Mikulaš i ove godine posetio Padej

Mikulaš i ove godine posetio Padej

515
0
Deli
Foto: Arhiva

U odelu Deda Mraza omiljeni lik mnoge dece, Mikulaš, i ove godine posetio je Padej kako bi zajedno sa članicama lokalnog Udruženja žena “Sunce” delio mekike svim meštanima ovog banatskog sela. Na platou ispred zgrade Mesne zajednice vredne žene Udruženja “Sunce” danas su napravile i ispekle oko dve hiljade mekika. U hladnom decembarskom danu, upravo ova poslastica ugrejala je mnoge Padejčane.

Na radost najmlađih, pre svega, Mikulaš u Padej dolazi na poziv Mesne zajednice već 14 godina. Prve godine ispečeno je i podeljeno preko 1700 palačinki, da bi se godinama ustalila praksa pravljenja mekika, odnosno langoša. Prema rečima predsednice Opštine Čoka Stane Đember lokalna samouprava podržala je ovu aktivnost Udruženja zbog značaja koji ima u očuvanju tradicije.

Praznik Mikulaš obeležava se 6. decembra u mnogim zemljama Evrope u slavu biskupa Nikolasa, zaštitnika dece i onih u nevolji. Veče pred sam praznik, odnosno 5. decembra, u mađarskoj kulturi tradicija nalaže da deca ispoliraju svoje čizme i postave ih na sims prozora kako bi u toku noću Mikulaš ostavio slatkiše za decu koja su bila dobra.

Biskup Mikulaš poslednjih godina sve češće se pojavljuje obučen u lik Deda Mraz. Ipak, on dolazi 6. decembra i odlazi pre Božića, za razliku od Deda Mraza koji dolazi za Novu godinu.

 

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *