Najavljena digitalizacija u stočarstvu

Najavljena digitalizacija u stočarstvu

160
0
Deli

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Branislav Nedimović danas je sa predstavnicima kikindske lokalne samouprave posetio Nakovo gde je sa poljoprivrednicima ovog sela razgovarao o problemima i potencijalnim  rešenjima:

,, Zemljište na deset godina za stočare, biće omogućeno na prostoru grada Kikinde i konkretno, ovde u Nakovu. Farma porodice Latinović je dobar primer gde ćemo krenuti sa digitalizacijom stočarstva. To se odnosi na nabavku robota za mužu krava gde će Ministarstvo da pomogne sa povraćajem od 60 % novca i to je pokazatelj da idemo napred u ovom sektoru. Moramo dosta da ovde uradimo oko kontrole kvaliteta mleka, otvorili smo Nacionalnu laboratoriju za kontrolu kvaliteta mleka, sledeće godine ćemo po svakom gazdinstvu krenuti da dva puta mesečno  kontrolišemo kakvo je mleko i da spram toga bude davanje subvencija” – najavio je Nedimović.

,, U ranijim vremenima nismo imali priliku da ministri poljoprivrede dolaze, a smatramo da se, uvažavajući važnost poljoprivrede za Kikindu i celokupan okrug, na ovaj način pokazuje briga države i kakva je saradnja između lokalne samouprave i države i pokrajinske vlade. Razgovore koje smo imali sa ministrom i sa svim poljoprivrednim proizvođačima bili su veoma sadržajni i korisni, dobili smo niz novih informacija koji ni moji saradnici iz oblasti poljoprivrede nisu znali i može se zaključiti  na osnovu današnjeg sastanka da su bolji dani za poljoprivredu u toku. Kao grad, želimo da istaknemo i svu saradnju koju imamo sa našim poljoprivrednicima, kao i zakup poljoprivrednog zemljišta,  i uvažavajući gradski budžet, napravljen je veliki iskorak u ovoj oblasti “ – izjavio je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov.

Poljoprivredno gazdinstvo Olivere Latinović iz Nakova broji 160 grla gde se proizvodi od 1200 do 1600 litara mleko dnevno, a potom prelazi u otkup kompaniji “Imlek”:

,, Budući da je ministar došao lično i susreo se sa poljoprivrednicima direktno, samim tim, svako je izneo svoj problem i došao je do nekog rešenja. Malo smo mi i neobavešteni kao proizvođači i nemamo toliko vremena da se informišemo, budući da smo mobilni 24 časa dnevno. Na neka pitanja ministar je dao direktne odgovore, a neke ćemo usput rešavati i kroz saradnju i upoznavanje sa problematikom i problemi se rešavaju. Digitalizacija stočarstva je skupa investicija, sve je manje radne snage, a moramo da pratimo kvalitet. Drago nam je što nas je država prepoznala kao proizvođače kojima treba pomoći, kako bi opstali u proizvodnji” – izjavila je Latinović.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *