Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen u Kikindi

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen u Kikindi

135
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se danas, 3. decembra, s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravano učešče u društvu. Tim povodom Savet osoba sa invaliditetom grada Kikinde na svečanom ručku okupio je predstavnike 22 uključene organizacije, kako bi razgovarali o problemima koji ih tište, ostvarenim rezultatima i planovima za narednu godinu.

Kako je objasnio Ivan Zarić, predsedik Saveta osoba sa invaliditetom, problemi su takve prirode da moraju da se oslone na lokalnu samoupravu i širu društvenu zajednicu. – Tražimo skormno. Apelujem na sugrađane da, koliko god je to moguće, ne koriste naše parking prostore. Kod nas u Kikindi najizraženije je kod pijace, bolnice, apoteke, preko sup-a, kod opštine. Mi se inače teško krećemo, a posebno kad nam je daleko. Pored toga, apelujem na sugrađane da pomognu osobama sa invaliditetom koji imaju teški telesni invaliditet, leže i ne mogu minimalne potrebe da ispune – rekao je Zarić.

Činjenica da su osobe sa invaliditetom organizovane u 22 različita udruženja građana, predsednica Skupštine grada Kikinde Stanislava Hrnjak istakla je da predstavlja bogatstvo za jednu lokalnu samoupravu. – Mi smo na putu da kao Grad budemo posebno istaknuti, nagrađenii, počastvovani, jer smo se sve vreme trudili da obezbedimo njihov značaj u društvu, da oni apsolutno imaju poptuni osećaj da su uključeni u jednu društvenu zajednicu – rekla je ona.

Predsednica Skupštine dodala je da važnim smatra sve ono što je Grad učinio do sada na temu poboljšanja kvaliteta života osoba sa invaliditetom u okviru programa socijalne politike.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *