Najavljen upis 504 učenika završnih razreda u srednje škole

Najavljen upis 504 učenika završnih razreda u srednje škole

97
0
Deli

Zamenica gradonačelnika Kikinde Bosiljka Srdić, održala je danas sastanak sa direktorima kikindskih srednjih škola. Glavna tema sastanka bila je najava upisa 504 učenika završnih razreda u srednje škole i poseta školama u kikindskoj opštini u cilju promovisanja obrazovnih profila i smerova u srednje škole školske 2019/2020. godine:

,, Naša lokalna samouprava kao odgovorna društvena zajednica zajedno sa direktorima četiri kikindske srednje škole pronalazi načine  iz godine u godinu kako da na najbolji način informiše, približi, obavesti roditelje i osmake o profilima i smerovima koje te godine mogu upisati. I ove godine smo se potrudili da budemo drugačiji i inovativniji i odlučili smo se na direktan razgovor đaka osmaka i njihovih roditelja. Obići ćemo sve osnovne škole i razgovarati sa svim đacima završnih razreda i njihovim roditeljima kako bismo u direktnom razgovoru pokušali da ih informišemo o profilima, smerovima, nejasnoćama koji imaju i sve ono što je bitno za sam upis u srednju školu. Plan posete i razgovora je već i načinjen, što se tiče grada, on je već u toku, a što se tiče poseta seoskih škola otpočinjemo sutra sa Kozarcima u 17 časova i Rusko Selo u 18:30 i dalje po planu” – izjavila je zamenica gradonačelnika Kikinde Bosiljka Srdić.

Lokalna samouprava svake godine uvodi nove profile u obrazovne sisteme shodno zahtevima privrede Kikinde i okruga i potrebama lokalne zajednice isključivo  sa jednim ciljem – da kikindska omladina što pre dođe do posla.

Tehnička škola u Kikindi ove godine ima mesta za 210 učenika koji će biti upisani u sedam odeljenja sa osam različitih zanimanja :

,, Tehnička škola ima tri područja rada: elektrotehniku, mašinstvo i obrada metala i saobraćaj. Elektrotehnika upisuje tri tehnička odeljenja – dva su vezana za računare, konkretno reč je o elektrotehničarima računara i drugo odeljenja koje smo upisali od prošle godine  i za koje vlada velika zaintersovanost jeste smer elektrotehničar informacionih tehnologija gde se učenici bave programiranjem i bavljenjem informacionim tehnologijama uopšte . Treće odeljenje elektro smera jeste elektrotehničar za dijagnostiku i elektroniku na vozilima. Četvorogodišnji profil za mašinstvo i obradu metala imamo tehničara za kompjutersko konstruisanje cnc mašinama. Od trogodišnjih profila u mašinskom smeru imamo kombinovano odeljenje – 15 automehaničara i 15 zavarivača. Što se tiče saobraćaja, tu imamo dva odeljenja – jedno odeljenje čine tehničari drumskog saobraćaja i drugo je vozač motornih vozila ” – izjavila je direktorica Tehničke škole u Kikindi Milanka Halilović.

Gimnazija ,,Dušan Vasiljev” ove godine upisaće pet odeljenja – dva odeljanja društveno jezičkog smera, dva odeljenja prirodno matematičkog i jedno  IT odeljenje specijalizovano za učenike koji su nadareni za informatiku :

,,Ovo odeljenje je prošle godine uvedeno i u toku ove školske godine mi smo se pripremili da ponudimo još bolji kvalitet deci koja žele da ga upišu – određeni su pripremna nastava iz matematike pošto se za ovo odeljenje polaže poseban prijemni ispit iz matematike koji se odrađuje u zrenjaninskoj Gimnaziji od 10. do 17. maja kada se i vrši prijavljivannje i podnošenje dokumentacije učenika koji žele da polažu prijemni ispit za ovo odeljenje. Društveno jezički smer namenjen je deci koja vole da čitaju i uče strane jezike i tu je omogućen upis dva odeljenja po trideset učenika kao i na  prirodno matematičkom smeru. Odeljenje IT smera maksimalno upisuje 20 učenika i koncipirano je kao ostala specijalizovana gimnazijska odeljenja” – rekla je direktorica Gimnazije ,,Dušan Vasiljev” Mirjana Dražić.

Ekonomsko trgovinska škola u Kikindi, odlukom pokrajinskih i republičkih organa ove godine ostala je uskraćena za jedno odeljenje – finansijski administrator:

,, Iz ekonomske struke mi ćemo imati samo komercijalistu, odnosno 30 učenika koji će biti budući ekonomisti. Imamo i odeljenje tehničara obezbeđenja i treće odeljenje kuvar/konobar sa po petnaest učenika” – izjavio je Tomislav Bartolić, direktor Ekonomsko-trgovinske škole u Kikindi.

 

Srednja stručna škola ,,Miloš Crnjanski” ove godine upisuje četvorogodišnje smerove po 30 učenika u četiri obrazovna profila tehničare za zaštitu životne sredine, sa područja rada hemije, arhitektonskog tehničara sa područja rada građavinarstva i geodezija , medicinska sestra/tehničari i iz područja rada zdravstva i socijalne zaštite. Kombinovano odeljenje pekar i operater u prehrambenoj industriji upisuje po 15 učenika.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *