Na današnjoj akciji prikupljeno 46 jedinica krvi

Na današnjoj akciji prikupljeno 46 jedinica krvi

321
0
Deli

Akciji dobrovoljnog davanja krvi, održanoj danas, 17. jula u Crvenom krstu Kikinda, odazvalo se 70 potencijalnih davalaca. Krv je uspelo da da njih 46, dok ostali nisu uspeli iz medicinskih razloga.

Kikinđanin Vladimir Petrović dobrovoljni je davalac krvi već deset godina, a odazvao se i današnjoj akciji. – Gledam da dva puta godišnje dam krv, da to bude u najtoplije i najhladniej vreme, onda znam da najviše treba. Počeo sam da dajem krv kada sam primetio apele, nesreće da se dešavaju i eto, neka humanost, kultura me motivisila da počnem – rekao je on.

Svi dobrovoljni davaoci, krv mogu da daju na organizovanim akcijama svakog drugog utorka. Prikupljanje krvi, na osnovu novog Zakona o transfuzijskoj medicini, u Kikindi sada rade Zavod za transfuziju krvi Vojvodine i kikindski Crveni krst.

Prema oceni dr Vanese Ubavin Krivošija iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine odziv građana današnjoj akciji je solidan. – Ipak je malo primetno to da je sada leto u toku i da je manji broj građana verovatno i ovde u Kikidni, da su godišnji odmori i malo je slabiji odziv nego što bismo mi voleli, nego što je očekivano. Zalihe nisu visoke, ali su za sada stabilne, ali moramo imati stalni priliv svih krvnih grupa i sveže krvi – rekla je dr Ubavin Krivošija.

Na osnovu novog Zakona, nakon prikupljanja i obrade krvi, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine potrebne zalihe krvi kasnije dostavlja Opštoj bolnici Kikinda.

Bolnička banka krvi u kikindskoj bolnici, kako je rekla dr Srbislava Drndarski, načelnica Službe za transfuziju, ima dovoljno zaliha krvi i uspevaju da se dogovore sa Zavodom za transfuziju krvi u Novom Sadu o potrebnim količinama. – Uvek se najviše troše 0 pozitivna i A pozitivna krvna grupa, pošto je većina našeg stanovništva tih krvnih grupa. Kada se pojavi pacijent sa potrebama za rh negativnom krvlju onda su nam, takođe, važni davaoci rh negativnih grupa – rekla je dr Drndarski.

Novi Zakon o transfuzijskoj medicini počeo je sukcesivno da se primenjuje od 1. januara 2018. godine. Zakonom su predviđena dva nivoa transfuzije, gde prvi čine službe za transfuziju, a drugi nivo su opšte bolnice koje postaju banke krvi za lečenje pacijenata.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *