Nova poseta ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića

Nova poseta ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića

283
0
Deli

Branislav Nedimović , ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srbije, posetio je danas Kikindu i okolna sela opštine Kikinde. Obišavši nekoliko gazdinstava u Novim Kozaracma, Banatskoj Topoli i Bašaidu, ministar se bolje upoznao sa problemima sa kojima se susreću ovdašnji poljoprivrednici, pre svega stočari i ratari, budući da je kikindska opština pre svega poljoprivredni region. Ministar je tok prilikom  naveo neophodne mere koje je potrebno preduzeti, kako bi se stočarstvo i ratarstvo na ovim prostorima unapredili i doneli pozitivnije rezultate najavivši da će ove godine stočari dobiti zemlju na zakup na 10 godina. Takođe, kao pomoć za  mlade poljoprivrednike predviđena je suma od 1,5 miliona dinara za 2019. godinu. Kako je rekao ministar, prioritet se daje stočarstvu, voćarstvu i povrtarstvu, jer ove grane poljoprivrede zahtevaju i  najviše fizičke snage:

Imali smo problem sa prodajom bikova ali smo potpisali dobre ugovore u prethodnih par dana i mislim da ćemo narednih mesec, mesec i po dana popraviti čitavo stanje što se tiče tovnog govedarstva. Do kraja godine, Ministarstvo poljoprivrede će za 15-20 proizvoda koji se najviše proizvode u Srbiji izaći sa očekivanim cenama za 2020. godinu. Što se tiče izvoza svinja, Makedonija i Bosna i Hercegovina su napustile određene kategorije, dok  poluproizvodi i finalni proizvodi idu u izvoz. Radi se na regionalizaciji uzgoja svinja i danas će na Savetu okruga biti tema „Afrička kuga svinja, regionalni centar i aktivnosti“ . Ovo je prostor gde se najviše borimo protiv afričke kuge svinja. Što se tiče prodaje junadi, preduzeli smo 3 značajne mere. U petak je zaključen jedan veliki ugovor sa Kinom u vrednosti od 60 miliona dolara, za otkup  750 tona goveđeg mesa mesečno za potrebe jednog kineskog kupca. Druga stvar jesu interventne mere koje je Vlada Republike Srbije preduzela pre 2 nedelje. Namenjena su zameni tovnih goveda za kukuruz po ceni od 2,2 eura po kilogramu. Treća mera vezana je za izvoz mesa  u Tursku koji očekujemo bukvalno svakog dana da krene“, izjavio je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Poseta bilo kog ministra iz Vlade Rebulike Srbije za nas  predstavlja  izazov da predstavimo sve probleme sa kojima se u gradu i selima opštine susrećemo, pogotovo kada nam dođe ministar poljoprivrede, jer je kikindska opština jedan poljoprivredni kraj. Mislim da smo u neposrednom razgovoru sa poljoprivrednicima,sa  ljudima koji  se bave poljoprivredom, postavili niz tema, vezanih za  probleme sa kojima se ovdašnji  ratari i stočari susreću. Izrazio bih posebno zadovoljstvo jer mislim da su mogli svi da se uvere da je ministar neko ko vrlo dobro poznaje ovu materiju, neko ko je na terenu spreman da čuje i najteža pitanja  i da na pravi način pokaže da razvoj poljoprivrede ide u pozitivnom smeru“, izjavio je Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde.

Raspolažemo farmom koza. Trenutno imamo 44 koza u muži, a planiramo da im uvećamo broj u narednih godinu dana. Kozarstvo nije uobičajeno za ove prostore i mislim da u ovoj grani stočarstva postoji perspektiva. Trenutno prodajemo mleko mlekari iz Novog Sada. Grla su umatičena i imamo subvencije.Plan nam je da uvećamo broj grla do 80-100“, rekao je Zoran Malbaša, poljoprivrednik iz Banatske Topole.

 

 

Bavimo se poljoprivredom i stočarstvom. Imamo oko 70 bikova u tovu. Imamo velike probleme sa otkupom.  Ministar nas je saslušao, i pokušaće da reši taj problem, kako bi otkupna cena bila veća. U mojoj porodici 3 generacije se bavi poljoprivredom. Stočarstvom se bavimo preko 10 godina. Nadamo se da nećemo morati da odustanemo od toga“, rekao je Nemanja Terzin, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva iz Bašaida.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *