Niži razredi OŠ “Žarko Zrenjanin“ posetili Muzej “Žeravica“ u Novom Miloševu

Niži razredi OŠ “Žarko Zrenjanin“ posetili Muzej “Žeravica“ u Novom Miloševu

290
0
Deli

Dva dana pred kraj školske godine, niži razredi Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ iz Kikinde, otputovali su u Novo Miloševo gde su posetili tamošnji Muzej „Žeravica“.

Deca su do Novog Miloševa otputovala šinobusom, što je za njih svakako predstavljalo poseban doživljaj i ulepšalo posetu ovom interesantnom objektu. Tako se oko 120 osnovaca, sa svojih 5 učitelja, upoznalo sa starim zanatima, prošlim vremenima i sa mašinama i alatima koji su davno zaboravljeni ili padaju u zaborav. Deca su naučila i princip rada parne mašine i princip transmisije.

Muzej „Žeravica“ predstavlja jedinstvenu kolekciju traktora, parnih i poljoprivrednih mašina, zanatskih radionica, opreme i pokućstva. Najzanimljiviju atrakciju ovog muzeja predstavlja kolekcija od 140 traktora. Tu je i 7 parnih mašina, zatim kolekcija stabilnih pogonskih motora, koja broji više od 40 primeraka. Poljoprivredne mašine kao što su sejačice, rolje, drljače, duga i kratka drvena kola, plugovi za oranje i paranje obuhvata preko 300 eksponata.

Sve u svemu, reč je o jednom izuzetnom objektu, koji je svakako vredno posetiti i na taj način osetiti duh i tradiciju starih vremena.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *