Migrantkinje pokazale svoju kreativnost

Migrantkinje pokazale svoju kreativnost

446
0
Deli

U okvriu projekta “Osnaživanje žena migrantkinja” sinoć je u Galeriji “Terra” otvorena izložba radova korisnica Prihvatnog centra u Kikindi. Projekat realizuju kikindski Crveni krst u saradnji sa Crvenim krstom Beograd, a uz podršku Fondcije Coca-Cola.

Kako je objasnila Danijela Bjeljac, sekretar Crvenog krsta Kikinda, projekat se realizuje od decembra 2017. godine u četiri Prihvatna centra u Srbiji, a ciljnu grupu čine žene i devojke starije od 16 godina. – Ovaj proejkat obuhvata niz aktivnosti kao što su socio-kulturne, interkulturalne, zdravstveno-preventivne, obuka iz prve pomoći, kurs engelskog jezika, kao i likovne aktivnosti u okvriu radne terapije, a sve sa ciljem njihovog osnaživanja – objasnila je ona.

Izložba je upravo nastala od radova napravljenih na radnim terapijama, a za mnoge žene ovo je bila prilika da izraze svoju kreativnost po prvi put. Likovni pedagog, Marijana Mirkov, pomagala je migrantkinjama u stvaranju umentičkih dela. – U njihovim glavama i srcima su sasvim neke druge brige, neke druge misli i meni je drago ako su za trenutak, radeći zajedno sa nama, uspele da zaborave na sve te muke i da se osećaju dobro – rekla je ona.

Lali Zahro iz Avganistana zna da hekla, ali do sada nije probala da crta. – Mi imamo puno problema i žeim da se zahvalim svim organizacijama koji nam pomažu i bar na malo nas udalje od stresa i problema. Aktivnsoti nam mnogo pomažu, uz pomoć ljubaznosti ljudi odavde mi učimo nešto novo da radimo – objasnila je ona i dodala da bi i u budućnosti volela da se ovakvi projekti nastave.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *