Međunarodni dan zaštite od buke obeležen u Kikindi u okviru ,,Eko nedelje”

Međunarodni dan zaštite od buke obeležen u Kikindi u okviru ,,Eko nedelje”

111
0
Deli

Peta po redu ,,Eko nedelja” u organizaciji Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj Gradska uprava Kikinda sa 6  ekoloških aktivnosti sa ciljem podizanja ekološke svesti kod različitih starosnih struktura otpočela je danas merenjem buke u radnoj sredini u radionici Tehničke škole:

 

 

 

 

 

 

,,Učenici su na licu mesta bili u mogućnosti da vide kojom će bukom oni biti okruženi, odnosno koji nivo buke emituju buke i mašine sa onima sa kojima će oni profesionalno raditi. Buka je naš subjektivni osećaj, naša svakodnevnica, mi smo njome okruženi svakodnevno, a preko 350 miliona stankovnika na planeti je sa dugotrajnim ili trajnim oštećenjem sluha, jer mi upravo putem sluha emitujemo čak 86% informacija . Iz tog razloga buka spada u grupu zagađivača ne samo životne već i radne sredine. Neophodno je prvo upoznati nivo buke i korigovati je na način koji je i dozvoljen” – istakla je Miroslava Krnić, Sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj.

Doktora Sanja Brusin Beloš iz Zavoda za javno zdravlje,  izjavila je da buka predstavlja jedan od najznačajnijih etioloških faktora u bolestima poput hipertenzije:

,,Prošle nedelje smo merili tradicionalni monitoring u Kikindi na deset mernih mesta, u različitim zonama, u kojima je dozvoljeni nivo različit, pa tako mogu da kažem da sveobuhvatno uzevši u obzir svih pet mernih serija i dan i veče i noć najviši nivo buke izmeren je ispred bolnice, odnosno najviša razlika između dozvoljenog i izmerenog je na tom mestu i to merno mesto zaista zahteva da taj tranzitni saobraćaj bude izmešten iz te ulice obzirom da je tu bolnica. Najviši izmereni dnevni nivo buke bio je kod pijace, dok je najniži, noćni nivo buke bio u centru grada, ali to je poslednja merna serija, posle 2 sata ujutru. Merenje je vršeno tokom radne nedelje, vikendom je svakako situacija drugačija. Buka je stres za naš organizam i aktivira hormone stresa, i to izaziva sužavanje naših krvnih sudova i povišen krvni pritisak, te tako ljudi koji su izloženi povećanoj buci su kandidati uz još neke faktore, kao što je npr. povećan unos soli, natrijuma, da budu hipertoničari. Buka deluje i na naš nervni sistem i izaziva dugotrajnu neurozu” – rekla je Brusin Beloš.

Predrag Vučić, organizator praktične nastave u radionici Tehničke škole Kikinda rekao je da današnjim merenjem buke treba utvrditi da li i  kakve mere zaštite od buke treba preduzeti:

,, Treba razmotriti pripremne ili neke tehničko-tehnološke zaštite da bi se smanjio nivo buke u ovisnosti od današnjeg merenja. Svaki posao koji se radi je u suštini zahtevan, a što se tiče učenika kao proizvođača buke tu su najglasniji kada su pauze, a dok je čas, i dok traje nastava tu nekih jačih problema sem alata i mašina koje koristimo kao proizvođača buke nemamo. U radionici Tehničke škole nije prisutna osmočasovna buka, već u momentima rada ” –  rekao je Vučić.

Nikola Đurović, maturant Tehničke škole na smeru elektrotehničar za elektroniku na vozilima kaže da mu ponekad zasmeta buka, pogotovo lupanje čekićem:

,, To je nešto što bih izdvojio da mi smeta, a i dizalice, kada trebamo da razgovaramo sa profesorom, većinom smeta ta buka pošto tada i otežano i komuniciramo jedni sa drugima, kada čujemo zvuk motora pri našem radu zasmeta. Što se tiče ovakvih situacija u radionici nemamo zaštitnu opremu,  a npr. kada se radi u nekim većim radionicama gde u drugom delu ne koriste antifone. Spreman sam da radim u bučnom okruženju” –  rekao je mladi Kikinđanin.

U okviru trajanja ,,Eko nedelje” najlepši deo obuhvaćen  je karnevalom maskiranih predškolaca i njihovim znanjem o ekologiji i životnoj sredini,ali  neizostavan deo programa je i uređenje Simićevog salaša pred prvomajske praznike.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *