„Noć muzeja” u znaku sela

„Noć muzeja” u znaku sela

2345
0
Deli

Ovogodišnja manifestacija „Noć muzeja“ biće održana u subotu (20.5.) sa početkom u 18 časova i trajaće sve do jednog sata posle ponoći.

Ovogodišnja tema biće sela, a manifestacija nosi naziv „Naša zemlja“.
WP_20170516_11_12_16_Pro[1]

-Mislimo da građani Kikinde znaju jako malo o istorijatu sela, a i stanovnici sela, znaju jako malo o istoriji ostalih sela i iz tog razloga smo se odlučili za ovogodišnju temu. Svako selo ima vrlo specifičnu i interesantnu istoriju i vreme je da se pozabavimo tom temom, sela su skrajnuta i ovo je naš način da ih promovišemo, istakla je Lidija Milašinović, direktorica Narodnog muzeja u Kikindi.

Nekoliko izložbi obeležiće ovogodišnju manifestaciju. U galeriji će biti izložene priče o selima. Delovi istorije i isečci iz novina pre Drugog svetskog rata ispričaće priče koje današnje generacije ne znaju, a jedna od tema biće i kolonizacija kikindskih sela. Na spratu Narodnog muzeja, biće prezentovane manifestacije koje se održavaju danas u selima, a čiji teret organizacije nose udruženja građana.

-Seoske organizacije ulažu veliki trud da održe određene manifestacije i treba im pružiti podršku. Đaci iz seoskih osnovnih škola držaće prezentacije o svom selu uz pomoć panoa i ta izložba će biti u Klubu prijatelja muzeja, istakla je direktorica.

Udruženja žena iz svakog sela spremiće tradicionalnu hranu i prodavati je po simboličnoj ceni u dvorištu muzeja, a u svečanoj sali biće emitovan film o selima koji između ostalog sadrži i arhivske snimke RTS-a. U pauzama između emitovanja filma biće organizovan razgovor sa četiri učesnika:

– Dragoljub Bata Badrljica će pričati o Mokrinu i svom istraživačkom radu,

– Dušan Dejanac će pričati o kolonizaciji i kolonistima,

– Ivan Brkljač će predstaviti „Kuću ideja” u Mokrinu,

– Šandor Talpaji će predstaviti „Torontal” u Ruskom Selu.

Narodni muzej ovu manifestaciju organizuje od 2007. godine, a cena ulaznica ostaće na visini prošlogodišnjih i iznosiće 50 i 100 dinara.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *