Na Sajmu obrazovanja i obrazovnih profila predstavile se škole i kompanije

Na Sajmu obrazovanja i obrazovnih profila predstavile se škole i kompanije

291
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Sajam obrazovanja i obrazovnih profila održan je danas, 25. aprila, u Kikindi za sve osmake osnovnih škola sa područja Severnobanatskog okruga. Kako je fokus ovogodišnjeg Sajma bio na dualnom obrazovanju, pored srednjih škola, đaci su mogli da se upoznaju i sa pojedinim kompanijama koje posluju u Kikindi.

CDA_5330-w1024Konstantin Petrov učenik je osmog razreda u školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Banatskom Aranđelovu. – Došao sam u Kikindu da bliže upoznam škole. Najverovantije ću upisati SSŠ “Miloš Crnjanski”, smer medicinski tehničar. Sviđa mi se ta škola i mogu odmah da nađem posao u toj struci – rekao je on.

Dolazeći u grupama, mali maturanti iz svih šest opština Severnobanatskog okruga, mogli su da se upoznaju sa programima četiri srednje škole u Kikindi, ali i radnim pozicijama u sedam kompanija koje posluju u Kikindi, odnosno Zoppas, Grindex, Mekafor, LeBelier, Banini, Jafa, Altek fontana, Belavila.

CDA_5324-w1024Gradonačelnik grada Kikinde Pavle Markov rekao je da je današnji događaj više od uobičajnog Sajma obrazovanja. – Na jednom mestu se susreću svi oni koji treba da odluče i da na neki način dovedu do zapošljavanja, a za učenike je dobra prilika da vide šta kompanije nude. Od septembra ćemo krenuti sa dualnim obrazovanjem i lično smatram da je to jedan veliki iskorak. Imamo veliki probem stručne radne snage. Ovo je jedan od najefikasnijih načina da se to reši – rekao je Markov i dodao da u neposrednim razgovorima sa investitorima pitanje dualnog obrazovanja se često potegne.

– To više nije samo naša želja, ovo je jedna velika potreba. Mi polako ulazimo u problematiku nepostojanja stručne radne snage, to nam je iskazano od svih firmi koje posluju na teritoriji grada Kikinde. Mi sa njima razgovaramo i ovo je naš odgovor. Veoma važna tema za budućnost grada, za sve mlade ljude koji će danas ovde proći – rekao je gradonačelnik.

CDA_5297-w1024Učenici prvog razreda dualnog odeljenja, sačinjenog od profila bravari i zavarivači i operateri mašinske obrade, od septembra će svoje stečeno znanje početi da primenjuju u kompanijama u Kikindi u okviru praktične nastave. Odeljenje ima 22 đaka, koji će nakon trogodišnjeg školovanja steći zvanje u trenutno deficitarnoj struci.

CDA_5307-w1024Kako je objasnio njihov razredni starešina Stanislav Imbronjev u drugoj i trećoj godini školovanja oni će kod budućeg poslodavca obavljati praktičnu nastavu. – U pitanju su zanati koji su najtraženiji u ovoj našoj sredini, prvenstveno metalske struke. Očekivano je da će oni lako naći posao jer na tržištu ne postoji nijedan koji je slobodan. Velika je cirkulacija tih radnika, oni imaju prohodnost, mogu da ide gde hoće da rade, jer to su najtraženija zanimanja trenutno, kako kod nas tako i u inostranstvu – objasnio je razredni starešina.

Sajam obrazovanja i obrazovnih profila organizovan je drugi put pod pokroviteljstvom Grada Kikinde, a u partnerstvu sa Severnobanastkim upravnim okrugom, Nacionalnom službom za zapošljavnje, Regionalnom prirvednom komorom Kikinda, privrednicima, osnovnim i srednjim školama.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *