Umrežavanje – novina u školskom sistemu

Umrežavanje – novina u školskom sistemu

458
0
Deli

Centar za stručno usavršavanje Kikinda danas je organizovao stručni skup na kom su predstavnici Minstarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja govorili o primenama sistemskih novina u radu obrazovnih ustanova. Pored predstavljanja novina koje donosi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i novih pravilnika Ministarstva, govorilo se o uspostavljanju mreže škola.

Kako je objasnio pomoćnik ministra Aleksandar Pajić Ministarstvo radi na ukrupnjavanju obrazovnih ustanova u cilju uspostavljanja što boljeg kvaliteta obrazovanja učenika. – Nema potrebe da u jednoj školi koja ima mali broj đaka postojii i direktor i sekretar i šef računovodstva, da za 30 učenika imamo mnogo više nastavnika i administrativnog osoblja. Ipak ćemo raditi ukrupljavanje i time svi doprineti boljem položaju prosvetnih radnika u sistemu, ali isto tako i kvalitetnijoj nastavi koju ćemo pružiti našim učenicima – objasnio je Pajić.

Umrežavanje srednjih škola reguliše Ministarstvo prosvete, s obzirom na to da su oni osnivačni tih obrazovnih ustanova. S druge strane lokalne saouprave treba da do marta naredne godine donesu plan mreže osnovnih škola, pošto su one u njihovoj nadležnosti.

Kako je rekla zamenica gradonačelnika Bosiljak Srdić u Kikindi se već radi na tome. – Mi imamo nacrt i predlog mreže koji će svakako proći kompletnu javnu raspravu. Mislim da će u velikoj meri unaprediti rad škola i učiniti je funkcionalnijim u odnosu na ono što mi imamo u gradu – rekla je Srdić.

Pored ove, aktuelne teme o kojima se razgovaralo na skupu ticale su se i pravilnika o finansiranju, koji predviđa veći broj pedagoga i psihologa u školama, veći broj bibliotekara u osnovim školama, manji broj pomoćnih nastavnika za srednje stručne škole, kao i određene procedure u vezi sa prevencijom nasilja.

Stručni skup “Primena sistemskih novina u radu obrazovni ustanova i dobijanju licence za direktore” Centar za stručno usavršavanje Kikinda organizovaio je povodom obeležavanja devet godina postojanja i rada. – Zaista je ovo primer kako Centar treba da radi, a to je da bude spona između Ministarstva i škola i drago nam je što su se direktori odazvali u ovom broju i da jednostavno možemo da pomognemo školama u njihovom radu i funkcionisanju – rekao je Dejan Karanović, direktor kikindskog Centra za stručno usavršavanje. On je još dodao da će u budućnosti težiti tome da poboljšaju svoj rad i da kroz struku pomognu školama.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *