Međunarodni dan volontera obeležen i u Kikindi

Međunarodni dan volontera obeležen i u Kikindi

115
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Međunarodni dan volontera, 5. decembar, obeležava se danas širom sveta. Kancelarija za mlade grada Kikinde tim povodom organizovala je izložbu „Priključi se i ti, volontiraj“, gde su predstavljene pojedine organizacije i udruženja iz našeg grada koje okupljaju volontere. Mladi Kikinđani danas su mogli da se upoznaju sa radom Odreda izviđača „Proka Sredojev“, „Proka S. Plavi“, Pokreta gorana, Narodnog muzeja, Crvenog krsta, Udruženja građana „Dora“, kao i Kancelarije za mlade.

Cilj ovog događaja, prema rečima koordinatora Kancelarije za mlade Dalibora Oličkova, jeste da se sugrađani, a pre svega mladi upoznaju sa aktivnostima kojima bi mogli da se bave mimo škole. – Mlade osobe koje imaju neke ideje ili entuzijazam da unaprede našu loklanu zajednicu, a nemaju prilike za to, upravo mogu da se uključe u rad nekih udruženja predstavljenih ovde. Na taj način mogu da sprovedu svoje ideje u delo. Mislim da ćemo ispuniti naš cilj, a to je angažovanje mladih u cilju unapređenja naše lokalne zajednice – rekao je Oličkov.

Volonterizam se najviše promoviše u organizacijama civilnih društava, udruženjima mladih i za mlade. Pored toga što znaju da rade za dobrobit drugih, pojedinca, grupe ili zajednice, mladi volonteri imaju mogućnost da dobiju nova iskustva, znanja i veštine i da ostvare nova prijateljstva i poznanstva, kao i da iskoriste mogućnost usavršavanja u određenoj oblasti, ličnog i socijalnog osnaživanja.

Udruženje „Dora“ okuplja Kikinđane koji su volontirali pre više od 30 godina na različitim radnim akcijama. Prema rečima Jasmine Milankov iz tog udruženja upravo radne akcije predstavljaju začetak volonterizma u 20. veku. – Radne akcije smatraju se početkom dobrovoljnog rada, a mi nastavljamo tu tradiciju. Drago nam je što se mladi uključuju u naš rad, a u svakom slučaju podržavamo ostala udruženja volontera i nadamo se da ćemo već na proleće imati neku zajedniču akciju, da pokažemo koliko volimo naš grad i koliko možemo da mu pružimo – rekla je Milankov.

Crveni krst je najveća međunarodna volonterska organizacija, kojoj se priključila i Kikinđanka Mila Kovačević. Godinama unazad ona svoje slobodno vreme provodi u kikindskom Crvenom krstu, a kako je rekla, volontiranje predstavlja jednu od najlepših stvari koje su joj se desile. – Volontiranje mi je otvorilo toliko mogućnosti i pokazalo humanu stranu života. Kada smo u mogućnosti da pomognemo nekome i dobijemo nečiji osmeh je nešto najdivnije. Volontiranje nema cema. Kada usrećujete nekoga, samim tim ste i vi srećni – rekla je mlada volonterka.

Ovogodišnji slogan Međunarodnog dana volontera je „Volonteri grade otporne zajednice“, gde se posebna pažnja poklanja volonterima koji su angažovani i deluju u svojim lokalnim zajednicama. Upravo je njihov doprinos ono što te zajednice čini otpornijim na rizike, kao što su prirodne katastrofe, ekonomske i političke krize. Takođe, ovogodišnje obeležavanje Međunarodnog dana volontera skreće pažnju na to da gotovo 60 odsto volontera širom sveta čine pripadnici marginalizovanih grupa i žene.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *