Ministar Trivan obišao deponiju u Kikindi, rezultati analize poznati za mesec dana

Ministar Trivan obišao deponiju u Kikindi, rezultati analize poznati za mesec dana

321
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Na osnovu indicija da se u Regionalnom centru za upravljanje otpadom na teritoriji grada Kikinde nezakonito odlaže opasan otpada, kao i istrage koja se tim povodom sprovodi, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan obišao je ovu lokaciju. On je ovom prilikom rekao da će zvanični rezultati analize, koju sprovodi Institut “Vinča”, biti poznati javnosti za mesec dana.

– Ono što je važno jeste da moramo sačekati sve analize definitivne da bismo znali zapravo šta se dešava i da će Tužilaštvo zajedno sa našim stručnim institucijama vrlo ažurno da se pozabavi tim problemom i čim mi budemo saznali kakvi su rezultati, mi ćemo vas obavestiti – rekao je Trivan.

Državni organi koji sprovode istragu, prema rečima Trivana, sumnjaju da je deo opasnog otpada kome nije mesto na ovoj deponiji odlagan na nepropisan način, kao i da je deo otpadnih ulja skladišten na tom prostoru, ali ponavlja da će istraga i hemisjke analize reći o čemu se tačno radi.

Povodom sumnje da se na Regionalnoj deponiji u Kikindi odlaže opasan otpad, Bezbednosno-informativna agenicja (BIA), Ministartsvo unutrašnjih poslova i Osnovno javno tužilaštvo iz Kikinde početkom jula započeli su istragu po tom osnovu.

Ne želeći da komentariše bilo kakve navode u vezi sa rezultatima prvih analiza i o kakvoj konkretno vrsti otpada se radi, Trivan je kao razlog njegove posete kikindskoj deponiji naveo pružanje podrške istrazi koja je u toku. – Srbija mora da ovih dvadesetak deponija stavi u pogon, da se stvari koje su kriminalne ili bar loše za životnu sredinu ne bi dešavale. Ovo je podrška građanima koji imaju pravo na informaciju, da imaju pravo na zdravu životnu sredinu, ovo je podrška organima koji se bave istragom i podrška lokalnoj samoupravi da istraje u tome da stvari budu kako treba i da prosto znaju svi da imaju podršku Ministarstva za te stvari – naveo je ministar zaštite životne sredine.

Regionalnom deponijom u Kikindi upravlja kompanija “FCC Eko” po modelu javno-privatnog partnerstva. Kako je Trivan rekao, u vreme njenog nastanka rađena je na solidan način i po tada važećim kriterijumima.

Ministar je istakao da je važno da sva preduzeća koja posluju sa opasnim otpadom to rade na zakonit način. – Izuzetno je važno da svaki deo Srbije mora da bude proveren, dakle da ćemo se baviti kako sam i ranije najavio svim preduzećima koje se bave opasnim otpadom, kao što ćemo se baviti i svim deponijama na taj način da bismo utvrdili šta se zapravo na njima dešava i da bismo sprečili zagađenje na koje smo naišli u nekoliko prethodnih slučajeva – objasnio je ministar.

Povodom posete ministra Trivana kikindskoj deponiji, kompanija „FCC Eko“ obratila se saopštenjem za javnost, gde je navedeno da ova kompanija nije dobila dozvolu da uzme sopstvene uzorke ili da analizu isth uzoraka uradi neka nezavisna i ovlašćena laboratorija iz Češke.

Iz ove kompanije još navode da je osnovni interes FCC usaglašenost sa zakonom, te da kompanija obezbeđuje svu potrebnu saradnju sa svim zvaničnim institucijama, kao što su policija i javno tužilaštvo. – Pošto ceo proces istrage još traje, suviše je rano da se donose zaključci, FCC kompanija je i dalje ubeđena da će rezultati laboratorijske analize uzoraka kao i istraga potvrditi da kompanija poštuje sve važeće propise i zakone – navedeno je u saopštenju.

FCC Kikinda d.o.o. je kompanija sa većinskim vlasnikom Austrijskog FCC i prisutna je u Srbiji od  2006. godine. Regionalni centar za upravljanje otpadom u Kikindi vodi FCC u skladu sa ugovorom o koncesiji i na osnovu zakonskih regulativa i važećih dozvola, navedeno je u saopštenju.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *