Kuće za 12 izbegličkih porodica

Kuće za 12 izbegličkih porodica

228
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Potpisivanjem Ugovora o dodeli bespovratne pomoći za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom za izbegla i raseljena lica 12 porodica, koje su svoje utočište našle u Kikindi tokom devedestih godina prošlog veka, rešilo je svoje stambeno pitanje. Sredstva za kupovinu kuća obezbeđena su kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja.

Dragana Ostojić (40) iz opštine Ključ u Bosni i Hercegovini došla je u Mokrin sa svojom porodicom 1991. godine. – Novembra meseca te godine mama, tata, sestra, deda i ja smo došli u Mokrin kod rođaka, koji su nas prihvatili. Kasnije smo išli po kirijama, ali evo konačno smo rešili svoje stambeno pitanje. Kupili smo kuću u Mokrinu, mnogo smo zadovoljni. Tu ćemo živeti moja ćerka i ja, pošto sam samohrana majka, tako da je ova kuća jedan dodatni plus za nas. Srećni smo i zahvalni – iskrena je ona.

Porodice odabrane ovim programom dobili su po 9.500 evra u dinarskoj protivvrednosti za kupovinu kuće i dodatnih 1500 evra za kupovinu neophodnog materijala i pokućstva. Sredstva su obezbeđena iz Fonda regionalnog stambenog programa za sredstva donatorske zajednice, a koji su uspostavili Vlada Sjedinjenih Američkih Država, UNHCR i OEBS uz podršku Evropske komisije.

Gradonačelnik Grada Kikinde Pavle Markov objasnio je da će 12 najugroženijih izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji grada, potpisivanjem ugovora trajno rešiti svoje stambeno pitanje. – Na ovaj način Grad pokazuje želju da sve one probleme koji su na osnovu nesrećnih okolnosti  zahvatili i naš grad i rešimo. Svakako ovakvu vrstu problema ne možemo kao Grad sami da rešimo. Nadam se da ćemo biti u ovom programu dokle god ne rešimo svaki pojedinačan problem, da ćemo biti efikasni i da sve ovo izvedemo što brže kako bi naši sugrađani imali uslove života dostojne za 21. vek – poručio je gradonačelnik Markov.

Dušica Berleković iz Komesarijata za izbeglice i migracije istakla je da potpisivanje ugovora sa 12 porodica predstavlja samo deo aktivnosti koje Komesarijat realizuje u saradnji sa Gradom Kikinda. – Rezultat te uspešne saradnje i podrške jeste i prethodnih 14 kuća koje su dodeljene ljudima koji su pronašli utočište u ovom gradu. Tu su još i 24 porodice koje su izabrane za pomoć u građevinskom materijalu, prvi deo te pomoći im je već isporučen. Tu su još i izgradnja dve zgrade, jedna u ulici Pere Segedinca sa 25 stanova i zgrada u ulici Dušana Vasiljeva sa 16 stambenih jedinica. Aktivno se gradi u gradu Kikindi na projektu Regionalnog stambenog zbrinjavanja izbegličkih porodica – zaključila je Berleković.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženijih izbegličkih porodica.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *