Narodna biblioteka svečanim programom obeležila svoj dan

Narodna biblioteka svečanim programom obeležila svoj dan

209
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Najstarija ustanova kulture u Kikindi i jedna od deset najstarijih biblioteka u Srbiji, Narodna biblioteka „Jovan Popović“, danas je obeležila 173 godine od osnivanja. U okviru svečanog programa predstavljen je rezime relizovanih aktivnosti koje su za cilj imale zaštitu i promociju kulturnog nasleđa, sa naglaskom na digitalizaciju bibliotečke građe.

Kako je rekla direktorica Biblioteke Radmila Perović stav ove ustanove je da sve što imaju bude dostupno široj javnosti koliko god je to moguće. – Mi ne možemo da ostanemo zatvorena forma koja ne prati ono što se dešava u svetu. To uopšte ne znači da mi nećemo sačuvati naš zavičajni fond i da nećemo sačuvati ono što je specifično za prostor u kojem živimo i radimo. Mi samo pokušavamo da damo smisao tom prostoru. To je prepoznalo  i Ministarstvo kulture – rekla je ona.

Naime, Ministarstvo kulture je preko Udruženja „Internet klub“, koji organizuje mrežu javnih biblioteka, doniralo kikindskoj biblioteci tri rutera, od kojih će jedan biti postavljen u toj ustanovi, drugi u Narodnom pozorištu, a treći u Narodnom muzeju. – Na taj način napravićemo kulturni bermudski trougao u kojem će se svakodnevno slivati sve informacije u vezi sa kulturom. Plan je da se lagano, bez velike priče, kultura polako vrati u sve naše živote – rekla je Perović.

Obeležavanje Dana biblioteke bio je i povod da se sumiraju rezultati  iz prethodnog perioda, koji, najpre, podrazumevaju kompeltnu rekonstrukciju zgrade. Sredstva za tu namena obezbeđena su putem konkusa Ministarstva kulture „Gradovi u fokusu“.

Kako je rekla predsednica Skupštine grada Kikinda Stanislava Hrnjak važno je što postoji dobra saradanja sa Ministarstvom kulture i Pokrajinskim sekretarijatom, kao i to da je kultura na listi prioriteta Grada. – Podrška lokalne samouprave je uvek na dobrom nivou. Ovde smo ostvarili rezultate kako bismo ostavili našim pokolenjima nešto što će biti osnova da se oni dalje razvijaju, ali i da nauče da treba čuvati to – rekla je Hrnjak.

U okviru obeležavanja 173 godine od osnivanja Narodne biblioteke „Jovan Popović“ otvorena je izložba “Život i delo Jovana Popovića”, dok su najmlađi sugrađani mogli da se druže sa dečijim piscem Brankom Stevanovićem, a dodeljene su i nagrade najboljim literarnim i likovnim radovima. Program povodom obeležavanja godišnjice  od osnivanja završen je književnim večem sa Goranom Petrovićem, akademikom i jednim od najznačajnijih pisaca na našim prostorima.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *