Obeležen Dan oslobođenja Kikinde u Drugom svetskom ratu

Obeležen Dan oslobođenja Kikinde u Drugom svetskom ratu

369
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Polaganjem venaca na spomenik žrtvama fašizma u centru grada danas, 6. oktobra, obeleženo je 74 godine od oslobođenja Kikinde u Drugom svetskom ratu i isto toliko godina od formiranja 13. Vojvođanske udarne brigade. Vence su položili predstavnici Gradske uprave, Gradskog odbora SUBNOR-a, kao i predstavnici drugih boračkih organizacija.

Ovo je, prema rečima predsednika Gradskog odbora SUBNOR-a Nenada Dimitrijevića, jedan od najvećih praznika koji se obeležavaju u Kikindi. – Ono na čega smo mi u SUBNOR-u posebno ponosni to je obeležavanje ovakvih datuma. Danas odajemo poštu svim poginulima, danas odajemo priznanje svima koji su dali svoje život za najveće blago za koje smo se borili, a to je sloboda. Lepo je bilo biti danas u Kikindi – rekao je Dimitrijević.

Bitka za oslobođenje Kikinde započeta je već petog oktobra 1944. godine iz pravca Žombolije. Front se prvo odvijao u okolini Ruskog Sela, a kasnije u blizini kikindske kasarne. Prilikom borbe za oslobođenje Kikinde poginula su četiri pripadnika Crvene armije, dok je desetak članova Severnobanatskog partizanskog odreda takođe izgubilo život. Međutim, to su nisu bili jedini gubici života Kikinđana pred kraj rata. Prilikom bombardovanja železničke stanice 22. novembra 1944. godine, poginuo je 51 Kikinđanin.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *