinskog sekretara.

Jedan od načina smanjenja nezaposlenosti osoba sa invaliditetom jeste kroz edukaciju uključnih strana i širenju svesti javnosti o društvenoj inkluziji. Tako je u Kikindi održana interaktiva radionica „Dobro je biti dobar“, gde su učesnici, između ostalog pokušali da odgovore na pitanje ‘Gde smo na putu izgradnje inkluzivnog društva?’  kroz svakodnevne primere dobre prakse preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, objasnila je Mirjana Pantelić iz UIPS-a.

– Ideja nam je da omogućimo pravu sliku drugim poslodavcima da razumeju da zaposliti osobu sa invalidiitetom znači samo oplemeniti i obogatiti svoju radnu sredinu, a to želimo da pokažemo na dobrim rezultatima, koja su predzeća za profeisonalnu rehibaliticaju postigla u poslednjih skoro sedam decenija koliko postoje – rekla je ona.

Na teritoriji grada Kikinde posluje DOO „Lira“, jedino preduzeće u Sevrnobanatskom okrugu, koje se bavi radnim osposobljavajnjem i zapošljavanjem osoba sa invaliditetom. Prema rečima Jasmine Poljan iz te firme, trenutno imaju ukupno 95 zaposlenih od koji su 63 osobe sa invaliditetom. – Zapošljavamo osobe sa invaliditetom, dajemo i njima mogućnost da rade kao i svi ostali i za njih je to jako bitno zašto što su u društvu aktivni i nisu izdvojeni, a nama takođe znači jer su jako dobri i savesni radnici. Imamo i nove poslove gde će biti mogućnost za još zaposlenja – rekla je Poljan.

Radionica “Dobro je biti dobar” izvodi se kao jedna od glavnih aktivnosti programa „Usmerimo se na bitno“ koji se realizuje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Opšti cilj programa jeste podizanje svesti javnog mnenja, otklanjanje predrasuda poslodavaca i podsticanje aktivacije osoba sa invaliditetom za ulazak u svet rada, kroz primere dobre prakse preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavavnje osoba sa invaliditetom.

Kako je objasnila predsednica Skupštine grada Kikinde Sanislava Hrnjak, Kikinda je posevćena aktivnom uključivanju osoba sa invaliditetom u društveni život zajednice. – Ono što je naš zajednički cilj jeste da radimo više u saradnji sa privatnim sektorom i da stimulišemo naše firme i poslodavce da budu kooperativni u tom smislu, jer postoji i zakon koji jasno definiše da i u svim drugim institucijama jedan procenat onih koji su radno angažovani budu osobe sa invaliditetom. To je nešto što je za nas važno i idemo u korak sa tim u skladu sa mogućnsotima koje ima naš Grad – rekla je ona i najavila izradu Strategije socijalne zaštite u narednim mesecima.

 

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *