Nedeljni ručak

Pileća supa sa domaćim rezancima

Sastojci:

  • 500 g pilećeg mesa (pilećih leđa)
    – 2 veće šargarepe
    – 1 koren peršuna
    – 1/2 manjeg korena celera
    – 3 zrna bibera
    – po ukusu soli
    – 1 kašika kulinata
    – malo seckanog peršuna
    – oko 50 g rezanaca za supu
    – 1 glavica crnog luka

Priprema:

Crni luk staviti na ringlu da se malo zapeče sa obe strane. Pileće meso staviti u lonac, naliti sa 2 litre vode i pustiti da provri. Za to vreme očistiti šargarepu, celer i peršun. Kad supa provri dodati crni luk. Šargarepu iseći na sitne kockice, a celer i peršun staviti u supu bez seckanja, onako cele. Posoliti, staviti biber i kulinat. Smanjiti temperaturu i pustiti da supa polako vri oko 90 minuta. Pred kraj dodati i lovorov list. Meso izvaditi resetkastom kašikom, takođe celer i peršun izvaditi. Supu procediti. Zakuvati domaćim rezancima. Posuti iseckanim peršunom.

Musaka od tikvica i mesa

Sastojci:

  • 400g mlevenog mesa,
  • ulje,
  • glavica crnog luka,
  • mleko oko 500ml,
  • brašno,
  • 3 jaja,
  • 3-4 tikvice,
  • so,
  • peršun,
  • aleva paprika,
  • biber.

Priprema:

U podmazan pleh ređati polovinu tikvica, zatim izdinstano meso i luk i preko njega drugu polovinu tikvica. Preliti jajima umućenim sa mlekom. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 45 minuta.

Paradajz salata

Sastojci:

  • 500 gr paradajza
  • 250 gr feta sira
  • 200 gr kukuruza šećerca
  • peršunov list

Priprema:

  • Paradajz iseći na kriške i poređati na činiju.
  • Preko njega narendati feta sir, posuti kukuruzom šećercem i sitno sečenim peršunovim listom.

Brzi kolač sa trešnjama i grizom

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 150 gr šećera
  • 200 gr griza
  • 200 ml kisele pavlake
  • 500 gr trešanja
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

  • Trešnje oprati i izvaditi koštice.
  • Odvojite žumanca od belanaca, pa belanca umutite u čvrst sneg.
  • Žumance umutite sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte kiselu pavlaku i griz.
  • Lagano umešati sneg od belanaca.
  • Smesu izlijte u pleh pa pospite trešnjama.
  • Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 35 minuta.
  • Pečen kolač posuti šećerom u prahu.

Nedeljni ručak

Krem supa od tikvica

Sastojci:

  • 400 g tikvice
  • 2 dl mleka
  • 1 kašika maslaca
  • 1 kašika belog pšeničnog brašna
  • 1 i po kašika seckanog peršuna
  • 80 g kisele pavlake
  • 8 dl vode
  • 1 kašika kulinata

Priprema:

1. Očišćene i usitnjene tikvice stavite u posudu, prelijte sa 7 dl vode, kuvajte 10 minuta uz lagano vrenje.

2. Dodajte mleko i maslac i kuvajte 5 min, skinite s vatre i izmiksajte.

3. Brašno izmešajte s 1 dl vode i dodajte supi, začinite kulinatom i pavlakom i ostavite da se kuva 3-5 min.

4. Sklonite s vatre, dodajte peršun i poslužite uz kockice hleba(krutona).

Pohovane pileće šnicle sa susamom i španaćem

Sastojci:

  • oko 1 kg pilećih prsa
  • 6 jaja
  • 50 gr brašna
  • 200 gr prezli
  • 100 gr susama
  • so
  • ulje za przenje

Priprema:

  • Isecite tanke šnicle, posolite i dobro izlupajte sa čekićem za meso da se istanje.
  • Šnicle uvaljajte u brašno sa svih strana, zatim u umućena i posoljena jaja, pa u prezle koje ste prethodno izmešali sa susamom.
  • Spuštajte u vrelo, poluduboko ulje i pržite prvo sa jedne, pa onda sa druge strane.
  • Temperaturu ringle podesite tako da ne bude ni mlaka ni previše vruća.
  • Ako šnicle slabo krčkaju upiće više ulja, a ako jako krčkaju, prezle će okolo zagoreti, meso će biti suvo i nimalo lepo na izgled.

Potrebno za španać:

1 kg spanaća
3-4 čena belog luka
3 kašike ulja
kockica putera, kao kocka leda
2 kašike brašna
oko 2 dl mleka
so

Priprema:

  • Spanać oprati i staviti u veliku šerpu. Doliti sasvim malo vode, otprilike 1-1.5 dl pa uključiti ringlu. Kuvati uz mešanje dok sav spanać ne padne na dno i postane tamnozelen i mekan (oko 10 minuta). Kad se malo ohladi, rešetkastom kašikom vaditi spanać i na dasci ga, iz više puta, iseckati sitno.
  • Beli luk iseckati sitno. U dubljem tiganju istopiti puter na ulju, dodati brašno i beli luk, pržiti minut-dva uz stalno mešanje da brašno ne zagori. Zaprška treba da ostane svetla. Na to sipati iseckan spanać i dobro izmešati, pa dolivati mleko sve vreme mešajući, do željene gustine, i na kraju posoliti po ukusu.

Tarator salata od krastavaca

Sastojci:

  • 4 veća krastavca
  • 2 mlada bela luka,
  • 2 dl kiselog mleka (kravljeg, ovčijeg, ili pavlake),
  • malo sveže mirođije,
  • ulje,so i biber po ukusu.

Priprema:

  • Krastavac operite i očistite i isecite na kockice,kolutove ili narendajte. Potom im dodajte iseckani beli luk i mirođiju. Posolite, pobiberite i dodajte kiselo mleko i ekstra devičansko maslinovo ulje.

Brzi rolat

Sastojci:

Za biskvit

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 2 kašika hladne vode

Za krem

  • 250 ml slatke pavlake
  • 100 gr čokolade

Priprema:

  • Ulupati belanca sa šećerom, pa kada se dobije čvrst sneg dodati hladnu vodu pa nastaviti mućenje.
  • Zatim dodati žumanca i umutiti.
  • Dodati brašno i sjediniti varjačom.
  • Istresti sve u veliki obložen pleh i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni 20–25 minuta, zavisno od rerne.
  • Pečen i vreo biskvit uviti u mokru krpu i ostaviti da se tako ohladi.
  • Kada se kora ohladila umutiti slatku pavlaku (po ukusu možete dodati šećer u prahu)
  • Kada umutite dodajte izrendanu čokoladu i sjedinite. Ovoj masi možete da dodajete sveže ili kandirano voće, žele bombone, orahe, mleveni keks, po želji….
  • Rolat na kraju prelijte glazurom ili premažite šlag kremom od čokolade.
  • Ostavite u frižider bar sat vremena pre služenja.

Nedeljni ručak

Supa od povrća

Sastojci:

  • krompir- 3 komada
  • šargarepa- 2 komada
  • celer- parče glavice
  • grašak – 1 šaka, zamrznut
  • brokoli- 3-4 ružice
  • ulje- 2 kašike
  • paradajz – 1/2 komada, narendan
  • so- po ukusu
  • peršun – svež

Priprema:

  • Oljušte se šargarepe i krompir i iseku na parčiće. Opran deo glavice celera se iseče na sitno.
  • U šerpu sa vrelom vodom, oko litar i po, sipamo povrće, ulje i ostavljamo da vri na umerenoj vatri oko 20 minuta.
  • Dodaje se narendan paradajz, šaka graška i ružice zamrznutog brokolija. Kuva se dok povrće ne bude gotovo.
  • Začinjava se himalajskom solju po ukusu i servira sa isečenim svežim peršunom.
  • Korisna je kako za dijabetičare tako i za ljude koji se bore sa prekomernom težinom.

Pita od mlevenog mesa

Sastojci:

– 500g mešanog mlevenog mesa
– 2 parčeta hleba
– 2dcl mleka
– 2 jajeta
– 1 glavica crnog luka
– 2 dcl kisele pavlake
– 1 kašika senfa
– 1 lovorov list
– 1 kašika brašna
– 150g feta sira
– 1 dcl ulja
– mešavina začina
– biber

Priprema:

Hleb natopiti u mleko, ocediti ga i izdrobiti, luk sitno iseckati. U dubljoj posudi sjediniti mleveno meso, izdrobljen hleb, luk, jaja, pa dobro izmešati i začiniti po ukusu. Na alu-foliji razviti masu od mlevenog mesa da se dobije pravougaonik debljine 1 cm. Feta sir iseći na prutiće, pa ih slagati duž ”razvučene” mase od mesa. Pomoću folije meso urolovati, premazati uljem, pa staviti u podmazan pleh da se peče. Pečeni rolat izvaditi iz pleha i iseći ga na šnite. Masnoću u kojoj se pekao rolat sipati u teflonski tiganj, razblažiti je sa malo vode, pa dodati pavlaku, brašno, senf i lovorov list. Šnite pečenog rolata poslagati u tiganj i ostaviti da se prodinstaju u pripremljenom saftu.

Vitaminska salata

Izrendajte dve veće sočnije jabuke, celer i dve cvekle i dobro promešajte. Dodajte samlevene bundevine semenke, indijski orah ili badem i dodajte himalajsku so, začine po izboru (najbolje limunom i hladno ceđenim uljem).

Lagani voćni desert

Sastojci:

  • keks petit
  • 1/2 kg kivija
  • 1/2 kg jagoda
  • puding od vanilije
  • slatka pavlaka 2 dl
  • malo šećera (ili stevije)

Priprema:

Keks izmiksajte u blenderu ili usitnite na drugi način. Voće dobro operite i očistite, a potom svako voće posebno usitnite uz dodatak malo šećera (ili stevije).
Puding skuvajte (može malo gušći), a slatku pavlaku ulupajte u šlag. Kada se puding ohladi dodajte mu lagano ulupanu pavlaku.
U prikladne čaše prvo stavite red keksa, potom red krema, red kivija, red keksa, red jagoda, red krema… redosled možete prilagoditi vlastitim željama.
Na vrh možete staviti listiće badema, ribanu čokoladu i sl.
Poslužite dobro ohlađeno.

Napomena:
Najbolje je prvo skuvati puding i istući slatku pavlaku pa ih ostaviti da se hlade dok pripremate ostale namirnice.
Puding i voće umjesto šećerom možete zasladiti stevijom.

Nedeljni ručak

Paradajz čorba sa povrćem

Sastojci:

  • Šampinjoni – 200 g
  • Krompir – 3 kom
  • Beli luk – 4 čena
  • Tomato paradajz – 300 ml
  • Voda – 1,5l
  • Brašno – 1 kašika
  • Ulje- 1dl
  • So- po potrebi
  • Kulinat – po potrebi

Priprema:

  • Crni luk iseći na kockice, šargarepu izrendati, a šampinjone iseći na tanke listiće. Na ulju propržiti luk. Kada luk postane staklast dodati šargarepu, beli luk i šampinjone. Pržiti dok tečnost koju su šampinjoni otpustili ne uvri.
  • Zatim dodati grašak, kukuruz šećerac i krompir isečen na kockice. Promešati, posoliti i naliti sa 1,5 l vode. Poklopiti i kuvati na umerenoj temperaturi oko 45-50 minuta.
  • U 300 ml tomato paradajza rastvoriti kašiku brašna i dodati u čorbu. Dokuvati jos 10-ak minuta. Dodati kulinat po ukusu.

Piletina sa prazilukom, feta sirom i kikirikijem

Sastojci:

  • 1/2 kg pilećeg belog mesa
  • 1 praziluk srednje veličine
  • 3-4 šargarepe srednje veličine
  • oko 200 gr feta sira
  • 200 gr neslanog kikirikija
  • sveže mleveni biber
  • 1 kašičica soli
  • muskatni oraščić
  • 2 +2 kašičice gustina
  • malo vode
  • oko 1 dcl ulja
  • 1/2 kg zelenih dugačkih debelih rezanaca (ili druga kvalitetnija testenina)

Priprema:

Bez ulja, propržite kikiriki, svu količinu u voku. Dok se prži kikiriki, povremeno ga promešajte. Ispržen izvadite u činiju.

Sipajte svo ulje u vok. Belo meso iseckajte na kockice, pospite sa 2 kašičice gustina i uvaljajte da ga gustin obavije, pa ga dodajte na ugrejano ulje. Ringlu držite na malo manje od polovine jačine. Poklopite i upržite meso da potpuno omekša, povremeno mešajući da vam se ne uhvati za dno. Uprženo meso izvadite rupičastom kašikom u čistu činiju (nemojte pomešati sa kikirikijem).

Dok se meso prži, očistite praziluk, po dužini ga isecite na četvrtine, pa onda na kockice. Kada ste izvadili meso, dodajte praziluk da se dinsta na preostalom ulju, da omekša, nekih 2-3 minuta. Izvadite i njega rupičastom kašikom na meso.

Stavite u veliku šerpu vodu za testeninu da provri i posolite je.

Dok se praziluk prži, očistite šargarepu, zatim je isecite isto na četvrtine po dužini, pa na sitne kocke. Kada izvadite praziluk, stavite šargarepu da se prži, nekih 10-tak minuta. Ne treba da bude baš potpuno mekana. Kada je gotova, izvadite i šargarepu rupičastom kašikom na meso i praziluk.

Sve izmešajte i dodajte pola količine kikirikija.Stavite testeninu da se kuva.Ako je ostalo ulja u voku, odlijte ga. Mešavinu mesa, povrća i kikirikija vratite u vok, nalijte sa toliko vode da tek prekrije meso i povrće.

U par kašikica hladne vode razmutite preostalih 2 kašičice gustina, pa sipajte u tiganj, mešajući viljuškom da se ne zgrudva. Začinite solju, biberom, muskatnim oraščićem i kuvajte 2-3 minuta. Preliv je gotov.

Kuvanu testeninu ocedite, pa servirajte u tanjire. Preko testenine sipajte preliv od piletine i povrća. Preko toga pospite malo preostalog kikirikija. Na kraju, izmrvite feta sir i po želji odozgo još malo začinite sveže mlevenim biberom. Servirajte toplo.

Mešana prolećna salata sa rotkvicama i kukuruzom

Sastojci:

  • Dve glavice zelene salate
  • 1 veza rotkvice
  • 2 manje šargarepe
  • 2 mlada luka
  • pola veze peršuna
  • 1 limun
  • 1 kafena šoljica smrznutog kukuruza šećerca
  • maslinovo ulje
  • so

Priprema:

  • Iseckati zelenu salatu na sitno. Iseckati rotkvice. Sitno iseckati šargarepu (ili je izrendati na krupno). Pomešati.
  • Iseckati mladi luk i peršun na sitno. Pomešati sa isceđenim limunom i maslinovim ulje i tako napraviti marinadu. Posoliti. Pomešati sa prethodno iseckanom salatom.
  • Pomešati odmrznut kukuruz šećerac sa salatom.

Kolač sa jagodama

Sastojci:

  • Kora
  • 6 jaja
  • 6 kašika sećera
  • 6 kašika brasna
  • Fil;
  • 1/2 l mleka
  • 200 gr. šecera
  • 2 vanilin šecera
  • 15 gr želatina
  • 500 ml slatke pavlake
  • oko 800 gr. jagoda

Priprema:

  • Umutiti belanca sa šecerom, zatim žumanca pa sve sjediniti sa 6 kašika brašna.
    Peći na pergament papiru u četvrtastom plehu 30 min na 180 stepeni.
    Pečeno podeliti na 2 dela.

Fil:

  • Prokuvati mleko sa šećerom i umešati želatin predhodno izmešan sa pola šolje hladne vode. dodati vanilin šećer i ostaviti da se ohladi sve dok se ne stegne (u frižideru). Najbolje čim postane gusto kao puding
  • Umutiti pavlaku i polako dodavati u malo mikserom umućeno stegnutu masu sa mlekom.
  • Mutiti malo duže da se dobije fin fil.
  • Jagode posuti sa malo šecera i redati po kori , pa fil, pa opet kora, jagode i na kraju fil. Ostaviti u frižider nekoliko sati da se stegne.

Nedeljni ručak

Potaž od graška

Grašak je mahunarka koja odlično zasićuje, podstiče serotonin (hormon zadovoljstva) koristi u kratkom periodu dok je mlad u ostalom periodu koristite brzo zamrznuti.

Kalorijska vrednost mladog zamrznutog graška na 100 grama je 53 kcal a za uobičajeno pakovanje od 450 grama to je 240 kcal.

Sastojci:

  • 450 g zamrznutog graška
  • 200 g praziluka
  • 1,2 l vode

Priprema:

Praziluk iseckan na kolutiće i grašak sipajte u skoro ključalu vodu i kuvajte oko 20 minuta. Kada je gotovo, ispasirajte sa štapnim mikserom da usitnite ljusku zbog nadimanja, posolite ili dodajte suvi začin (kulinat) po ukusu. Odlično se slaže sa svežom mirođijom.

Svinjska rebarca iz rerne

Sastojci:

  • svinjska rebra 5kg
  • so 1kk
  • biber 1kk
  • vegeta 1sk
  • beli luk2češnja
  • aleva paprika 5kk
  • senf 2sk
  • vorčester sos1kk
  • kečap 4sk
  • ulje1sk
  • origano1kk
  • kk=kafena kašika
  • sk=supena kašika

Priprema:

Prvo pomešajte začine za svinjska rebra: so, biber, vegetu, alevu papriku i sitno isečen beli luk. Ovom mešavinom  začina dobro natrljajte rebra sa svih strana.

Pomešajte senf i vorčester sos, premažite meso i uvite ga u podmazanu alu foliju. Ostavite meso par sati u frižideru da upije začine.

Stavite marinirana, začinjena svinjska rebra zajedno sa folijom u pleh i pecite ih u rerni zagrejanoj na 120 stepeni oko dva i po sata. Otvorite foliju i premažite rebra mešavinom ulja, kečapa i origana. Vratite rebra u rernu zagrejanu na najjaču temperaturu par minuta da dobiju koricu. (možete uključiti i gril).

Servirajte uz očišćen krompir sečen na pola (police) i pečen u rerni uz dodatak malo ulja i soli.

Vitaminska salata sa avokadom

Sastojci:

  • 1 glavica zelene salate
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 avokado
  • 300 g čeri paradajza
  • po ukusu soli
  • limunov sok
  • 2 kašike ulja

Priprema:

Salatu očistiti, oprati i iseći na rezance staviti u veliku činiju. Šargarepu oljuštiti i narendati na deo gde se rendaju jabuke. Luk oljuštiti i iseći na tanke krugove i razdvojiti ih. Čeri oprati iseći na četvrtine ako je puno sitan na polovine. Avokado iseckati na kockice. Sve sjediniti zajedno posoliti, pouljiti i staviti limunov sok.

Puding od čia semenki

Sastojci:

Za 4 osobe:

  • 1 šolja chia semenki
  • 3 šolje mleka (bademovog ili sojinog itd…)
  • 4 kašičica meda, javorovog sirupa ili drugog zaslađivača koji koristite
  • 4 kašika kakao praha*

Priprema:

Uveče u jednu posudu stavite čia semenke, dodajte mleko i promešajte. Dodajte med i dobro sjedinite. Ako želite, dodajte kakao prah za bogatiji ukus. Sve dobro promešajte (možete da zatvorite teglu i jako promućkate), podekite u čaše i stavite u frižider da prenoći. Do ujutru će čia semenke nabubreti i u čašama ćete imati fenomenalan puding jako zanimljive tekstrure i potpuno neutralnog ukusa. Dodajte smrznuto voće po želji

Nedeljni ručak

Čorba od povrća

Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka
  • malo ulja
  • 2 zelene paprike
  • paradajz
  • kulinat, biber, so, peršunov list
  • 1 tikvica
  • 2 mlada krompira
  • 1 veća šargarepa
  • 1 kafena kašika brašna

Priprema:

  • Na ulju propržiti seckani luk, dodati na kolutove iseckanu šargarepu i zelenu papriku pa i to propržiti.
  • Kad se to proprži dodati 1 kafenu kašičicu aleve paprike zatim seckan krompir i tikvicu sečenu na kockice. Sve dobro izmešati i naliti vodom da se krčka. 
  • Kad se povrće skuva dodati oljušten paradajz  kulinat i biber. To kuvati još par minuta.
  • U malu šoljicu razmutiti brašno sa malo vode i ubaciti i pustiti da vri minut dva. Probati ukus pa po potrebi dodati i malo soli… Isključiti i dodati seckan peršun i poklopiti

Nedeljni ručak

Čorba od povrća

Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka
  • malo ulja
  • 2 zelene paprike
  • paradajz
  • kulinat, biber, so, peršunov list
  • 1 tikvica
  • 2 mlada krompira
  • 1 veća šargarepa
  • 1 kafena kašika brašna

Priprema:

  • Na ulju propržiti seckani luk, dodati na kolutove iseckanu šargarepu i zelenu papriku pa i to propržiti.
  • Kad se to proprži dodati 1 kafenu kašičicu aleve paprike zatim seckan krompir i tikvicu sečenu na kockice. Sve dobro izmešati i naliti vodom da se krčka. 
  • Kad se povrće skuva dodati oljušten paradajz  kulinat i biber. To kuvati još par minuta.
  • U malu šoljicu razmutiti brašno sa malo vode i ubaciti i pustiti da vri minut dva. Probati ukus pa po potrebi dodati i malo soli… Isključiti i dodati seckan peršun i poklopiti

Lazanje

Sastojci:

  • juneće mleveno meso 200g
  • svinjsko mleveno meso 200g
  • testo za lazanje 400g
  • kačkavalj 300g
  • crni luk 1gl
  • paradajiz 3kom
  • so 1kk
  • biber 1kk
  • aleva paprika 1kk
  • peršunov list 0.5sk
  • origano 0.5kk
  • ulje 0.5dl
Bešamel sos
– ulje 4sk
– brašno 4sk
– mleko 0.5l

– so po ukusu

Priprema:

Da pripremite meso za lazanje potrebno je prvo, očistiti i sitno iseći crni luk. U dublju šerpu stavite 2 kašike ulja da se ugreje, dodajte isečeni luk i dinstajte ga, da postane staklast. Dodajte obe vrste mlevenog mesa, nastavite dinstati dok meso ne pobeli. Poparite paradajiz u vreloj vodi da bi ste ga lakše oljuštili, oljuštite i isecite paradajiz, zatim ga dodajte u meso i nastavite krčkati. Dodajte začine: so, biber, alevu papriku, origano i sitno isečen peršunov list. Dinstajte dok vam ne ostane gusti sos.

Bešamel sos pripremite na sledeći način: stavite da se zagreje ulje, dodajte brašno, malo promešajte (mora ostati belo), dodajte pola litre mleka uz stalno mešanje da nema grudvica i posolite. Ako je sos gust dodajte još malo mleka da umak bude redji.

U kipuću vodu u koju ste stavili malo soli i ulja obarite testo, jednu po jednu traku da vam se ne slepe, ocedite ih.

Narendajte kačkavalj. U vatrostanu činiju ili u dublju tepsiju složite lazanje redjajte, red testa, red mesa, narendani kačkavalj i prelite bešamel sosom. Ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal. Poslednji red treba da bude testo preliveno bešamel sosom i posuto narendanim kačkavaljem. Pecite lazanje u srednje zagrejanoj rerni dok ne porumene. Gotove lazanje isecite na parčad i služite toplo.

Prolećna salata

Sastojci:

Krastavci, crvene rotkvice, listovi maslačka, ulje, limunov sok i so.

Priprema:

Krastavce po želji oguliti, sve ostale sastojke oprati i iseći i začiniti limunovim sokom, uljem i posoliti. Servirati u činiji za salatu.

Čokoladni mus sa kafom

Sastojci:

  • čokolada – 200 g (crna)
  • maslac – 60 g
  • kafa 50 ml (espreso)
  • šećer – 2 supene kašike
  • slatka pavlaka – 150 ml

Priprema:

  • U posudi na pari izmrvite čokoladu. U nju dodajte maslac, šećer i kafu.
  • Mešajte neprestano dok se čokolada ne rastopi i dok smesa ne postane homogena.
  • Skinite posudu sa vatre da se ohladi, mešajte s vremena na vreme.
  • U drugoj posudi umutite pavlaku mikserom dok ne dobijete čvrste strukturu.
  • Dodajte pavlaku iz nekoliko puta u hladnu smesu od čokolade, mešajte spatulom ili drvenom varjačom.
  • Gotov mus sipajte u posudice za desert ili čaše i ukrasite sa malo bele čokolade u listićima, seckanim orašastim plodovima. Stavite u frižider na nekoliko sati. 

Nedeljni ručak

Supa od kostiju

Sastojci:

  • svinjske, goveđe i teleće kosti
  • zelen (šargarepa, peršun, paškanat, celer)
  • glavica crnog luka
  • 2 kašike masti
  • 2 kašičice šećera
  • lovorov list
  • nekoliko zrna bibera
  • 2 dcl kisele pavlake
  • brašno
  • sok od limuna

Priprema:

Svu zelen koju uobičajeno koristimo za pripremanje supa iseckamo na sitne komade, ali sada dodamo i glavicu seckanog luka. Iseckanu zelen treba propržiti. Upržimo dve kašike masti sa 2 kašičice šećera, dodamo iseckanu zelen i luk, zatim 1 lovorov list i nekoliko zrna bibera. Mešamo dok se sve dobro ne uprži. Dodamo kosti i nalijemo sa oko 2 litre vode i posolimo. Kad je supa gotova procedimo je, odstranimo kosti a zelen propasiramo. Zelen se vraća u proceđenu supu. Umutimo 2 dcl kisele pavlake sa kašikom brašna i sipamo polako u supu neprekidno mešajući. Nakon toga dodamo sok od limuna po potrebi.

Ćufte punjene kačkavaljem u belom sosu

Sastojci:

Ćufte

  • 1/2 kg junećeg mlevenog mesa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 3 srednja čena belog luka
  • 2 jajeta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 9 kašika brašna
  • 9 kašika ulja
  • 1 srednja šargarepa
  • 2 kašike aleve paprike
  • 1 kašika sveže, iseckanog peršuna
  • 2 kašike prezli
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 2 kašičice suvi biljni začin
  • 100 g kačkavalja

Sos

  • 3 kašike brašna
  • 600 ml tople vode
  • 1/2 l gustog jogurta
  • 4 srednja čena belog luka
  • 2 kašičice kulinata
  • 2 kašike sveže, iseckanog peršuna
  • 100 ml ulja
  • 100 g maslaca

Priprema:

  • Crni i beli luk iseckati (u secko) što sitnije. Šargarepu sitno izrendati. Peršun, takođe, sitno iseckati.
  • U posudu  staviti mleveno meso. Dodati iseckani crni luk, beli luk, peršun, šargarepu, alevu papriku, suvi kulinat, biber, jaja, brašno, pecivo i ulje. Rukom, dobro, sjediniti sastojke. Zatim dodati prezle i sjediniti ih, sa ostalim sastojcima.
  • U manju šoljicu sipati ulje. Uzeti odgovarajuću posudu, u kojoj će se stavljati ćufte, pa i nju nauljiti. Ruke, takođe, dobro nauljiti. Kašiku (za supu) provući kroz ulje, zahvatiti smesu sa mesom, staviti na dlan ruke i formirati lopticu. Loptice mesa ređati u posudu. Kada su se sve ćufte napravile, sada kačkavalj iseći na kockice, koliko ima ćufti.
  • Uzeti jednu ćuftu na dlan ruke, pritisnuti sredinu, staviti kockicu kačkavalja, pa ponovo oblikovati ćuftu (u oblik loptice). Dobro zatvoriti sve krajeve, da ne bi kačkavalj iscureo, prilikom prženja. Na isti način napuniti sve ćufte.
  • U tiganj staviti ulje i maslac, da se zagreju. Na zagrejanu masnoću (na srednjoj temperaturi) poređati ćufte, da se prže. Ćufte okretati, da se ravnomerno isprže, sa svih strana. Ispržene ćufte vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.

Sos

  • U istu masnoću, gde su se ćufte pržile staviti brašno. Samo ga malo propržiti, pa ga naliti sa vodom. Varjačom dobro izmešati, da nema grudvica, od brašna. Zatim ubaciti, sitno, iseckani beli luk, jogurt, peršun i kulinat. Promešati i ostaviti, na tihoj temperaturi, da provri.
  • Ćufte poređati u odgovarajuću posudu i preliti ih sosom. Staviti ih u, prethodno zagrejanu, rernu da se zapeku, na 190 stepeni ( pola sata).
  • Pečene ćufte poslužiti uz prilog po želji.

Salata od spanaća sa semenkama

Sastojci:

  • semenke bundeve-  2 kašike
  • susam –  2 kašike
  • seme maka –  2 kašike
  • kumin – 1 kašičica
  • spanać 500g listova, mlad

Za dresing:

  • limun – sok od celog limuna
  • biber
  • šećer
  • maslinovo ulje- 3 kašike

Priprema:

  • Semenke bundeve treba da budu sirove i oljuštene. Sve semenke stavite u suvi tiganj na umerenoj temperaturi, da se ispeku. Pecite ih 2 minuta, dok ne dobiju zatnu boju i dok ne počnu da mirišu. S vremena na vreme treba da prodrmate tiganj, kako ne bi zagorele.
  • Kada se ispeku, sklonite ih sa ringle i stavite u malu činiju, da se ohlade.
  • U posebnu činiju sipajte sok od limuna, pa ga pomešajte sa biberom, kuminom, šećerom i maslinovim uljem.
  • Dobro umutite sastojke za dresing. Očistite i operite listove spanaća i stavite ih u činiju za serviranje.
  • Prelijte ih dresingom i promešajte. Posipajte pola semenki i pažljivo promešajte, a zatim dodajte i ostali deo.

Čokoladni krem sa jagodama i kivijem

Sastojci:

Potrebno za 4 čaše

  • 6 kivija
  • 350 g jagoda
  • 250 ml slatke pavlake
  • 200 g čokolade

Priprema:

Slatku pavlaku blago umutiti. Čokoladu istopiti u mikrotalasnoj ili na pari, a zaim sipati preko umućene slatke pavlake i varjačom promešati da se smesa ujednači. Kivi oljuštiti i iseći na kolutove. Složiti po «zidu» čaše. Dno popuniti iseckanim kivijem. Čokoladni krem sipati u poslatičarsku kesu (bez nastavaka) i uz pomoć nje sipati krem u čaše. Jagode sitno iseckajte i stavite preko krema.

Napomena: Ako vam se krem mnogo zgusnuo (pre sipanja u čaše), dodajte malo mleka (umesto jagoda može i drugo sezonsko voće)

Nedeljni ručak

Čorba od šampinjona

Sastojci:

350-400 g šampinjona
2 veće glavice crnog luka
šargarepa
50 g putera
malo ulja
pavlaka
biber
kulinat
pola veze svežeg peršuna

Priprema:

Isecite crni luk i propržite ga na ulju, a zatim dodajte šampinjone i šargarepu iseckanu na krupnije kockice. Šampinjone pre seckanja operite i ocedite. Propržite sve zajedno, dodajte malo vode i prodinstajte. Smesu sitno iseckajte, vratite u lonac, nalijte 1,5 l vode, dodajte biber i kulinat po ukusu i kuvajte na tihoj vatri još pet minuta. Napravite zapršku tako što ćete na puteru propržiti kašiku brašna i dodajte je čorbi pred sam kraj kuvanja, a odmah posle zaprške dodajte sitno seckani peršun. U jednu činiju sipajte pavlaku i poslužite uz čorbu.

Pilećo Cordon Bleu iz pećnice

Sastojci:

4 fileta pilećih grudi (polovine),
4 lista praške šunke,
8 listova tvrdog sira,
so,
biber,
brašno jaja i prezle za pohovanje,
malo ulja

Priprema:

Pileći file malo izlupajte, pa ga zasecite po sredini ne odvajajući krajeve. Posolite i pobiberite meso pa u sredinu stavite jedan list praške šunke i dva lista sira.

Šnicle uvaljajte u brašno, pa u razmućeno jaje i na kraju u prezle. Zagrijte pećnicu na 180 C. Pleh za pečenje premažite uljem pa na njega poslažite piletinu koju takođe premazati uljem. Pecite oko 20 minuta dok prezla ne dobije svijetlo smeđu boju.služiti toplo uz pečen krompir sečen na štapiće.Može se peći zajedno sa šniclama.

Salata od kupusa sa ananasom

Sastojci:

  • Pola glavice manjeg kupusa
  • 1 dcl majoneza
  • 3 šnite ananasa
  • 30 grama grožđica
  • malo soli

Priprema:

Iseći sitno kupus, posoliti ga. Kad pusti sok ocediti ga iz kupusa. U oceđen kupus dodati na kockice sečen ananas iz konzerve, grožđice i sve povezati sa majonezom. Rashlađenu salatu služiti uz šnicle.

Palačinke od heljde

Sastojci:

Ovo je manja količina, za oko 10 palačinaka

1 jaje
10 kašika heljdinog brašna
pola čaše kisele vode , 
1 čaša obične vode
malo soli
1 kašika maslinovog ulja
prstohvat sode bikarbone

Priprema:

Pomešajte sve sastojke i ostavite smesu da odstoji 15-20 minuta jer heljdino brašno drugačije upija vodu. Ako bude trebalo još malo vode, dodajte. Smesa je malo gušća od one za “obične” palačinke. Peći uobičajeno i staviti fil po želji, slatko od kupina, višanja, jagoda, možete preliti i sa čokoladom.

Nedeljni ručak

Čorba od pilećeg belog mesa i krompira

Sastojci:

  • 400 grama pilećeg belog mesa
  • 4-5 krompira srednje veličine
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 jaje
  • 2 kašike pavlake
  • malo ulja
  • so, biber i kulinat
  • malo peršuna

Priprema:

Crni luk sitno naseckati i propržiti na ulju. Dodati belo meso isečeno na kocke. Zajedno prodinstati da luk i meso malo omekšaju. Dodati krompir koji ste takođe isekli na kockice i promešati. Doliti vode oko 1 litar. Kad provri smanjite vatru i kuvajte oko 45 minuta. Pavlaku i jaje promešajte i sipajte u čorbu. Posolite, pobiberite i stavite začine. Kuvajte još par minuta. Ukrasite listom peršuna. Poslužite toplo.

Svinjski kotlet Imperijal

Sastojci:

  • 800 gr kratke svinjske krmenadle(4 komada)
  • 100 gr praške šunke
  • 8 kom kiselik krastavčića (kornišona)
  • 2 kafene kašike senfa
  • pola veze seckanog peršun lista
  • 2 dcl vode
  • 4 supene kašike brašna
  • malo ulja, so, kulinat i biber po ukusu

Priprema:

  • Krmenadlu potući tučkom za meso
  • Peršun list sitno iseckati
  • Prašku šunku i kisele krastavce narezati na rezance dužine 3 cm
  • Krmenadle posoliti i ualjati u brašno
  • U tiganju zagrejati malo ulja i naglo opeći krmenadle sa obe strane da porumene
  • Opečene krmenadle izvaditi iz masnoće,a u masnoću dodati prašku šunku, krastavce i preostalog brašna
  • Sve kratko propržiti, dodati vino, senf, iseckano peršunovo lišće, kulinat i vodu
  • Kratko prokuvati uz mešanje da se sos malo zgusne(reducira)
  • Servirati sa kuvanim pirinčem i pečeni krompir

Salata od crvenog kupusa i praziluka

Sastojci:

  • 1 manja glavica crvenog kupusa
  • 1 struk praziluka
  • 1 limun, sok
  • po ukusu soli, bibera
  • po ukusu maslinovog ulja

Priprema:

Kupus narendati, a praziluk iseći na kockice. Pomešati u činiji, dodati malo šećera, posoliti i pobiberiti. Preliti prelivom od maslinovog ulja i limunovog soka.

Kolač sa jabukama

Sastojci:

4 jaja
100 g orasa mlevenih
100 g griza
50 ml ulja
100 g šećera
2 jabuke
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
200 ml jogurta
cimeta malo

Priprema:

  • Umutiti jaja sa šećerom dodati mlevene orase, griz, prašak za pecivo, ulje, rendane jabuke, jogurt i malo cimeta.
  • Sve dobro izjednačiti. Sipati u podmazan pleh veličine 22 -23 centimetara.
  • Peći na 200 stepeni C 40 minuta stim što se posle 15 minuta pokrije folijom.
  • Posuti vanilin šećerom i prah šećerom, seći kad se ohladi.

Nedeljni posni ručak

Čorba od brokolija

Sastojci:

  • 300 g brokolija,
  • 1 glavica crnog luka,
  • 2 kašike ulja,
  • 2 kašike griza,
  • so,
  • biber

Priprema:

Propržiti na ulju sitno seckani crni luk. Kad je upržen dodati brokoli, kratko propržiti i dodati 1,5 litre vode. Dodati so, biber i kuvati dok brokoli ne omekša. Tada u jednom decilitru hladne vode umutiti dve kašike griza, pa to sipati u vrelu čorbu, kuvati mešajući još minut dva.

Pečena skuša u foliji

Sastojci:

  • skuša – 4 komada
  • limun – 2 komada
  • mirođija – nekoliko grančica
  • maslinovo ulje – 50 ml
  • so
  • biber

Priprema:

Očistite ribu, odseći rep, glavu i izvadite iznutrice. Operite ribe, posolite i začinite biberom.
Uzmite četiri lista alu-folije. Namažite svaki s malo maslinovog ulja, uzmite jedan list, stavite ribu u sredinu.
Limun očistite i operite četkom u vreloj vodi. Isecite ih na tanke kolutove, ako ima semenki izbacite ih.
Blago otvorite ribu, sipajte malo maslinovog ulja, stavite dva-tri kolutića limuna i nekoliko grančica mirođije, pospite biberom. Prelijte ribu i odozgo s malo maslinovog ulja, zavijte četiri strane folije ka ribi tako da je pokrijete i da se dobije oblik paketića.
Ostale ribe spremite na isti način. Stavite ih u posudu za pečenje ili direktno na metalni roštilj u pećnici i zapecite ribu 20 minuta na 200 stepeni. Servirajte u tanjiru zajedno sa folijom i kuvanim krompirom.

Salata od rotkve

Sastojci:

  • 1 okrugla bela rotkva,
  • 2 dugačke daikon rotkve,
  • šolja kuvanog pirinča,
  • 300 ml posnog majoneza,
  • 2 čena belog luka,
  • 50 ml maslinovog ulja,
  • 50 ml vinskog sirćeta,
  • so,
  • biber.

Priprema:

  1. Oljuštite obe vrste rotkve, pa okruglu narendajte na sitno rende, a daikon rotkvu na krupnije.
  2. Posolite, pobiberite, prelijte vinskim sirćetom i izgnječite rukama.
  3. Stavite kuvani pirinač, a u majonez dodajte propasiran beli luk, pa sve promešajte i servirajte na listu zelene salate.

Čokoladni kolač

Sastojci:

Testo

  • 300 grama brašna
  • 300 grama mlevenih oraha
  • 250 grama kristal šećera
  • 50 grama meda
  • 2 rebra rendane čokolade
  • 2 šoljice ulja
  • 1/2 l mineralne vode
  • 1 prašak za pecivo

Fil

  • 1 kesica pudinga od čokolade
  • 5 kašika kristal šećera
  • 250 grama margarina
  • 250 grama prah šećera
  • 200 grama čokolade

Vreme za pripremu: 120 minuta

Priprema:

Dobro umutiti med sa uljem i šećerom, pa dodati čokoladu. Izmešati brašno i orase i dodati ih u masu. Sa mineralnom vodom zamesiti testo. Peći u podmazanom plehu na umerenoj temperaturi. Čačkalicom proveriti da li je testo pečeno. Kada se ohladi, preseći ga na dva dela.
Puding skuvati u 4 dl vode sa 5 kašika šećera. Posebno penasto umutiti margarin sa prah šećerom. Kada se puding ohladi, dodati ga u umućen margarin. Mutiti mikserom i na kraju dodati rastopljenu čokoladu.
Nafilovati kolač i ukrasiti ga rendanom čokoladom.

Nedeljni ručak

Čorba od kiselog kupusa i krompira

Sastojci:

  • 3 krompira
  • 3 šargarepe
  • 3 kobasice
  • 1 kašika pšeničnog brašna
  • glavica crnog luka
  • kašičica aleve paprike
  • 500g kupusa kiselog
  • so, biber, ulje maslinovo

Priprema:

  1. Krompir i šargarepu ogulite i narežite na kocke.
  2. Kobasicu (dimljenu) prepolovite i narežite.
  3. U loncu popržite kobasicu, crni luk, dodajte joj krompir, šargarepu i kiseli kupus narezan na trakice, dobro promešajte i distanjte 5 minuta. Dodajte vodu da prekrije sastojke i pustite da se kuva na laganoj vatri oko 30 minuta. Po potrebi dodajte vodu.
  4. U tiganju na kašiki maslinovog ulja popržite brašno i alevu papriku, po potrebi posolite i pobiberite. Dodajte zapršku u supu, pustite da još jednom prokuva i poslužite toplo.

Musaka od pečene paprike

Sastojci:

400 gr mlevenog mesa po želji
7-8 veće crvene paprike
jedna pavlake
1/2 čaše kisele vode
1 glavica crvenog luka
luk vlašac
maslinovo ulje
so, biber, kurkuma, tucana ljuta paprika (po želji)

Priprema:

Na blago zagrejanom maslinovom ulju prodinstati crveni luk, sitno isečen. Kada omekša, dodati meso i sasvim malo vode i još malo ukrčkati, tako da je do pola gotovo. Dodajte so, biber, kurkumu i ljutu papriku i  izmešajte, te sklonite sa ringle.

Paprike očistite i uklonite peteljke i semenke. Na dasci ih isecite uzdužno, na trake.

Na dno posude u kojoj ćete peći musaku, stavite vrlo malo maslinovog ulja. Ređajte u slojevima papriku pa meso, pa sve tako dok ne potrošite sav fil. Za vrh ostavite papriku. Kada ste sve slojeve naređali, prelijte pomešanom pavlakom i kiselom vodom a odozgo pospite seckanim vlašcem (može i suvim). Pecite dok voda ne uvri, nekih tridesetak minuta na 200 stepeni. Isecite i služite toplo.

Salata od listova maslačka

Sastojci:

600gr mladih listova maslačka
1 struk mladog belog luka
3-4 kašike maslinovog ulja
2 kašike limunovog soka ili jabukovog sirćeta
po ukusu soli i bibera
2 obarena jajeta

Priprema:

Mlade listove maslačka oprati u vrućoj vodi, osušiti ih. Obariti jaja i u odgovarajuću posudu isecite ili rukama pokidati listove maslačka. Iseckati mladi beli luk, posoliti i pobiberiti, dodati limunov sok ili jabukovo sirće i na kraju maslinovo ulje (ukoliko nemate maslinovo ulje koristite suncokretovo). Salatu lagano izmešati da se sjedine svi sastojci i ostaviti da malo odstoji. Preko poređati jaja isečena na četvrtine.

Rolat sa piškotama

Sastojci:

  • 2 pakovanja piškota (24 – 26 komada)
  • 200 ml mleka
  • 200 gr krem sira
  • 50 gr šećera u prahu
  • 200 ml slatke pavlake
  • ekstrakt vanile, po ukusu (1 kašika) – po želji se može malo nacediti soka od limuna ili narendati korice
  • 2 banane

Priprema:

Otovoriti oba pakovanja piškota, a na sto raširiti alu foliju. Umakati piškote u toplo mleko i slagati uspravno u dva reda jednu do druge. Malo rukom nabiti da budu bolje slepljene. Mleko koje vam preostane preliti preko piškota i ostaviti da upiju. Za to vreme pripremiti fil. Umutiti slatku pavlaku pa dodati krem sir, šećer u prahu i ekstrakt vanile i žicom sjediniti. Paziti da ne bude pretvrdo (to lako rešavate dodavanjem malo mleka). Naneti ceo fil na celu površinu piškota pa na sredinu staviti banane. Podvući ruke sa obe strane piškota, ispod alu folije i dlanovima uviti krajeve ka unutra preko banane. Preklopiti folijom, uviti i staviti u friz sat vremena.Izvaditi staviti na tacnu i odviti foliju. Dekorisati po želji.

Nedeljni ručak

Čorba od celera i praziluka

Sastojci:

  • 1 struk praziluka srednje veličine
  • 1 koren celera veći
  • 1 čen belog luka
  • majčina dušica na vrh noža
  • so i biber
  • 1 kašika kukuruznog skroba (po potrebi)

Priprema:

Na ulju propržiti seckani praziluk i beli luk, pazeći da ne izgore. Kad omekšaju, dodati celerov koren seckan na kocke, posoliti i pobiberiti. Kratko zajedno propržiti oko 3-5 minuta, pa naliti vodu da povrće ogrezne. Kad celer na pola bude gotov, dodati majčinu dušicu. Kuvati dok celer ne bude mekan, uz stalno dolivanje vode da prekrije povrće, a zatim sve zajedno ispasirati štapnim mikserom (ili u blenderu). Vratiti čorbu na vatru da baci dva, tri „ključa“ i po potrebi doliti vode ukoliko je čorba pregusta.  Ukoliko je čorba retka, zgusnuti je kašikom kukuruznog skroba pomešanog sa malo vode, tek toliko da se skrob razmuti bez grudvica.

Pred služenje posuti čorbu sa sitno seckanim kolutovima praziluka ili po želji, listovima svežeg celera.

Piletina sa jabukama i suvim šljivama

Sastojci:

1 kg pilećeg belog mesa
1 glavica luka
2 jabuke
8 suvih šljiva

Kuvani batat krompir preliven kockicom otopljenog putera i sokom od pola limuna,peršun listom i malo morske soli,služiti uz ovu piletinu.

Priprema:

  1. Iseći belo meso na sitnije komade. Oljuštiti crni luk. Oprati jabuke, iseći ih na četvrtine i izvaditi peteljke i koštice. Suve šljive oprati.
  2. Iseckati crni luk na sitno i propržiti ga na ulju dok ne postane staklast. Dodati meso i propržiti ga. Posoliti (ili dodati začin), dodati jabuke i šljive i naliti pola čaše vode. Dinstati u poklopljenom sudu 15 minuta. Doliti vodu ako ispari.
  3. Servirati piletinu zajedno sa jabukama, šlivama i supicom od prženja i pripremljenim batat krompirom. Posuti sitno iseckanim peršunom.

Salata od pečene cvekle i leblebije

Pečena cvekla je nešto što morate probati, ako to do sada već niste uradili. Pečenje cvekle nije ništa komplikovanije od kuvanja, ali pečena cvekla svakako jeste ukusnija od kuvane.

Sastojci:

  • 4 pečene cvekle,
  • 1 zelena salata (može maslačak, rukola, španać ili mlada kopriva)
  • 1 velika šolja skuvane leblebije
  • 200 g feta sira,
  • 3-4 kašike maslinovog ulja,
  • 1-2 kašike vinskog sirćeta,
  • 1 čen belog luka,
  • malo narendanog rena,
  • so i biber po ukusu.

 

Priprema:

U činiju stavite isečenu pečenu cveklu. Posolite je, prelijte maslinovim uljem i sirćetom i promešajte. Preko cvekle izručite skuvanu leblebiju. Dodajte isečenu svežu zelenu salatu. Preko svega dodajte izmrvljeni feta sir i narendani ren, a na samom kraju sve prelijte sa još malo sirćeta i maslinovog ulja.

Salatu nemojte mešati jer će se zbog cvekle sve ofarbati.

Ledene kocke

Sastojci:

Kora:

  • sedam belanaca
  • pet žumanaca
  • deset kašika šećera
  • četiri kašike brašna
  • tri kašike kakaoa
  • šest kašika vode sobne temperature
  • jedna kašičica praška za pecivo

Fil:

1 l mleka
180 grama griza
250 grama putera
250 grama šećera u prahu
4 kesice vanilin šećera
2 žumanca
dve kašike šećera

Glazura:

100 grama čokolade
3 kašike ulja

Priprema:

Umutiti belanca i šećer u čvrst sneg. U sneg od belanaca dodati žumanca lagano mešajući, a zatim i brašno, kakao i prašak za pecivo, takođe postepeno, uz lagano mešanje. Na kraju dodati i kašiku po kašiku vode. Smesu izliti u nauljen i brašnom posut pleh i peći oko 15 do 20 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.

Fil: U mleko dodati vanilin šećer i skuvati griz. Nemojte skidati s vatre čim se zgusne – griz treba da se kuva najmanje deset minuta. Ostaviti da se ohladi. Dva žumanca i dve kašike šećera penasto umutiti pa kuvati desetak minuta na pari. Ostaviti da se ohladi. Umutiti puter i šećer u prahu, dodati žumanca, dobro sjediniti pa dodavati po dve do tri kašike griza stalno muteći velikom brzinom.
Rasporediti fil preko ohlađene kore, staviti glazuru i dobro ohladiti u frižideru.

Nedeljni ručak

Krem čorba od šampinjona

Sastojci

  • 200g šampinjona
  • 1 mala glavica crnog luka
  • 1 dcl ulja
  • 2,5 dcl mleka
  • 1 kocka za instant supu
  • 3 supene kašike pavlake
  • 2 supene kašike brašna
  • peršun, so, biber.

Priprema:

  • Šampinjone bi bilo poželjno iseći na tanke listiće, ali ih ja samo podelim na četiri dela. I na grubo ih usitnim u multipraktiku na najslabijoj brzini.
  • Luk iseći na kockice ili takođe usitniti mašinski.
  • Na ulju izdinstati luk i šampinjone.
  • Potom dodati brašno i pržite još malo.
  • Zatim dodajte mleko i lagano mešajte.
  • U sve naliti pola litre vode, vratiti na laganu vatru i kada provri dodajte instatnt kocku za supu..
  • Posolite tada i pobiberite po ukusu..
  • Još kuvajte na laganoj vatri dok šampinjoni ne omekšaju a potom u čorbu umešajte pavlaku.
  • Služi se toplo.

Sekelji gulaš

Sastojci

  • 600 g svinjskog mesa
    – 2 glavice crnog luka
    – 2 čena beolog luka
    – 2 crvene paprike
    – 400–500 g kiselog kupusa
    – 200 g paradajza
    – 4 kašike ulja
    – so, biber
    – list lorbera
    – kašičica kima
    – po kašika mlevene slatke i ljute paprike
    – 150 g kisele pavlake
  • 600 g krompira

Priprema:

  1. Meso dobro oprati i obrisati kuhinjskom krpom. Oljuštiti crni i beli luk i iseckati na sitnije komade.
  2. Paprike oprati i preseći na pola, očistiti od semena i iseći na oko 2 cm velike kockice. Kiseli kupus sitno iseckati. Paradajz oprati i takođe sitno iseckati.
  3. Zagrejati ulje u jednoj posudi i na njemu sa svih strana zapeći meso. Dodati crni i beli luk i sve zajedno malo propržiti. Zatim u to dodati kockice paprike, kiseli kupus i paradajz sa njegovim sokom. Začiniti solju, biberom, kimom i mlevenom paprikom. Dodati list lorbera. Pustite gulaš da jednom provri, poklopite ga i pustite da polako krčka još oko 60 minuta. Krompir oljuštiti i skuvati ucelo u blago slanoj vodi i servirati uz kuvani gulaš.
  4. Pre služenja jela, dodajte kiselu pavlaku i ukoliko je potrebno, ponovo začinite solju i biberom.

Salata od rena i pavlake

Sastojci

  • 1 koren rena
  • 1 dl kisele pavlake
  • malo šećera
  • 1 kašika sirća
  • 1 tvrdo kuvano žumance
  • so po ukusu

Priprema:

Ostrugati koren rena spolja, zatim ga izrendati i staviti u jednu manju okruglu činiju. Narendani ren preliti decilitrom kisele pavlake, posoliti, dodati malo šećera, malo sirćeta i tvrdo obareno žumance prethodno propasirano kroz sito. Sve to zajedno izmešati i sipati u manju činiju. Naročito je dobro ovu salatu  služiti zimi u vreme prehlada.

Mus od malina

Sastojci

  • 250 gr zamrznutih malina
  • 1,5 dl soka od malina
  • 3 žumanca
  • 4 kašike šećera
  • 40 gr margarina
  • 2 dl slatke pavlake
  • 100 gr bele čokolade
  • rendana kora od pola limuna
  • 1 vanil-šećer
  • 2 kašike mleka
  • 1/2 kesice želatina

Priprema:

  • U odgovarajućoj posudi sjediniti maline, sok od malina, rendanu koru limuna, 2 kašike šećera i kuvati dok se ne dobije kompaktna masa.
  • Posebno sjediniti želatin sa dve kašike vode i ostaviti da nabubri. Presuti ga u fil od malina, promešati, te razliti u čaše i ostaviti da se ohladi.
  • Posebno sjediniti žumanca, šećer, mleko i margarin, te kuvati na pari dok se ne dobije kompaktna masa. Skloniti sa pare, dodati belu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
  • Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i dodati u prohlađen fil od bele čokolade, te polako promešati. Sipati u poslastičarski džak, naneti na fil od malina i dekorisati po želji.

Nedeljni ručak

Ragu čorba od pilećeg mesa

Sastojci za 4 osobe:

200 g pilećeg belog mesa (filea)
120 g očišćenog krompira
100 g povrća šargarepa, celerov koren, peršunov koren
50 g grašak
50 g crnog luka
1 kašika kisele pavlake
1 jaje
1 kašika brašna
1 lovorov list
kulinat
biber u zrnu
peršunov list
ulje

Priprema:

Luk sitno iseckati, prodinstati ga sa malo ulja i malo ga upržiti. Dodavati malo vode. Zatim u propržen luk sipati oko 1 litar vode, dodati povrće – šargarepu, celerov koren, peršunov koren sve sitno seckano, grašak i začiniti kulinatom, pa kuvati 10 minuta.
Nakon deset minuta dodati belo meso i krompir sečen na sitne kocke, 1 lovorov list, biber, pa kuvati oko 15 minuta dok nam se krompir skuva.
Kada su nam sve namirnice kuvane, čorbu zapržimo belom zaprškom koju ćemo napraviti od ulja i kašike brašna. Čorbu kuvati još 5 minuta, pomeriti sa šporeta, pa u posebnu posudu sipati dve kutlače čorbe da nam se ohladi. U toj ohlađenoj čorbi dodati prethodno masu koju smo umutili za legiranje od jednog jaja i kašike pavlake, dobro promešati pa dodati u čorbu.
Serviranu čorbu pospite peršunovim listom.

Rolat od mlevenog mesa „Štefani“

Sastojci:

750 gr mlevenog mesa
150 gr dimljene slanine
1 veća glavica luka
1 jaje
sredina od dve kriske starog hleba, malo mleka da se natopi
peršunov list
pola kašikice aleve paprika
so, biber
4 kuvana jaja

Priprema:

Slaninu i luk iseckati na sitne kockice, zatim prvo propržiti kockice slanine pa dodati luk i pržiti još oko 5 minuta na srednjoj temperaturi. Ne dodavati ulje, nije potrebno.
Sredinu hleba staviti u mleko, kada se dobro natopi iscediti.
Kada se malo prohladi, sjediniti sve sastojke za rolat i dobro izmesiti. Dno pleha za pečenje obložiti folijom, premazati je sa malo ulja, staviti pola smese od mesa, ređati tvrdo kuvana jaja, preko staviti ostatak mesa, oblikovati u roladu i peći na 200 stepeni oko 40 minuta.
Da ne bi dobili mnogo delova u kojima je samo belance u sredini, odsecite onaj uzi deo belanca, oko 1 cm, i tako zasečena jaja ređajte preko mesa. Na taj način će svaki odsečeni komad rolata izgledati skoro isto.

Prilog od španaća

Sastojci:

  • 500 gspanaća
  • 50 mlulja
  • 3 kašikebrašna
  • 4 cenabelog luka
  • 2 dlmleka
  • kulinat i biber

Priprema:

Spanać oprati i obariti. U zagrejanom ulju upržiti 3 kašike brašna sa 4 čena belog luka, dodati iseckan spanać i 2 dl mleka, ostaviti da ukrčka pa začiniti kulinatom i biberom.

Salata sa kukuruzom šećercem

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 200g kikirikija
  • 200g majoneza
  • 200g kisele pavlake
  • 400g kukuruza šećerca
  • 50g susama

Priprema:

Jaja obariti, belanca iseckati, a žumanca izmrviti. Susam kratko propržiti dok ne dobije braon – zlatnu boju i ostaviti da se prohladi. Kikiriki sitno iseckati. U velikoj činiji sjediniti sve sastojke i začiniti.

Ostaviti da se ohladi i poslužiti.

Rolat sa ludajom

Sastojci:

  • 1 kg bundeve
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika cimeta
  • 200 gr belog grožđa
  • malo nane (može i sveža ili suva)
  • 2 kašike kristal šećera
  • Šećer u prahu
  • voda
  • 1 kora oblande

Priprema:

Očistite ludaju od semena i isecite je na tanje kriške. Poređajte ih u pleh. Pomešajte u činiji maslinovo ulje sa isto toliko vode i prelijte ludaju. Pospite kristal šećerom i nanom. Ispecite je u rerni na 200°C. Izvadite pečenu ludaju i ostavite da se malo ohladi. Ispasirajte je (izgnječite viljuškom), pa joj dodajte seckane bobice grožđa i 1 kašiku cimeta. Ako želite stavite još malo šećera. Premažite ovom smesom koru oblande. Uvijte u rolat i ostavite ga u frižider. Secite na šnite i pospite sa šećerom u prahu.

Nedeljni ručak

Domaća supa sa griz knedlama

Potrebno je:

  • 500-600 g junećeg mesa, rozbratne, rebra ili po izboru
  • 3-4 većih šargarepa
  • 2 srednja zelen korena
  • 2 srednja paštrnaka
  • 1 celer, oko 100-150 g
  • 1 glavica crnog luka
  • so
  • biber u zrnu, lovorov list
  • peršunov i celerov list

Priprema

  • Meso oprati, pa staviti u 2,5  litre vode da se kuva. Dužina kuvanja zavisi od starosti mesa.
  • Obično je potrebno oko dva sata da se kuva meso, pa čak i duže. Kada je meso skoro gotovo, dodati sve povrće koje ste prethodno očistili. Staviti po nekoliko grančica celerovog i peršunovog lista. Kuvati dok povrće ne omekša.
  • Pošto je određena količina vode isparila tokom kuvanja, dodati još oko pola litre vode. So, biber, pa „ukuvati“ supu sa knedlama.

Domaće knedle od griza

  • 2 jajeta
  • oko 60 grama griza
  • kašičica masti ili ulja
  • a u smesu za knedle stavite i malo soli.

Priprema

  • Najpre penasto umutite belanca, a u drugoj posudi pomešajte griz sa žumancima i uljem. Belanca zatim polako dodajte smesi sa grizom i sve dobro promešajte.
  • Kašičicom vadite knedle i spuštajte u proceđenu supu koja vri.
  • Prilikom služenja, posuti sitno iseckanim peršunovim i celerovim listom.

Glavno jelo

Meso i povrće iz supe uz dodatak barenog krompira služiti uz paradajz sos.

Paradajz sos

  • 2 dcl paradajz soka
  • 1kašika ulja ili masti
  • 1kašika brašna
  • 1kašika šećera
  • soli po ukusu

Priprema

Na zagrejanom ulju ili masti propržiti 1 kašiku brašna i zatim naliti sa 2 dcl paradajz soka, zatim dodati 1 kašiku šećera i  soli po ukusu. Mešati do željene gustine.

Salata od sveže cvekle i rotkve

Uzmite dve cvekle srednje veličine, jednu belu (Dajkon) rotkvu. Oljuštite navedeno povrće, izrendajte i izmešajte. Pravite salatu od sirove cvekle tako da vam uvek bude sveža – shodno tome za koliko osoba pravite salatu, toliko i odredite količinu navedenog povrća. Navedena količina je za maksimalno 4 osobe. Dodajte malo soli i maslinovog ulja, po želji, možete dodati i beli luk. Čak i bez ikakvih začina, ova salata je sočna i veoma ukusna, zbog sokova koje otpušta povrće. Takođe, u ovoj kombinaciji se ne oseća ’’zemljani’’ ukus cvekle, što je često slučaj kada se koristi sirova cvekla.

Lenja pita sa jabukama

Kora:

  • 2 šolje brašna 2dcl
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja mleka
  • 0,5 šolje ulja
  • 1 jaje
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil:

  • 1,5 kg jabuka ili koliko vi želite da stavite
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 šolja šećera zavisi koliko su kisele jabuke, ali okvirno 1 šolja

Priprema

  1. Jabuke oljuštiti, izrendati, dodati vanilin šećer, cimet i šećer i ostaviti ih sa strane dok spremamo koru.
  2. Sve sastojke za koru izmeštati u dubljoj posudi.
  3. Uzeti dublji pleh ili tepsiju srednje veličine i podmazati ga uljem i posuti preko malo brašna. Ak uzmete preveliku posudu može se desiti da vam kora bude pretanka.
  4. Sipati pola smese u pleh i peći oko 10 minuta na 180 C stepeni. Treba testo da se stvrdne ali ne i skroz zapeče. Bitno je da se stvrdne, jer fil koji dodajete preko je težak i kora treba da upije, ali ne treba da se prepeče jer ga vraćamo u rernu.
  5. Preko polu ispečene kore posuti izrendane jabuke zajedno sa sokom koje su pustile.
  6. Preko jabuka rasporediti ostatak testa za koru.
  7. Peći oko 30ak minuta na 180 stepeni, dok ne dobije lepu žutu boju.
  8. Kada se ohladi posuti šećerom u prahu i poslužiti isečeno na kocke.

Nedeljni ručak

Čorba sa piletinom i povrćem

Sastojci:

  • 1 manji praziluk
  • 1 srednja šargarepa
  • 1 veći krompir
  • 150 g pilećeg belog mesa
  • so
  • biber
  • svež peršunov list
  • 1 kašika suncokretovog ulja
  • 2 dcl paradajz soka

Priprema

  • Pripremiti sve sastojke. Iseckati praziluk na kolutove sa zelenim delom a povrće i meso na kockice.
  • Propržiti praziluk na vrlo malo ulja, zatim dodati šargarepu, krompir i meso. Sve zajedno kratko propržiti.
  • Kada propržite sve sastojke prelijte ih vodom i sokom od paradajza. Kada prokuva  kuvajte sve zajedno oko 15 minuta. Kada je čorba gotova dodajte začine i svež peršunov list.

Narvik šnicla

Sastojci za zaboravljenu Narvik šniclu

  • 600 g svinjskog buta od šola (4 šnicle)
  • 160 g kačkavalja (ili nekog drugog tvrdog sira)
  • 160 g suvog mesa (4 šnite suve šunke,suvog vrata ili pečenice)
  • 240 g svežih šampinjona
  • 3 kašike brašna
  • 1 kašičica senfa
  • 2 kašike slatke pavlake
  • 1dcl slatkog crnog vina
  • Začini (so, biber malo kulinata)
  • 200 g nekuvanih makarona za prilog

Priprema

  • Šnicle potući tučkom za meso da se formira okrugao oblik, na polovinu svake šnicle staviti šnitu suvog mesa i šnitu tvrdog sira, preklopiti drugom polovinom šnicle i krajeve potući da nadev bude zatvoren u mesu.
  • U pogodnoj posudi (veći tiganj ili plitka šerpa) staviti malo ulja, šnicle uvaljati u brašno i opeći sa obe strane u zagrejanom ulju. Opečene šnicle izvaditi iz posude.
  • U istu posudu i masnoću prodinstati sveže šampinjone isečene na kolutove. Dinstaju se dok ne ispari tečnost koju su pustile.
  • U posudu sa šampinjonima vratiti opečene šnicle, dodati slatku pavlaku, senf i vino. Dinstati dok višak tečnosti ne ukuva (reducira se) i ne dobije željenu  gustinu sosa.
  • Popraviti ukus začinima.
  • U pogodnu posudu staviti 1,5 l vode koju samo posolimo i skuvamo makarone  „Al dente“ – (da nisu prekuvane, već malo tvrđe). Ulje se ne stavlja u vodu prilikom kuvanja ,jer tada ulje se obavije oko makarona i one ne mogu da upiju sos, već on samo klizi preko njih. To pravilo važi za svaku testeninu.
  • U pogodnu ovalnu posudu staviti proceđene makarone,preko njih serviramo šnicle koje prelijemo sosem od šampinjona i na kraju pospemo sve seckanim peršunovim lišćem.

Salata

Sastojci:

  • 2 glavice zelene salate
  • 1 veza mladog luka
  • Začini: so, senf, limunov  sok i  ulje.

Priprema

Sve začine dobro umutiti žicom, tako da senf upije sve sastojke. U pripremljene začine dodati seckani mladi luk i listove zelene salate i sve dobro izmešati

Panna Cotta sa jagodama

Potrebno za 4 čaše

  • 350 ml slatke pavlake
  • 70 g šećera
  • 1 vanil šećera
  • 1/2 kesice želatina
  • 2 kašike hladne vode

Jagode

  • 400 jagoda (zimi smrznute)
  • 40 g šećera

Priprema

  • Želatin prelijte hladnom vodom i ostavite 5-10 minuta.
  • Slatku pavlaku zagrejte sa šećerom i vanilom, ali vodite računa da vam ona ne provri. Sklonite sa ringle i u to dodajte nabubreli želatin. Mešajte dok se želatin ne istopi i sjedini sa pavlakom.
  • Čaše možete da postavite u blago nagnutom položaju  i tako sipate panna cottu. Nakon sipanja ostavite u frižideru na 3 sata.
  • Da napravite sos od jagoda, iseckajte jagode i stavite sa šećerom da se kuvaju oko 7-8 minuta. Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi, a zatim uz pomoć blendera napravite glatku smesu, koju po želji možete propustiti kroz cedku. Sosom od jagoda dopunite čaše. Čuvajte u frižideru do služenja.

 

Novogodišnji meni

Predjela

Francuska salata sa batatom

Sastojci

Za 4 osobe

  • 3 jaja
  • 500 g batata (slatki krompir)
  • 200 g graška
  • 150 g kiselih krastavaca
  • oko 180 g majoneza
  • 1 kašika senfa
  • … i još:
  • voda za kuvanje, so
  • biber, origano

Priprema

– Skuvajte jaja na tvrdo i ohladite. Naseckajte ih.

– Batat ogulite, operite i narežite na manje kockice. Skuvajte ga u posoljenoj vodi – brzo je kuvan, za najviše 5 minuta. Procedite i pustite da se ohladi.

– Grašak također skuvajte, procedite i pustite da se ohladi.

– Kisele krastavce naseckajte na sitno.

– Za francusku salatu pomešajte sve prethodno pripremljene sastojke, dodajte majonez i senf, sve pomešajte, po potrebi dosolite, začinite biberom i origanom.

Posluživanje

Francusku salatu s batatom ohladite pa poslužite kao dodatak uz hladne nareske ili kao prilog uz pečena mesa i ribu.Možete da dodate više majoneza ako volite kao što je prikazano na fotografijama.

Mafini s tikvicama

Sastojci

  • 1 veća tikvica (ili 2 manje)
  • 2 jaja
  • 200 g brašna
  • 1 dcl mleka
  • 1 dcl ulja
  • pola vrećice praška za pecivo
  • so, biber

Priprema

Izribati tikvice (sredinu s košticama/semenkama izbacite). Posoliti ih i ostaviti 15-20 min da iz njih izađe voda. Zatim dobro ocediti!

Dodati dva jaja i promešati. Zatim dodati brašno, mleko, ulje, prašak za pecivo, so i biber, te dobro izmešajte. Smesa mora biti gusta, ali ako vam se čini da je previše, slobodno dodajte još malo ulja ili mleka.

Napunite korpice (ne potpuno do vrha, nego cca  2/3) i pecite na 200° nekih 20ak minuta.

Od ove smese dobijem oko 15 mafina. Obožavam ih dok su vrući (tada je nešto teže odlepiti korpicu s njih, ali snađem se s viljuškom..kad su hladne korpica se skine bez problema). Ovo je fantastično za međuobrok ili pak laganiju večeru.

U smesu možete dodati i svežeg sira.

 

Paradajz punjen špagetama

Ukusno, brzo i jednostavno predjelo. Špagete pre kuvanja polomite bar na pola

Sastojci

– 4 paradajza

– 100 g špageta

– 50 g suvog vrata

– 50 g kačkavalja

– 50 g sitnog sira

– 1/2 glavice crnog luka

– 1 kockica (10g) putera

– malo soli

– malo bibera

Priprema

Izdubiti paradajz, a njegovu unutrašnjost iseći na kockice. Suvi vrat iseći na kocke, i crni luk iseći na sitne kockice. Sir narendati, a špagete obariti. Istopiti puter, pa na njemu izdinstati crni luk, dodati paradajz  pa začiniti. Dinstati oko 5 minuta, skloniti sa vatre i umešati ostale sastojke (sir, kačkavalj, suvi vrat i špagete). Puniti paradajz. Staviti ga u nauljenu vatrostastalnu činiju. Peći 20 minuta na 200 stepeni C.

Namaz (pašteta)od tunjevine

Sastojci

Za 4 osobe

  • 500 g velika konzerva tunjevine
  • 1/2 limuna
  • 50 g semenki susama
  • 150 g margarina za mazanje
  • so
  • biber

Priprema

Priprema je vrlo jednostavna, Izgnječite viljuškom tunjevinu u većoj posudi.

Propržite susam na suvom tiganju tako da ne porumeni. Sipajte ga odmah u tunjevinu. Dodajte margarin za mazanje, sok od pola limuna, soli po potrebi i nameljite mlinom zrna bibera po želji.

Sada sve dobro umutite viljuškom i pašteta je gotova.

Posluživanje

Ako vam se žuri možete je odmah jesti, ali je još bolja kad malo odstoji u frižideru. Možete je čuvati i za sutradan.

Posno predjelo

Račići na krekerima

Sastojci:

račići, krekeri, posni majonez

Za dekoraciju

Limun i maslinke i rukola

Punjene paprike

Sastojci

4 sveže crvene paprike

200 g rikota sira

2 jaja

200 g šunke

po ukusu soli

1/2 kašičice provansalskog začina

po potrebi ulja

Priprema

Umutititi jaja, dodati sir, sitno iseckanu šunku, začin, posoliti po ukusu i sve izmešati. Paprike oprati, očistiti od drške i semena i napuniti smesom. Umesto provansalskog, može se koristiti neki drugi začin. Vatrostalnu posudu malo pouljiti, poređati paprike i peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni C oko 30 minuta. Po želji skinuti ljusku sa pečenih paprika i iseći ih na šnite. Dekoristati rukolom ili svežim bosiljkom.

Rolnice od tikvica

Sastojci

  • 2 tikvice
  • 100 g sira rikote ili nekog kremastog sira
  • 100 g praške šunke
  • nekoliko grančica svježeg vlašca
  • so i biber po želji

Priprema

Oprati i narezati tikvice po dužini na trake debljne 2-3 mm. tiganj premazati maslinovim uljem i peći  tikvice nekoliko minuta s jedne i druge strane.

U činiji lagano omekšati sir viljuškom, dodati na kockice narezanu šunku, naseckani vlašac, so i biber po potrebi.

Svaku treakicu tikvice premazati sirnom smjesom,  zarolati i ohladiti. Po želji svaku rolnicu ukrasno zavezati vlašcem, dobro ohladiti i servirati.

Glavno jelo

Banatska sarma

Sastojci :

  • kiseli kupus
  • mleveno meso
  • crni luk
  • pirinač
  • jaja
  • so
  • biber
  • aleva paprika
  • suva rebra i suva domaća kobasica

Priprema:

Listove kiselog kupusa  očistiti od korena na listu. Veću glavicu crnog luka očistiti i sitno iseckati. Dodati malo sitno seckane suve slanine i sve propržiti. U proprženo dodati mleveno meso (svinjetina ili pola svinjetina a pola junetina). Vratiti na vatru da se i meso proprži, posoliti, pobiberiti, dodati malo aleve paprike i skloniti da se malo prohladi. U prohladjeno meso razbiti jedno jaje, staviti pola kafene šoljice pirinča i sve dobro sjediniti. Nakon toga na svaki list kupusa staviti kašiku mesa i zaviti sarmu. U šerpu sloziti listove kupusa po dnu pa preko naslagati sarme. Između sarmi staviti parčiće suvih rebara i domaće suve kobasice. Od gore prekriti listovima kupusa, naliti šoljom vode i staviti da se krčka na tihoj vatri.

  • Savet: ja sve složim u pekač šerpu, poklopim je, ubacim u dobro ugrejanu rernu, pa kad sarma provri, smanjim rernu na 150º i krčkam po 3-4 sata.
  • Kad je sarma dobro  ukrčkana napraviti zaprsku od malo masti, jedne kašike brašna i malo aleve paprike. Naliti zapršku preko sarme i jos malo prokrčkati. Prijatno!

Rolovano svinjsko meso

Sastojci:

  • 3 kg svinjskog mesa u komadu
  • 60 g soli
  • 30 g mešavine začina
  • 5 g mlevenog bibera
  • 4 čena belog luka
  • 1 dl belog vina
  • Ulje

Priprema:
1. Meso zarezati na više mesta a zatim ga istanjiti kako bi se oblikovao veći pravougaonik.
2. Preliti ga belim vinom, posoliti, pobiberiti i posuti sitno seckanim belim lukom.
3. Potom meso urolovati i provući kroz plastičnu cev širine 10 cm na koju je prethodno navučena mreža za rolovanje (dužine oko 40 cm).
4. Oba kraja mrežice vezati kanapom.
5. Tepsiju nauljiti i sipati malo vode, položiti roladu i peći je u zagrejanoj rerni na 200 °C 120 min.
6. Posebno napraviti preliv od vode, ulja i mešavine začina pa njime prelivati roladu tokom pečenja dok ne porumeni.

Ovako možete rolovati i piletinu i druga mesa.

Salata sa narom

Sastojci

  • Nar 1 komad
  • zelena salata 2 komada
  • šargarepa 1 komad
  • jabuka 1 komad
  • praziluk četvrtina komada

Preliv

  • balzamiko sirće 2 supene kašike
  • limunov sok pola limuna
  • maslinovo ulje 4 supene kašike
  • so
  • biber

Priprema

  • Za samo 10 minuta napravite zdravu salatu punu vitamina. Operite zelenu salatu i isecite je na rezance, šargarepu i jabuku očistite i isecite na štapiće, uzmite jedan komad belog dela praziluka otprilike oko 10cm ili više ako ga volite i isecite ga na tanke trakice.
  • Spojite svo povrće u veću činiju pa dodajte nar. Najbrži način da očistite nar, presecite ga na pola uzmite ga okrenutog ka dlanu nad činijom sa salatom i odozgo ga udarajte nekom teškom kašikom, sva zrna će ispasti pravo u činiju!
  • Dresing spojite balsamiko, sok od polovine linuna, maslinovo ulje i začine po ukusa pa dobro promešajte. Prelite povrće dresingom i dobro promešajte salatu. Odlična salata uz sve vrste mesa.

Dezert

Srneća ledja sa šlagom iz hotela ,,Narvik“

Sastojci

6 Jaja
150 gr šećera
40 gr brašna
2 kasike prezle
70 gr maslaca
1/2 kecice praška za pecivo
150 gr mlevenih orasa
0,5 dl ruma
100 gr čokolade za kuvanje

Način pripreme

  1. Maslac, šećer i žumanca penasto umutiti. Zatim dodati omekšalu čokoladu, brašno pomešamo sa praškom za pecivo i prezlu namočenu u rumu. Na kraju umešati čvrst sneg od belanaca i mlevene orase. Dobivenu smesu staviti u kalup za srneća leđa koji ste premazali margarinom i posuli brašnom. Peći oko 45 minuta na 185 C.
  2. Ohlađen kolač preliti glazurom od čokolade
  3. Glazura: 3 kašike vode i 3 kašike šecera rastopite na niskoj temperaturi (ne sme da provri), glatko izmešajte i u vruću smesu postepeno umešajte maslac koji ste isekli na listiće i čokoladu izlomljenu na kocke. Jos toplu čokoladu preliti preko kolača. Kolač se služi sa dosta slaga.
  4. Ovako smo pravili srneća leđa u hotelu ,,Narvik“ koji je imao svoju poslastičarnicu i jako dobre poslastičare i kolače, kao i kolač Rigo Janči.

Rigo Janči

Sastojci (za 8–10 osoba):

Za testo

  • 20 g kakao praha
  • 80 g prah-šećera
  • 100 g putera
  • 85 g brašna
  • 4 jajeta
  • badem za ukrašavanje

Za čokoladni fil

  • 100 g čokolade
  • 600 ml slatke pavlake
  • 50 g šećera

Za čokoladnu glazuru

  • 150 g čokolade
  • 75 g putera
  • džem od kajsija

Priprema:

Žumanca umutite sa 2 kašike prah-šećera, a od belanaca umutite čvrst sneg. Umešajte ostatak prah-šećera i lagano pomešajte sa umućenim žumancima. Polako dodajte rastopljeni puter, kao i brašno i kakao. Sve pažljivo mešajte. Četvrtasti pleh obložite papirom za pečenje, premažite puterem, sipajte testo i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni, da se peče oko 20 minuta. Testo poprašite sa malo brašna, skinite papir i ostavite da se ohladi. Isecite na dva dela.

Napraviti krem od čokolade: umutite slatku pavlaku sa šećerom i dodajte rastopljenu čokoladu. Napravite glazuru od čokolade: poprskajte je sa malo vode, dodajte puter i rastopite je na pari. Prvo jednu koru premažite džemom, brzo prelijte glazurom dok se još nije stegla. Kada se stegne, isecite testo na kocke dimenzija 5 x 5 cm. Drugi deo kore premažite čokoladnim kremom i preko naređajte prethodno isečene komade. Zatim stavite u frižider se ohladi, a pre služenja do kraja isecite kocke nožem umočenim u vrelu vodu kako bi se kolač lakše sekao.