Na teritoriji Severobanatskog okruga nema pojave afričke kuge svinja

Na teritoriji Severobanatskog okruga nema pojave afričke kuge svinja

142
0
Deli

Na teritoriji Severobanatskog  okruga nema indicija niti su zabeležne pojave simptoma bolesti afričke kuge svinja, saopšteno  je danas na šestoj sednici Saveta Upravnog okruga. Pored ove teme, sednica se bavila i utvrđivanjem prioritetnih projekata jedinica lokalne samouprave za drumski, železnički, vazdušni i vodeni saobraćaj kao i učešću lokalnih samouprava u programu Ministarstva građevinarstva saobraćaja i infrastukture, te primenom podzakonskih akata kod utvrđivanja kontrole i naplate naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine u lokalnim poreskim administracijama.

Pored predstavnika lokalnih samouprava sednici su prisustvovali i članovi Regionalnog centra za teritoriju epizootiološkog područja Veterinarskog specijalističkog instituta u Zrenjaninu.

,, Regionalni centri su formirani na takav način, korak po korak šta treba da se radi u iskorevanju ove naročito opasne bolesti kao što je afrička kuga svinja, čije su ingerencije i na koji način trebaju da se sprovedu ove mere, od kojih su neke i predupređene. Pored veterinarske inspekcije u Regionalnom i lokalnom centru nalaze se i veterinarske organizacije, organi lokalne samouprave kao i brojna javna preduzeća koja posluju na zelenim i stočnim pijacama, rad komunalnih preduzeća. Radi se zaista punom parom, preuzimaju se sve preventivne mere kroz razna uputstva za vlasnike svinja, farmere, lovce i veterinare kako bismo mogli da sprečimo sam dolazak i pojavu ove bolesti na gazdinstvima,a to je podizanje visokog nivoa bio sigurnosnih mera” – izjavila je Ksenija Laketa, šef odseka veterinarske inspekcije za Severobanatski upravni okrug i rukovodilac lokalnog kriznog centra.

,, Što se tiče našeg epizootiološkog područja u celom srednjem Banatu i opštine Kikinde, Čoka i Novi Kneževac nemamo zabeležene slučajeve pojave afričke kuge svinja, čak ni sumnje na tu bolest. Od strane veterinarskih stanici vrši se aktivan nadzor gde se svaka sumnja i svako uginuće svinja koje mogu da se dovedu u vezu sa ovom bolešću , automatski se rezultati šalju u veterinarski Naučni institut u Novom Sadu gde se rade dalje analize. Maksimalne mere su na snazi i s obzirom da je karakterisitika bolesti takva, da su simtomi nespecifični, i da je bolest vrlo podmukla,  ovom prilikom apelovao bih na držaoce svinja da u slučaju oboljenja obavezno obaveste veterinarsku službu” – rekao je Đorđe Jankov, epizotiolog sa Veterinarskog specijalističkog instituta iz Zrenjanina.

U tri sela u Šumadiji oko Mladenovca zabeleženi su slučajevi pojave bolesti afričke kuge svinja, međutim,  kako je istakao načelnik Severobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač, na teritoriji Kikinde  i okruga nema indicija a ni sumnje da će se ova bolest pojaviti:

,, Opaka bolest nema štetno dejtvo na ljude, ali je za stočni fond vrlo neprijatno jer se trpe gubici. U današnjoj poseti ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića on je između ostalog  pozdravio i inicijative našeg okruga gde smo se  tokom posete gazdinstvima u Banatskoj Topoli, Bašaidu i Banatskoj Topoli dotakli i teme biosigurnosti na ovom terenu koje su zaista na zavidnom nivou i iskreno se nadam da će tako i ostati u narednom periodu “ – izjavio je načelnik Severobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *