Konkurs i poziv za učešće na 10. jubilarnom Evropskom Fejsbuk pesničkom festivalu

Konkurs i poziv za učešće na 10. jubilarnom Evropskom Fejsbuk pesničkom festivalu

180
0
Deli

Banatski Kulturni Centar Novo Miloševo poziva pesnike iz Evrope i sveta da uzmu učešće na ovogodišnjem 10. jubilarnom Evropskom Fejsbuk pesničkom festivalu slanjem jedne svoje neobjavljene pesme na maternjem jeziku i time steknu mogućnost da:

  • govore svoje stihove na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu
  • sretnu svoje Fejsbuk prijatelje pesnike i upoznaju nove iz raznih gradova i država
  • osvoje nagradu koja je objavljivanje zbirke pesama
  • učestvuju na Festivalu putem Fejsbuka, ako su sprečeni da dođu u Novi Sad
  • njihove pesme budu objavljene u zborniku
  • svojim učešćem steknu pravo da postanu državljani Pesničke republike i dobiju pasoš.

10. evropski Fejsbuk pesnički festival održaće se 9. i 10. marta 2019. godine na Novosadskom sajmu, u okviru Međunarodnog sajma knjiga, u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma. Potrebno je poslati jednu neobjavljenu pesmu na maternjem jeziku i lične podatke (ime, prezime, adresa, telefon) do 25. 02. 2019. godine na e-mail: fejsbukfestival@gmail.com Pod neobjavljenom pesmom podrzumeva se pesma neobjavljena u katalogizovanoj publikaciji, u štampanoj ili elektronskoj formi (knjiga, časopis), a ne podrazumeva pesmu objavljenu na Fejsbuku, ličnom blogu i sl. Slanjem pesme autor se prijavljuje za učešće i istovremeno konkuriše za nagradu i objavljivanje i istovremeno konkuriše za nagradu i objavljivanje u zborniku. Mole se pesnici  da u prijavi navedu da li će prisustvovati Festivalu lično ili će učestvovati preko Fejsbuka postavljanjem svoje pesme na stranici Festivala koja glasi: Evropski Fejsbuk pesnički festival u vreme trajanja Festivala. Pesnici će putem e-maila biti blagovremeno obavešteni o rasporedu učešća 9. i 10. marta, kao i o tačnom programu Festivala. Najbolji pesnik će, kao glavnu nagradu, dobiti štampanje samostalne zbirke pesama. Pesme koje uđu u uži izbor biće objavljene u zborniku Višeglasje, koji će biti štampan do sledećeg Festivala.

Žiriranje pesama se vrši dvostepeno. Pobednici prethodnih osam Festivala će odabrati pesme koje će ući u uži izbor (svaki član prvostepenog žirija odabira po 5 pesama), dok će drugostepeni žiri iz užeg izbora odabrati glavnog pobednika Festivala.

Članovi prvostepenog žirija: Branka Korać (Amster­dam, Holandija), Jelena Ći­rić (Prag, Češka), Mitko Go­gov (Skoplje, Ma­kedonija), Bogdanka Rakić (Bul, Ne­ma­čka), Mensur Ćatić (Visoko, BIH), Boris Lazić (Nica, Francuska), Igor Trpčeski (Prilep, Makedonija), Todora Škoro (Beograd, Srbija), Aleksandra Luthander (Švedska), Toni Perdić (Beograd, Srbija), Mariana Kunbar (Jerusalim, Izrael), Katarina Mosnak Bagljaš (Očova, Slovačka), Zlatko Kraljić (Velenje, Slovenija), Nenad Trajković (Vranje, Srbija).

Članovi drugostepenog žirija iz Srbije: Simon Grabovac (predsednik), dr Zoran Đerić, Franja Petrinović, Goran Ibrajter i Radovan Vlahović. Prvostepeni žiri će odluku o užem izboru doneti do 1. juna, a drugostepeni će svoju odluku proglasiti na manifestaciji Pesnička republika, koja se održava novembra meseca u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu.

Pesnička republika proistekla je iz Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala. Pesnička republika je simbolična pesnička država, ali i naziv kulturne manifestacije koja se održava svake godine u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu pod sloganom „Svet treba da peva, a ne da ratuje”.

Pesničku republiku čine pesnici koji učestvuju i govore svoje stihove na manifestacijama organizatora, čime postaju državljani Pesničke republike i dobijaju pasoš i državljanstvo. U Pesničku republiku su dobrodošli i ljubitelji, čitaoci i afirmatori poezije.

Pravo učešća na Festivalu imaju svi koji pišu poeziju bez ograničenja – starosnog, polnog, verskog, nacionalnog ili profesionalnog. Za sve dalje informacije obratiti se na mejl adresu: fejsbukfestival@gmail.com

 

 

 

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *