Kuvar Milan preporučuje: ćuretina sa mlincima, salata od crvenog radiča i kitnikez-sir...

Kuvar Milan preporučuje: ćuretina sa mlincima, salata od crvenog radiča i kitnikez-sir od dunja

177
0
Deli

ĆURETINA SA MLINCIMA

 

 

 

 

 

 

 

SASTOJCI:

Mlinci za 4 osobe (osam okruglih mlinaca prečnika 20 cm) 
• 300 g brašna (glatko tip 500)
• mala kafena kašika soli (ravna)
• 2 dcl tople vode

Pečena ćuretina

  • 1 manja ili ½ veće ćurke ( 1 ½ kg)
    • 1 glavica zelene salate
    • 1 limun
    • 2 velike kašike maslinovog ulja
    • So, biber, prstohvat paprike

PRIPREMA:

Brašno se posoli, doda se ulije  mlaka voda i umesi u glatku masu. Formira se kugla, pokrije krpom i ostavi oko 20 minuta da odstoji. Nakon toga, na pobrašnjenoj površini podijeli se kugla na osam jednakih loptica, pa se svaka razvija u tanki okrugli mlinac.

Zagrije se teflonski tiganj, mlinac se otrese od viška brašna pa se peče sa svake strane dok ne dobije mehuriće i ne otvrdne.

Ćurku koja je prethodno bila 24 sata u pacu (senf, paprika u prahu, so, ulje) ispečemo, a mlince natrgamo na manje komade, prelijemo slanom ključalom vodom i ostavim ih dva do tri minuta pa procedimo. U posudi u kojoj smo pekli meso promešamo mlince  s vrućom masnoćom od pečenja.Ćuretinu isečemo i i serviramo sa toplim mlincima.

SALATA OD CRVENOG RADIČA

 

 

 

 

 

 

2 manje glavice  radiča

 1/3 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja

3 kašike limunovog soka

1 kašičica krupne himalajske soli

sveže samleveni biber

3 kašike prirodnog meda 

U med,limunov sok i so dodajte ulje polako u ujednačenom mlazu neprestano muteći, dok se sastojci ne stope. Začinite biberom. Stavite u veću činiju radič dodajte preliv pa dobro protresite da se sastojci izmešaju.

KITNIKEZ-SIR OD DUNJA

 

 

 

 

 

 

 

Potrebno je: 2 kg dunje 600-700 gr šećera(originalna varijanta med)

Dunje iseći na komade i skuvati.Kuvane dunje izmiksati staviti u šerpu: šećer i dunje i na srednjoj temperaturi pržiti da višak tečnosti ispari, i da se dobije gusta kaša.

Paziti da ne zagori.   Razdeliti u modle i ostaviti preko noći na hladnom,  može i nekoliko meseci da stoji.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *