Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom 9. maja u Kikindi

Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom 9. maja u Kikindi

109
0
Deli

Povodom 74. godišnjice obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Kikindi 9. maja biće održana manifestacija  „Besmrtni puk“ uz podršku Lokalne samouprave,  sa ciljem čuvanja uspomena na one koji su nam doneli slobodu. Tim povodom, izviđači Udruženja Proka S Plavi danas su na gradskom trgu kod pijace delili promotivne flajere za ovaj događaj koji se po prvi put održava u našem gradu, ali i u Novom Sadu, Pančevu i Somboru:

 

 

 

 

 

 

,, Zahvaljujući inicijativi, organizovanim aktivnostima i prvenstveno akreditaciji dobijenoj od strane ruske ambasade, predsedniku Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920 Milanu Zoriću, Kikinda će ove godine biti u prilicu da u sklopu obeležavanja 74. godine pobede nad fašizmom organizuje manifestaciju ,,Besmrtni puk” čime će Kikinda definitivno biti jedan od prvih gradova u Vojvodini gde će se ova manifestacija održati. Ova manifestacija se inače održava već nekih 4 godine u šest gradova u našoj zemlji” – rekao je Ostoja Vojinović ispred Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920 godine.

Akcija ,,Besmrtni puk” potekla je iz Rusije, neformalno se uzima 2011. godina za godinu početka obeležavanja ove manifestacije, a iste godine je u gradu Tomsku oko 5 hiljada stanovnika tog grada prošetalo ulicama 9. maja na Dan pobede, noseći portrete i fotografije svojih predaka i poginulih rođaka tokom Drugog Svetskog rata u kome je Sovjetski savez dao najveći broj žrtava i najveći doprinos oslobađanja i pobede u Drugom Svetskom ratu:

 

 

 

 

 

 

,,Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920 i organizacioni odbor ,,Besmrtnog puka” Kikinda poziva sve naše sugrađane da se 9. maja priključe ovoj manifestaciji bez obzira na stranačku, političku, ideološku, ili bilo kakvu drugu pripadnost, ovo je manifestacija koja ima rodoljubivi, patriotski i antifašistički karakter. Za 11:00 časova planirano je okupljanje kod spomen obeležja “Tuga” nakon koje će se održati šetnja gradskim trgom do spomenika Žrtvama fašizma 1941-1945 i polaganje venaca na spomen ploču brigadiru Dragutinu Ristiću u holu Gradske kuće. U planiranoj šetnji neće biti nikakvih političkih niti bilo kakvih drugih obeležja. Nakon završetka šetnje biće organizovan kulturno-umetnički program u kojem učestvuje ADZNM “Gusle” i hor Ruskog doma iz Beograda” – završava Vojinović dodavši da je Ministarstvo rada zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja manifestaciju ,,Besmrtni puk Srbija” od ove godine proglasilo važnim događajem upisanim na kalendaru bitnih državnih događaja koji će se svake naredne godine obeležavati.

Organizacioni odbor Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920 poziva sve sugrađane koji žele d aučestvuju u ovoj manifestaciji da dostave fotografije svojih predaka, učesnika svih ratova od 1912-1999. godine Savezu potomaka ratnika Srbije Trg srpskih dobrovoljaca 10 (pored Gradske kuće). Fotografije koje se skeniraju i vraćaju mogu se dostaviti radnim danima od 10-14 časova, a ukoliko nemate uramljene fotografije, u Udruženju možete dobiti nosače za slike. Sve bliže informacije se mogu dobiti na telefon 061-221-6781 ili na mejl adresu besmrtnipuk.kikinda@gmail.com

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *