Narodni muzej Kikinda beleži porast broja posetilaca

Narodni muzej Kikinda beleži porast broja posetilaca

160
0
Deli

Narodni muzej Kikinda tokom prethodnog perioda realizovao je razne aktivnosti na lokalnom, republičkom i međunarodnom nivou. Pored predstavljanja na Festivalu u Moskvi, preliminarnim arheološkim istraživanjima, učestvovanjem na različitim projektima, Narodni muzej u Kikindi beleži i porast broja posetilaca.

Tokom maja i juna zabeležen je porast broja eksurzija za oko 40 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Kako je objasnila direktorica Muzeja Lidija Milašinović preko 60 odsto posetilaca, pored Muzeja poseti i Suvaču, što, prema njenim rečima, potvrđuje opravdanost realizacije projekta za njenu rehabilitaciju u okviru IPA projekta.

Najznačajnija međunarodna aktivnost u prethodnom period jeste predstavljanje Muzeja na 20. Međunarodnom festivalu Intermuseum 2018 u Moskvi na štandu Foruma slovenskih kultura, kao i realizacija preliminarnih arheoloških istraživanja na lokalitetu Anka Siget, Rabe u saradnji sa Univerzitetom u Mičigenu i Viskonsinu i Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i Muzejem iz Sente.

Kikindski Narodni muzej odabran je za test muzej u okviru projekta “Mi smo porodica! Porodični dan u lokalnom muzeju kao deo turističke ponude”, koji sprovodi Institut ekonomskih nauka iz Beograda. Pored toga, Muzej se našao i na spisku 20 odabranih muzeja na teritoriji Republike Srbije u kojima se u skladu sa Akcionim planom Vlade Republike Srbije od strane Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka iz Beograda prati posećenost na mesečnom nivou.

U narednom periodu, Narodni muzej Kikinda će kao i prethodnih godina organizovati arheološka iskopavanja i istraživanja u saradnji sa Univerzitetima u Kardifu i Dablinu, a uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Istraživanje i iskopavanje biće realizovano od 17. juna do 15. jula.

U najavi je i Letnji muzejski kamp “Od krpenjače do kompjutera” za decu uzrasta od sedam do 11 godina, koji će biti održan od 26. juna od 7. jula. Tema ovogodišnjeg kampa je “Knjiga”, a prijave za kamp podnosiće se pedagoškoj službi Muzeja od 22. do 25. juna. Cena kampa je 1000 dinara, a za decu sa godišnjom kartom Muzeja 700 dinara. Prijava, kao i sve dodatne informacije moguće je dobiti pozivom na broj 422-500 ili putem e-mail adrese pedagoskanmk@gmail.com.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *