Obeležavanje stogodišnjice: U Narodnom muzeju otvorena izložba “U novoj državi”

Obeležavanje stogodišnjice: U Narodnom muzeju otvorena izložba “U novoj državi”

172
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

U Narodnom muzeju Kikinda danas je otvorena izložba „U novoj državi – Velika Kikinda u godinama rata, prisajedinjenja i razgraničenja (1914-124)“. Izložba na interaktivan način hronološki predstavlja istorijske činjenice iz tog perioda, a izložene su i puške koje su koristile srpska i austrijska vojska, ratni suveniri poput prestenje, lula, avana, novčanica, medalja i drugo.

Prema rečima kustosa istoričara Vladislava Vujina izložbom je obuhvaćen period i nakon Prvog svetskog rata iz nekoliko razloga. – Konačno razgraničenje sa Rumunijom dogodilo se 1924. godine, Žombolj je pripao Kraljevini Rumuniji. Takođe, te godine penzionisan je gradonačelnik Luka Majinski, jedinstvena ličnost u istoriji, koji je bio gradonačelnik pre, tokom i posle rata. Nakon njegove ostavke sastavljeno je novo Gradsko veće, sačinjeno većinom od radikala. Pored toga, te godine umro je i pesnik Dušan Vasiljev – rekao je Vujin.

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovala je predsednica Skupštine grada Kikinda Stanislava Hrnjak, koja je tom prilikom istakla da je raduje što u publici vidi mnogo mladih ljudi. – Oni su ti koji su naslednici i prenosioci znanja. Moramo biti svesni da smo u obavezi da zaista u jednoj većoj meri, ne samo kada dočekujemo 20. novembar svake godine, nego i u svim drugim  prilikama, da ističemo šta je ono što je bilo bitno za istoriju grada. Mi smo ovde danas gde jesmo zahvaljujući ljudima koji su bili vrlo hrabri, odlučni i odvažni – naglasila je predsednica Skupštine.

 

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *