KUD „Mora Ferenc“ pobednik jubilarnog „Čokanskog kotlića“

KUD „Mora Ferenc“ pobednik jubilarnog „Čokanskog kotlića“

630
0
Deli

Pobednik jubilarnog 10. „Čokanskog kotlića“ je ekipa Kulturno umetničkog društva „Mora Ferenc“ iz Čoke. Gastro takmičenje održano je u okviru obeležavanja Dana opštine Čoka, a 26 ekipa iz svih mesnih zajednica ove opštine takmičile su se u kuvanju svinjskog gulaša.

Prema oceni stručnog žirija, najbolje kulinarske sposobnosti imala je ekipa KUD „Mora Ferenc“. Glavna kuvarica ove ekipe bila je Rozalija Tot. – Za doabr gulaš prvo je potrebno srce, a onda luk i meso, ništa drugo ne mogu da kažem. Idemo na takmičenja kada god možemo, ja kuvam, jer imam najviše iskustva u kulinarstvu. Ostali članovi ekipe pomažu u pravljenju salate, ali niko neće blizu vatre – šaljivo je rekla Rozalija.

Kako je rekao predsednik stručnog žirija Radovan Subin, ocenjivali su ukus, izgled, boju i kompaktnost gulaša. Iako je istakao da su svi učesnici i pobednici, žiri je imao zamerku zbog upotrebe previše začina. – Osnovno je da se gulaši i perkelti prave sa osnovnim sastojcima, so, luk i biber.  Takmičari su preterivali, a dosta ima i masnoće i jako mnogo soli. Imali smo težak zadatak, ali morali smo tri ekipe da  proglasimo za najbolje – rekao je Subin.

Pored proglašenja tri najbolje pripremljena gulaša, dodeljene su i specijalne nagrade za učensike koji su ostavili najjači utisak. Tako je proglašena i najmlađa ekipa, najlepši šator, ali je nagrađen i najstariji kuvar.

“Čokanski kotlić” organizovao je Kulturno-obrazovni centar Čoka pod pokroviteljstvom lokalne samopurave. Kako je rekla direktorica KOC-a Eva Kobrehel, svaka mesna zajednica sa teritorije opštine imala je svog predstavnika. – Mi smo zadovoljni, svi su radosni, što je najbitnije, svi su zajedno, svi se druže, što je opet jako bitno. Zahvaljujemo se svim učesnicima i nadamo se da ćemo i naredne godine bar u istom broju organizovati ovo takmičenje – navela je ona.

Organizatori su pripremili i propratni program na letnjoj bini u dvorištu KOC-a. Deca Kulturno-umetničkog društva „Sveti Sava“ predstavila su se narodnim igrama i pesmama, potom je održan koncert akustične gitare, dok se u međuvremenu gulaš krčkao uz zvuke tamburaške muzike. Za najmlađe posetioce ove manifestacije organizovano je i crtanje po licu.

Prema rečima predsednice Opštine Čoka Stane Đember suština ovog kulinarskog događaja jeste druženje građana cele opštine. – Ovo je jedan lep događaj, gde se ljudi zbližavaju. Čuje se muzuika, razmenjuju se reči i to je ono što nam je u poslednje vreme neophodno, a to je da budemo bliži. Ovo vreme je takvo da brzo živimo, brzo radimo, tako da su ovo neki trenuci koji se sigurno pamte – rekla je predsednica Đember.

Obeležavanje Dana opštine Čoka završeno je uz veče najpoznatijih opereta u izvođenju članova Muzičke scene iz Pešte.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *