Lokalne samouprave udružene u preventivnom delovanju protiv elementarnih nepogoda

Lokalne samouprave udružene u preventivnom delovanju protiv elementarnih nepogoda

290
0
Deli

Drugi radni sastanak koordinatora sliva ,,Banatski vodotoci” održan je danas u Gradskoj kući na kojem  su prisustvovali gradonačelnik Kikinde Pavle Markov, državni sekretar u MDULS Ivan Bošnjak, načelnik Severobanatskog okruga Nikola Lukač i predstavnici lokalnih samouprava iz tri upravna okruga u Banatu:

 

 

 

 

 

 

 

,,Zajednički sastanci, razmena iskustva, poštovanje i realizovanje nadležnog zakona i sve ostale mere važne su za oprezno pripremanje eventualne vandredne situacije. Lokalnim samoupravama uvek nedostaje određeni nivo sredstava koji su važni za realizaciju ovakvih planova, pre svega mislim na obnovu same opreme, obuku kadrova i stvaranje određenih timova koji bi i reagovali u takvoj situaciji. Iz tog razloga je najvažnije da napravimo saradnju, da možemo jedni drugima da pomognemo i da činimo jedan celokupan nacionalni sistem. Za grad Kikindu to je izuzetno važno i zbog fondova prekogranične saradnje koje koristimo iz perioda u period i koji bi trebali da budu usmereni ka ovakvim projektima  “ – izjavio je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov, dok je državni sekretar MDULS Ivan Bošnjak istakao da je potrebno da se dovedu određene političke mere i da se sa susednim opštinama formiraju sredstva i obuka kadrova:

,,Zajednička sredstva mogu biti upotrebljena za zajedničke projekte,odnosno u slučaju potrebe, kada dođe do vandredne situacije tada se nesmetano ostvaruje komunikacija i saradnja. Važno je da su sve strukture lokalnih samouprava uključene, i što je još važnije trebaju da budu uključene sve starosne kategorije, od najmlađeg stanovništva, do onih najstarijih. Kada dođe do vanredne situacije tada su svi ugroženi i svi moraju da znaju i koje su im obaveze i koje su im mogućnosti da se ili evakuišu ili reaguju. Sa nama su danas predstavnici lokalnih samouprava, i administracija da priprema svu neophodnu dokumentaciju za donošenje političkih odluka i da obezbedi kontinuitet sa lokalnim i javnim preduzećima, tako i drugim ustanovama poput zdravstvenih ustanova, vojnim ustanova, sektorima za vandredne situacije i građanima i njihovim organizacijama”-istakao je Bošnjak.

,,Izuzetno je značajna razmena iskustva od onih koji su imali velikih problema sa poplavama i ostalim vanrednim situacijama  i katastrofama da bi lokalna samouprava  sa tri Banatska okruga mogli da apliciraju i u Evropskim fondovima kako bi smanjili rizik od katastrofa i varednih situacija.Fokus je na banatskim vodotocima, odnosno na slivu, i sve lokalne samouprave će zajednički konkurisati u narednom periodu i da u saradnji sa Rumunijom i Mađarskom smanjimo rizik od poplava ali i da pored obnavljanja opreme vršimo i obučenost ljudi kako da reaguju u takvim situacijama” – zaključio je načelnik Severobanatskog okruga Nikola Lukač. 

 

 

 

 

 

 

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *