Markov: Svaka škola mora da opstane

Markov: Svaka škola mora da opstane

197
0
Deli
Foto; Čedomir Vujanić

Tema umrežavanje osnovnih škola poslednjih dana dospela je u žižu kikindske javnosti. Na osnovu inicijative Ministarstva prosvete, lokalne samouprave dužne su da donesu predlog mreže osnovnih škola, koji se kasnije upućuje Skupštini na glasanje, u cilju optimizacije i racionalizacije rada. Umrežavanje osnovnih škola predstavlja ukrupnjavanje ustanova, a određeni parametri presudiće koje će škole biti spojene u jedno pravno lice.

Prema rečima gradonačelnika Grada Kikinde Pavla Markova, predlog mreže škola na teritoriji grada je u procesu izrade. – Mi smo tu da odaberemo ono što je najbolje za celokupan grad, tako i za sva sela. Odluka će uskoro biti doneta, a budite sigurni da ako iko brine o selima, ako iko razmišlja o tome kako da poboljša uslove u selima, onda smo to mi. U početku rada radne grupe, jedna od instrukcija je bila da mora veoma orpezno da se radi i da mora da se vodi računa o svim aspektima budućnosti sela i grada. Reorganizacija će podrazumevati da svaka škola mora da opstane, jedino što će u nazivu biti nominovana kao matična ili ne – rekao je Markov prilikom današnje posete Osnovnoj školi “Vasa Stajić” u Mokrinu.

OŠ „Vasa Stajić“ trenutno ima 436 redovnih i 60 učenika u sistemu Obrazovanja odraslih osoba. Na osnovu broja učenika treća je po veličini na teritoriji grada Kikinde. Od početka godine u rekonstrukciju delova zdrade, sanaciju i renoviranje uloženo je oko 12 miliona dinara. Poslednja investicija odnosila se na zamenu svetlarnika, koji je narušavao energetsku efikasnost zgrade. Kako je rekao Markov, visina uloženih sredstava govori o učinjenom iskoraku u poboljšanju uslova rada dece koja pohađaju ovu obrazovnu ustanovu.

Foto: Čedomir Vujanić

Sredstva za tu namenu obezbeđena su delom iz budžeta Pokrajine, a delom iz gradske kase. – Na poslednjem konkursu Pokrajine dobijeno je 3,6 miliona, a Grad je dao 510.000 dinara kao sufinansijer da se uradi svetlarnik na zgradi škole, koji je bio dotrajo, vetar je duvao kroz njega i bio je ogroman energetski minus na našoj zgradi škole. Postavljanjem novog svetlarnika očekujemo ogromnu uštedu što se tiče toplotne izolacije naše zgrade – rekao je Nenad Kihas, direktor Osnovne škole „Vasa Stajić“ iz Mokrina.

Planovi za narednu godinu, koji se tiču daljeg ulaganja u zgradu škole, prema rečima direktora, odnose se na konkurisanje za sredstva za sanaciju poda fiskulturne sale i renoviranje dvorišta.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *