“Noć vina” u Čoki okupila ljubitelje božanskog pića

“Noć vina” u Čoki okupila ljubitelje božanskog pića

664
0
Deli

U organizaciji Mesne zajednice proteklog vikenda u Čoki održana je prva “Noć vina”. U tematski uređenom dvorištu Doma kulture, gde je sve bilo u znaku vina, vinara i vinogradara, posetioci ovog događaja mogli su da degustiraju piće bogova koje je služeno na štandovima prisutnih vinarija.

Ideja za organizaciju ovog događaja, prema rečima predsednice Mesne zajednice Čoka dr Ivane Naumov proistekla je iz činjenice da u čokasnkoj opštini postoji duga tradicija gajenja vinove loze. – Sada smo neopravdano skinuti sa vinske mape i smatramo da bi trebalo ponovo da se pozicioniramo tu. Postoji naša čokanska Vinarija, koja je potekla još od Lederera, a sada imamo i mnoštvo privatnih vinarija. Ideja je da njih malo promovišemo, a smim tim i naše mesto – rekla je ona i izrazila nadu da će ova manifestacija postati tradicionalna.

Noć posvećena vinu u Čoki ne bi mogla da se održi bez predstavljanja proizvoda Vinarije “Čoka”. Pored Di Lune Sangrie, Ždrepčeve krvi i drugih crvenih, belih, poluslatkih vina izloženih na ovom štandu građani su mogli da degustiraju i nova voćna vina od maline, aronije i višnje, pored već poznatog kupinovog vina. Kako je istakla Jelisaveta Joksimović, junior brend menadžer Vinarije “Čoka”, nova voćna vina su pravljena posebnom savremenom tehnologijom prerade voća. – Imamo voćno vino aronije kojeg uopšte nema na tržištu Srbije, prave ga samo neke manje vinarije u manjoj količni. U planu je da se to voćno vino proširi i na male buteljke, kako bi bilo dostupnije i više ljudi ga probalo. Ono što je takođe novitet jeste da je Vinarija ‘Čoka’ kupila Vinariju ‘Ohrid’ i sada uvodimo ta vina, koja su sa geografskim poreklom izuzentog kvaliteta, i na tržište Srbije – objasnila je Jelisaveta  Joksimović.

Manifestacija poput ove, prema rečima dipl. inženjera tehnologa enologa Gorana Adžića ima višestruke koristi, kako za struku, proizvođače, ali i sve građane. – Na ovakvoj jednoj izložbi sva vina su na stolu. Svako ima mogućnost da uporedi različita vina i to je iskustvo koje obogaćuje čoveka. Probanjem više vrsti vina mi ih upoznajemo, prepoznajemo, a pre svega treba ih voleti da bi uživali u njima. Vino je piće raspoloženja, što bih ja rekao. Ono je sklop mirisa i ukusa, za sve one koji imaju čula – pojasnio je on i dodao da su vinopije miroljubivi ljudi, koji vole da se druže, pričaju šale i dogodovštine.

Osim vinarije “Čoka” na manifestaciji “Noć vina” predstavili su se proizvođači iz Novih Kozaraca, Horgoša, Čoke, Iđoša i okolnih mesta. Zoran Malbašić iz Novih Kozaraca za sebe kaže da je prevashodno vinogradar, pa tek onda vinar. – Imam dva hektara vinograda, od toga, pola su crvene sorte, pola bele sorte. Vinograd sam posadio 2009. godine, a vino počeo da pravim 2012. godine. Proizvodim belo, dve vrste crvenog vina, roze i desertno vino – rekao je on i dodao da godišnje proizvede oko 3000 litara vina, a svoje proizvode prodaje od kuće.

U okviru “Noći vina” bilo je organizovano i kratko stručno predavanje, predstavljanje svih učesnika, a degustacija vina je, kako to već tradicija nalaže, protekla uz zvuke tamburaškog orkestra.

Lokalna samouprava podržala je organizaciju ovog događaja, jer kako je rekla predsednica opštine Čoka Stana Đember potrebno je promovisati sve ono što Čoku karakteriše. – Imamo vinariju i ona treba da se proširuje, želimo da i druge vinarije dođu i da Čoka bude poznata i po dobošarima i po vinu, a daće bog da podignemo i privredu, pa onda da pričamo o boljim danima – rekla je predsednica Đember.

Uzgajanje grožđa i proizvodnja vina u čokanskoj opštini ima dugu tradiciju. Podrum Vinarije Čoka porodica Lederer izgradila je 1903. godine.  Grof Lederer podsticao je lokalno stanovništvo da gaji vinovu lozu, pa su tako pored vinograda ove porodice, duž reke Tise nastajali mnogi zasadi ovog voća. Vinarija “Čoka” privatizovana je 2000. godine.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *