“Naseljavanje Podunavskih Švaba u Vojvodinu”

“Naseljavanje Podunavskih Švaba u Vojvodinu”

140
0
Deli

U galeriji ,,Terra” večeras je otvorena izložba pod nazivom ,,Naseljavanje Podunavskih Švaba u Vojvodinu” u organizaciji Nemačkog Udruženja iz Kikinde. Izložbu je posetio i predsednik Saveta Nemačke nacionalne manjine u Srbiji i predsednik kancelarije za Banat iz Nacionalnog saveta, kao i gosti iz Rumunije iz nemačkog foruma iz Žombolja. U sklopu izložbe izloženi su i radovi u terakoti iz ciklusa ,,Seobe” vajara Jovana Blata.

U drugoj kolonizaciji Kikindu i Vršac naseljavali su trgovci, činovnici i tehničari. Za vreme Josifovske kolonizacije više se naseljava Bačka i Srem, a svi kolonisti, Nemci su 1922. godine dobili ime Podunavske Švabe budući da je u Petrovaradin naseljeno preko 600 porodica evangelističke veroispovesti.

-,, Govorili smo o tome kada su se Nemci doselili u ove krajeve, zašto kažemo da su Nemci Podunavske Švabe. Svi kolonizovani Nemci koji su se 1922. godine doselili u naše krajeve, dobili su jedinstven naziv Podunavske Švabe i tako je rođeno i najmlađe nemačko pleme”– izjavila je Hjuda Banski, zamenca predsednika kikindskog Nemačkog udruženja.

 

 

-,, Kada se u okviru lepih prilika u galeriji ,,Terra” udruži ono što je istorija i ono što je obeležilo ove krajeve, a čega se mi retko sećamo ili retko o tome govorimo, imamo negde obavezu da se svi zajedno podsetimo svih dešavanja iz istorije koji su vrlo važni za sam razvoj ovog grada kakve su bile tri kolonizacije i jedne i od najvećih, i u vreme Marije Terezije vrlo dramatične i zasigurno obeležila jedno vreme gde su mnogi ljudi ostali i bez svojih domova i života i gde je od jedne močvare trebalo napraviti žitnicu. U neko vreme i neki delovi Banatskog Velikog Sela su tada nastali, a danas žive oni koji su naslednici kolonista koji su iza kolonizacije Podunavskih Švaba došli u ove krajeve, a nepravedno malo o tome govorimo, ne nameću nam se svakodnevne prilike, ali zato imamo ovo divno Udruženje koje neguje svoju istoriju i posebnu pažnju posvećuje svojim precima i svemu onome što je obeležilo život naših predaka” – izjavila je predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *