„Kreativno leto“ u kikindskoj biblioteci

„Kreativno leto“ u kikindskoj biblioteci

228
0
Deli

U Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ u toku su radionice pod nazivom „Kreativno leto“ namenjene najmlađim sugrađanima. Svakog prepodneva, mladi Kikinđani odlaze na teren, fotografišu biljke, potom ih pomoću knjiga determinišu kako bi na kraju napravili digitalni herbarijum.

Kako je objasnila direktorica kikindske Narodne biblioteke Radmila Perović cilj ovih radionica jeste da približe knjige najmlađima. – Digitalni herbarijum ne može da se uradi bez knjige. U pozadini svih inovativnih servisa koje mi pravimo u bibliotekama je knjiga, samo što ona nije sada u prvom planu – objasnila je direktorica Narodne bibliioteke „Jovan Popović“.

Oko desetoro dece iz Kikinde svakodnevno je učestvovalo na radionicama „Kreativnog leta“, a osim pravljenja herbarijuma, vreme su ispunjavali i na drugačiji način. – Pravimo stripove, radimo herbarijum, sve nešto zanimljivo što bi sva deca mogla da rade. Meni je baš lepo i volela bih da nastavim sa ovim – rekla je desetogodišnja Ida Karać.

Devetogodišnja Mila Pavkov čest je gost kikindske biblioteke. – Vrlo često posećujem biblioteku. Tokom raspusta uglavnom zbog lektira, ali i ovako kada imam slobodno vreme. Za ove radionice mi je mama rekla – objasnila je ona.

Uvođenje novih servisa u bibliotekama, prema rečima direktorice Perović, je neophodno. – Biblioteka je jedan kutlurno-informativni centar i svervis u svetu. Nešto mora da se promeni. Ljudi moraju da shvate da ovo jeste mesto gde će dobtii razne informacije, ali moramo da se nametnemo, pružimo informaciju, a da u pozadini stoji knjiga. Čitanje je važno i bez knjige se ne može – zaključila je Perović.

Kako bi pratila svetske trendove inovativnih biblioteka, kikindska Narodna biblioteka „Jovan Popović“ priključila se konzorcijumu srpskih hortikulturnih biblioteka.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *